Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kanchanaburi, meer dan de brug over de rivier Kwai

Kanchanaburi is bij velen bekend van de beroemde brug over de river Kwai, maar dit stuk Thailand heeft nog zoveel meer te bieden. Een paar tips op een rijtje.
kanotocht Kanchanaburi Thailand
kanotocht Kanchanaburi Thailand
kanotocht Kanchanaburi Thailand

Kanchanaburi, meer dan de brug

Kanchanaburi, beroemd vanwege dé brug, omringd door prachtig natuurschoon met fraaie watervallen, jungle gebied met nog immer authentieke bergdorpjes. Kortom, bezoek je deze omgeving in Thailand, beperk jezelf niet alleen tot een bezoek aan de brug en/of de imposante begraafplaats of het indrukwekkende oorlogsmuseum, want er is méér! Je zou jezelf gruwelijk te kort doen als je de volgende zaken niet in overweging neemt.

Kanoën op de river Kwai

Zie de brug zoals je deze niet eerder zag, vaar er eens onderdoor. Tijdens het verblijf van reismaatje en ondergetekende, huurden we een kano bij ons guesthouse, het C & C river kwai guesthouse Rond schemertijd stapte we in de kano en peddelden richting de brug. Onder luid gejuich van de passagiers in de trein die juist over de brug reed, warden vele camera’s op ons gericht. Ineens waren wij de bezienswaardigheid. Wanneer de zon echt de horizon verlaat, zaken we stroom afwaarts terug naar ons hutje langs de rivier. Wat een topervaring!

Doe eens een olifant in bad

Olifant in bad doen Kanchanaburi Thailand
Olifant in bad doen Kanchanaburi Thailand
Olifant in bad doen Kanchanaburi Thailand
De eigenaar van het Global View Guesthouse zegt, tijdens het diner, dat we op tijd naar bed moeten gaan. “Of willen jullie niet in bad?” voegt hij er aan toe. “In bad, er is niet eens een warme douche in ons hutje…” denk ik bij mezelf. Hij leest de verwondering van mijn gezicht en praat ongestoord verder. “Morgenochtend kunnen jullie samen met de mahouts (verzorgers) de olifanten in bad doen. Als je er bij wilt zijn, zorg dan dat je 05.30 uur gereed staat.”

Het zonnetje laat zich nog niet echt zien, ik wrijf de slaap uit mijn ogen. Het selecte groepje dat deze ochtend aan het ritueel deel mag nemen, staart een beetje onnozel voor zich uit, wachtend op wat komen gaat. Elke deelnemer krijgt een mahout en bijbehorende fant toegewezen. Klauter er maar op. Op de rug van deze prachtige beesten, gaan we een voor een de rivier in. Met een borstel schrobben en schuren we over de stugge dikke huid van onze nieuwe grijze vrienden.

Oh, en nat worden is inclusief in het arrangement, want de olifanten maken van het badderen graag een spelletje. Ze spuiten je nat of proberen je in het water te laten vallen door de meest vreemde manoeuvres te maken.

UPDATE (feb. 2019):
Let op wanneer je een activiteit met olifanten onderneemt. Dit artikel stamt uit 2014 de activiteit uit 2006. Inmiddels zijn we meer en meer te weten gekomen over het welzijn van de olifant ten aanzien van toerisme. Check daarom vooraf goed wat de impact is als je een olifant-gerelateerde atrractie in Thailand bezoekt. Helaas, hebben maar weinig instanties echt goede bedoelingen 🙁

Pak de trein naar de Sai Yok watervallen

Sai Yok watervallen Kanchanaburi Thailand
Sai Yok watervallen Kanchanaburi Thailand
Sai Yok watervallen Kanchanaburi Thailand
De meeste reizigers willen niet alleen de brug zien, maar dikwijls ook een ritje over de beroemde spoorlijn maken. Let op: wanneer je een tourtje boekt, leg je doorgaans maar een kort traject af. Koop voor (ik geloof) 100 bath (zeg 2,50 euro) en laat het jungle landschap rustig aan je voorbij trekken, tijdens de treinrit vanaf Kanchanaburi naar de watervallen.

De banken zijn van hout, er is geen airco, maar ik vind het zelf een van de leukste treinreizen die je kunt maken. Schoolklassen die op excursie zijn, verkoopsters met dienbladen met vers fruit op het hoofd of emmers met gekoelde flesjes water vullen zich in het rijtuig. Tempels, vergezichten en steile nauwe doorgangen langs hoge kliffen wisselen elkaar af.

Vanaf het station laat je je met een pick-up truck naar de watervallen brengen. Misschien zijn de Erewan Falls, die ook nabij Kanchanaburi te vinden zijn, indrukwekkender. Groter zijn ze in ieder geval, maar ook veel drukker bezocht dan deze plek. Hier tref je meer locals die een dagje verkoeling zoeken bij het water en er gezamelijk een picknick nutigen.

Loft Restaurant & Bar

Loft restaurant & Bar Kanchanaburi Thailand

Omdat ik geen zin had om in het centrum (te ver weg) of in het hotel (alweer) te gaan eten, ging ik op zoek naar een restaurant in de buurt van de brug. De meeste tentjes serveren alleen lunch en zodra de tourgroepen weg zijn houden ze het voor de rest van de dag voor gezien.

Een fijne plek voor het diner was dan ook nog niet zo maar gevonden. Ik zocht voornamelijk aan de ene kant van de brug, maar vond niets. Aan de andere zijde leek het vooral erg donker, maar wie niet waagt….. is er ook een, niet? Op het moment dat ik besluit om te keren zie ik in de verte nog licht. Ik besluit nog een endje door te wandelen en mocht dit niets zijn, dan toch maar weer in het hotel te gaan eten.

Het restaurant is net een paar dagen open (in 2012) en ik word als een eregast binnen gehaald. Een glas (goede) wijn van het huis. Ik krijg een fijne plek toegewezen om de rest van de avond door te brengen. Heerlijk eten, goede ambiance en fijne cocktails. Voordat ik terug naar mijn hotel nog een vraag, of ik even voor wil poseren voor een foto. “Dat is goed voor onze klandizie,” vertelt een van de serveersters me.

Meer Thailand:

7 x doen op Khaosan road

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *