Zoek
Sluit dit zoekvak.

Thailand | Onrust in Bangkok, niet de eerste keer

Eens in de zoveel tijd is het (helaas) raak, onrust in Bangkok. Ook nu staat de Thaise hoofdstad in brand.

Onrust in Bangkok, relatief rustig

De demonstraties in de hoofdstad Bangkok blijven onverstoorbaar doorgaan, oppositieleider Suthep Thaugsuban houdt toespraken en beroemde Thailanders verschijnen op verschillende podia in de stad om optredens te geven. De oppositie in Thailand doet er ook vandaag weer alles aan de regering weg te krijgen. Het is relatief rustig, maar als het donker wordt moet blijken of het zo blijft, vertelt Volkskrant-correspondent Michel Maas vanuit Bangkok.

Zo staat vandaag in de Volkskrant te lezen. Waarom kijk hier niet geheel van op? Bangkok is reeds eerder het toneel geweest van demonstraties.

2006: Onrust in Bangkok

In 2006 was ik getuige van het feit dat het volk Thaksin Sinawatra de laan uit stuurde. Het land kleurde geel, ten teken aanhanger van de koning en niet de huidige premier te zijn.

Als ik op dat moment geen verontruste sms-berichten uit Nederland had ontvangen, was deze demonstratie me waarschijnlijk geheel ontgaan, maar er is onrust in Bangkok. De dag na het ontvangst van de berichten, toch maar even polshoogte nemen. Met name rondom het regeringsgebouw, rijden tanks en marcheren militairen. Foto’s maken is geen enkel problem, zelfs niet als je op een tank wilt gaan staan of met/van een van de soldaten een kiekje wilt maken.

Onrust in Bangkok
Thak-sin get out Bangkok

2010: Opnieuw onrust in Bangkok

Vier jaar later, in 2010, is het opnieuw prijs. Dit maal gingen de roodhemden, massaal de straat  die het vertrek van premier Abhisit en zijn regering eisten. Dit keer ging het er iets minder vredelievend aan toe. Door de ingestelde avondklok kan ik, vanuit de luchthaven nog, nipt in mijn hotel komen. De schade blijkt een stuk groter dan in 2006. De grootste shopping mall Central World is, onder andere, in vuur opgegaan. De sfeer op straat is ook een stuk grimmiger.
Thailand Onrust in Bangkok, niet de eerste keer

Dit maal hebben de betogers zich verzameld voor een ander groot winkelcomplex, MBK. ‘Het is heel gezellig op straat’, aldus Maas lees ik verderop in het artikel van de Volkskrant. Laten we hopen dat we het zo kunnen houden.

Meer Thailand:

Mijn eerste keer Bangkok
Bangkok voor beginners
Bangrak : Ontdek het onontdekte Bangkok

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *