Zoek
Sluit dit zoekvak.

Spanje | Veel zien tijdens een flitsbezoek aan Valencia

Is het lang geleden, is het lang geleden? Ja, het is heel lang geleden (1999, ouch) dat ik in Valencia was. Een stad die anno nu hip en happening is. Binnenkort ga ik haar opnieuw bezoeken, tijdens mijn Star Clippers zeilcruise langs de Spaanse kust en Balearen. Vandaag blik even terug, kijk je mee?

Peñiscola

In het najaar van 1999 pak ik nog een paar dagen zon aan de Costa del Azahar, in Peñiscola om precies te zijn. Een leuke badplaats, een dikke honderd kilometer onder Salou, met een prachtig gerestaureerde burcht van Paus Beneditus XIII, bijgenaamd Papa Luna. Naast luieren, de omgeving per fiets en scooter verkennen, een bezoek aan de Ebro Delta, mag een bezoek aan Valencia niet ontbreken.

Via sinaasappel huerta naar de stad van de Túria

Voor dag en dauw sta ik naast mijn bed om een dag, onder leiding van gids Kees, Valencia te gaan ontdekken. Half slaperig, hang ik tegen het raampje van de bus, terwijl velden vol sinaasappelen aan me voorbijtrekken. Kees is goed wakker en babbelt er in vier talen lustig op los. Tegen koffietijd arriveren we op onze bestemming.
Valencia toegangstorens

Voettocht door Valencia

Klaar voor de start? Go! Kees houdt er flink de pas in en laveert zijn internationale groep, via de Torres de Serranos, een oude toegangspoort (die ook ooit dienst deed als gevangenis) naar het centrum van de stad. Vestingtorens, pakhuizen met praalwagens voor Día de la Comunidad Valenciana in oktober en prachtige gebouwen ‘hollen’ we voorbij. “Let op dat prachtige smeedwerk,” jubelt Kees,”Modernisma Valencia.”

Nog nahijgend houden we halt bij Plaza de la Virgen. Het kerkje ter ere van Virgin de los Desamparados is gesloten. “Deze maagd is de (bescherm)heilige der eenzaamen. In het verleden werd zij veel aanbeden door de meisjes van plezier in het schipperskwartier, thans is voor heel Valencia en omstreken een rots in de branding.”
Valencia kerk

Tribunal de las Aguas de Valencia

Niet te missen is de enorme fontein: Tribunal de las Aguas de Valencia. Elke week worden hier mondeling afspraken gemaakt over de verdeling van het (irrigatie)water voor de bewatering van de sinaasappel plantages. “Deze Kathedraal van is gebouwd tussen 1262 en 1356 en is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria. Zie je de verschillende bouwstijlen? Romaans, Gotisch, maar ook Barok-stijlen zijn gebruikt. Bovendien werd het gebouw tijdens de Moorse besetting een tijd lang als moskee gebruikt.” Het is echt allemaal heel erg interessant wat onze gids te vertellen heeft, maar mijn god, wat praat die man veel (en snel). Het verhaal van de Necropolis Romana is dan ook enigszins aan me voorbij gegaan. Sorry Kees.
Valencia Watertribunaal

Pauze

Na een reeks met tips, wat te doen met onze pause, laat Kees ons anderhalf uur los. Zijn advies tot het bezoeken van een museum sla ik in de wind. Ik prefereer een gezellig terrasje. Koop wat ansichtkaarten en geniet van wat deze leuke stad te bieden heeft.

En door….

De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is een van de grootste én oudste overdekte markten van Europa, 8.000 m2 volgens Kees. Meneer Eiffel, ja die van die toren, stond garant voor de ijzeren dakconstructie. Vis, brood, groenten, vlees, kruiden, noem het en ze hebben het hier. Zelfs kleine kittens, ahhhh.

Voor de lunch neemt Kees me mee naar een groot winkelcentum. Mijn inziens niet zo heel erg boeiend, ik was liever langer in de oude stad gebleven.

Via de haven, het strand en de opgedroogde Túria rivier laten we Valencia achter ons. In mijn reisdagboek schrijf ik:

“…als hekkesluiter een of ander prestigeus project. Hier moeten in de toekomst diverse musea, een concertzaal en bioscoop komen….. ik zie er geen heil in….”

Toch grappig om te lezen, want tien jaar later was het project werkelijkheid geworden. Sinds 2009 is Ciudad de las Artes y Ciencias een feit.

2015

Valencia, in 1999 mocht ik slecht even van je proeven. Ook aankomende keer zal het een flitsboek worden, maar wat heb ik er zin, je te (her)ontdekken.

Heb je tips voor me? Graag! Gracias.

ps: In de prehistorie van 1999 waren er nog geen digitale camera’s. Die paar foto’s die ik tijdens deze excursie nam, zijn of verkeerd belicht of mijn ex-vriendje staat erop….Derhalve een paar ingescande ansichtkaarten, sorry.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *