Zoek
Sluit dit zoekvak.

Loi Krathong, het feest van licht, daar moet je bij zijn!

Loi Krathong is een festival dat terug naar de tijd van de koningen van Sukhothai in Thailand, ongeveer 700 jaar geleden. Dit  feest van het licht wordt aan het einde van de regentijd gevierd, wanneer het tijd is om de rijst te oogsten. Van origine is Loy Krathong een Hindoeïstische traditie, tijdens het ritueel wordt  de god van het water bedankt voor de gevallen regen.

Throwback naar Loi Krathong 1999

Het is 1999, samen met mijn moeder maak ik voor de eerste keer kennis met Thailand. Na een paar dagen Bangkok zijn we neergestreken in Pattaya. Het is de avond voorafgaand aan de volle maan van november, de avond van Loi Krathong. Door de gehele badplaats staan stalletjes met krathongs. Voornamelijk dames vervaardigen de bootjes, doorgaans in de vorm van een lotusbloem, van bananenbladeren. Aan/op/in de krathong wordt een kaarsje, een stokje wierook en een Thais muntstukje toegevoegd.
Thailand Loi Krathong Pattaya

Verder hebben de locals zich opgedoft voor het feest. “Het idee van het laten wegdrijven van de krathongs is als volgt,” legt een van de dames van de receptie van het hotel aan me uit. “Wij Thai geloven dat bij het wegdrijven van onze krathongs eveneens onze zonden en ongeluk wegdrijven. Hoe verder je krathong wegdrijft én hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk je de toekomst zult hebben.”

Voor een paar Bath kopen mijn mams en ik een krathong. In het pikkedonker kriebelt het zand van het strand onder onze voeten terwijl we naar de zee lopen. Een kleine golf maakt mijn pijpen in een keer nat. Nog niet echt geluk dus. Als twee kinderen turen we minutenlang in de donkere nacht onze bootjes na. “Ik zie ‘um nog,” roept mijn moeder enthousiast. Totdat ze echt uit het zicht zijn. Tevreden en met een lach op ons gezicht, lopen we terug het strand op. “Wat mooi om dit mee te maken,” verzucht mijn mams. Ik pak haar hand vast en prijs mezelf gelukkig dat we dit bijzondere moment samen mee mogen maken.

2017: 1.000 Floating Lanterns Festival van 3 tot 7 november in de Tak Provincie

Thailand Loy Krathong Tak voorbereidingen

Hoewel voor velen Sukhotai the place to be is voor het Loi Krathong feest, wordt het festival in het hele land gevierd. Ik maakte zelfs wel eens een keer mee dat bij gebrek aan zee, meer of rivier, de krathongs in het zwembad werden gelegd.

Dit jaar zet Tourism Authority of Thailand Tak provincie in de spotlight inzake dit jaarlijks terugkerende ritueel. Aan de oever van de Ping rivier worden duizenden ‘bootjes’ los gelaten. Naast de traditionele krathongs zie je tijdens het het Loi Krathong Sai Lai Prathip Pan Duang ook kokosnoten die als drijvende kaarsen dienst doen. Bovendien zijn er gedurende het festival ook spectaculaire optochten en culturele optredens. Bovendien is dit de perfecte gelegenheid lokale delicatessen te proeven, want die worden in overvloed aangeboden.

Waar vier jij Loi Krathong?

Voor dit jaar gaat het je waarschijnlijk niet meer lukken bij deze feestdag aanwezig te zijn, maar noteer dan nu meteen in je agenda, Loi Krathong valt in 2018 op 23 november.

Zoals je kunt lezen, vond ik het heel bijzonder in Thailand te zijn gedurende de rituelen, wat mij betreft een absolute aanrader. Iets waar je zeker een keer bij moet zijn.

Meer Thailand:

7 x doen op Khaosan road, de beroemdste straat in Bangkok
4 x route in Thailand, voor ieder wat wils. Welke route kies jij?
Trotter Thailand – van reizigers voor reizigers

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *