SWEETS hotel Hortusburg was het eerste brugwachtershuisje dat ik in Amsterdam zag, dat voor overnachting gereed werd gemaakt. Nieuwsgierig nam ik bij thuiskomst een kijkje op de website en concludeerde. In zo’n hotel wil ik wel een keer overnachten.
Wat is Sweets Hotel?
Verdeeld over Amsterdam vormen 28 verschillende brugwachtershuisjes SWEETS hotel. De eerste 11 huisjes zijn reeds geschikt voor overnachtingen. De overige 17 worden in de nabije toekomst (voorjaar 2019/2020) gereed gemaakt om gasten te ontvangen.
Op naar Amsterdam, op naar Sweets hotels
Koud een paar weken na mijn ontdekking, sta ik samen met vriendlief opnieuw in onze hoofdstad. Dit keer niet aan de centrumzijde, maar in Amsterdam Noord. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en voor ons een reservering in een brugwachtershuisje gemaakt.
➡️ Lees ook: Amsterdam-Noord, de zonnige kant van het IJ
Kom binnen, het is hier gezellig
Via mijn telefoon ontvang ik een toegangscode. Deze verandert mijn mobiel in een keycard. Een korte bliep en de deur naar ons huisje opent zich.
Het is ongelofelijk hoe compleet de suite is. Op een beperkt aantal vierkante meters is alles aanwezig. Maar echt alles. Oké geen televisie, maar wie heeft dit prachtige uitzicht een t.v. nodig? Bovendien is er WiFi en een box, dus via je eigen divice netflixen is altijd nog een mogelijkheid.
De badkamer, met heerlijke douche, doet tevens dienst als keukentje. Koffiezetapparaat, borden, bestek een kleine koelkast. Echt ik had vooraf niet verwacht dit allemaal in dit kleine huisje te treffen. Spelletjes, badjassen, vernuftige stoeltjes die je uit de wand trekt. Goed, ik zei het al, alles waarvan je denkt het nodig te hebben, is aanwezig.
Slapen als een roosje bij Sweets Hotel
En het bed jongens! Het mag dan het grootste gedeelte van het huisje in beslag nemen, maar wat deert het? Het ligt zalig! Lekker groot, fijn dekbed en dito matras. Wat wil je nog meer. Bovendien krijg je er ’s morgen ook nog een pracht van een uitzicht bij. Hoe uitgerust wil je je weekend doorbrengen?
Openlucht museum
Is ons huisje al ubercute, de omgeving mag er ook wezen. Het lijkt wel of ik in een openluchtmuseum terecht ben gekomen. Schattige houten huizen, ouderwetse lantaarnpalen en gezellige bankjes sieren de wijk.
Helaas, was het tijdens ons verblijf geen mooi weer. Voor vertrek hadden we het plan opgevat om een fiets te huren en naar Edam te rijden. Regen en harde wind doen ons besluiten in Amsterdam te blijven. Wil je wandelen of fietsen, dat kan vanuit het brugwachtershuisje perfect. Het Noorderpark ligt voor de deur net als tal van bewegwijzerde fietspaden. Slenteren langs de houten huizen met fraai bewerkte klokgevels is natuurlijk ook een optie.
Sweets hotel staat voor hergebruik van industrieel erfgoed
Door centralisatie hebben de brugwachtershuisjes – vaak ontworpen door bekende architecten – hun oorspronkelijke bestemming verloren. SWEETS hotel geeft dit industrieel erfgoed een nieuwe bestemming door ze te transformeren naar minisuites voor twee personen.
Ieder brugwachtershuisje heeft zijn eigen verhaal. Ons huisje stamt uit 1984 en werd ontworpen door Rijkswaterstaat. Voor zo’n functioneel woninkje heeft het een erg landelijk karakter. Omdat rondom ramen in ons tijdelijk onderkomen zijn, hebben we fantastisch uitzicht op het Noordhollandsch kanaal en het Noorderpark.
➡️ Zelf een keer overnachten in een van de voormalige brugwachtershuisjes? Check de website!
2 reacties
Leuk! Toevallig hoorde ik een collega er een paar weken geleden over, maar hij had de pech om in een huisje bij de Kinkerstraat terecht te komen en was dus heel vroeg wakker door de rammelende trams! Dan klinkt jullie huisje relaxter!
Hi Anne, hoezo pech? Je kiest toch zelf uit welk brugwachtershuisje je reserveert.