Search
Close this search box.

Menorca verkennen met een reismaatje

Menorca, het prachtige eiland in de Middellandse Zee, deed ik tijdens mijn zeilcruise per Star Clippers, een dag aan. Dit meest noordelijk gelegen – en één na grootste eiland van de Balearen – heeft een uniek landschap. Groene beboste heuvels, een rotsachtige kustlijn met vele cala’s aangevuld met met mooie zandstranden en  die zee hier, helderblauw.

Veel groen,  gelukkig blijft dat de komende jaren zo, want het hele eiland is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Met name in het noordelijke deel van het eiland tref je veel ongerepte natuur. Menorca kent tevens een rijk historisch verleden, dat je terugziet in de  hoofdstad Mahón en de voormalige hoofdstad – aan de andere kant van het eiland – Ciutadella. ’s Avonds is het goed toeven op de sfeervolle terrasjes en bij de lokale restaurantjes.

Reismaatje Menorca boek
Clarice woont het grootste gedeelte van het jaar – ze droomt er van van Menorca tot haar permanente standplaats te maken – op het eiland. Samen met haar dochters pikt ze me met haar auto met Nederlandse kentekenplaat op in de haven van Mahón. Mijn gastvrouw voor vandaag heeft met haar meiden een handig boekje samengesteld Reismaatje Menorca. Verder is ze actief op internet op haar site www.menorcaspecialist, om de Nederlandse reiziger te enthousiasmeren naar haar geliefde eiland te komen.

Met Clarice naar Cala Rafalet

Reismaatje Menorca Cala Rafalet
Langs de route van Camí de Cavalls – een historisch (paarden)pad dat het eiland omcirkelt – parkeert ze de auto. Over het rotsige pad nemen de drie dames me mee naar Cala Rafalet. Een verborgen baaitje, dat deels voor naaktrecreatie gebruikt wordt. Wat een fraai plekje is dit zeg. Zonder Clarice had ik dit echt never nooit niet gevonden.

Wine ‘o clock bij Cala Binidali

Reismaatje Menorca Cala Binidali
Reismaatje Menorca wijn
We tuffen naar het zuiden van Menorca, naar een fijn plekje dat luistert naar de naam Cala Binidali. In plaats van op het strandje neer te strijken, kiezen we voor een plekje op de rotsen met uitzicht op de baai. Onder ons zwemmen mensen, ze snorkelen of leggen er met hun jacht aan en genieten, net als wij, van de prachtige omgeving. De achterklep en koelbox gaan open. Clarice schenkt me een koel – lokaal – wijntje in. Het leven op Menorca is goed.

Tijd voor een lesje geschiedenis, de Talayot & Taula

Reismaatje Menorca Taula en Talayot
Vermoedelijk woonden er ongeveer 6.500 jaar geleden al mensen op het eiland. De oudste – nog te traceren –  sporen gaan 4.000 tot 5.000 jaar terug. De zogenaamde Talayotische periode is wellicht de meest opmerkelijke in de geschiedenis van Menorca. Kenmerkend voor deze periode zijn de karakteristieke kolossale monumenten. De zon zegt ons vaarwel voor vandaag, wanneer deze eigenaardige bezienswaardigheden bezoeken. We zijn de enige op deze plek een voordeel van mijn ‘privé excursie’.

Mahón, hoofdstad van Menorca

Reismaatje Menorca Mahon
Voor het diner rijden we (terug) naar Mahón – ook wel Maó genoemd – de grootste stad en tevens hoofdstad van Menorca. Op het Placa de s’Esplanada is het gezellig en gemoedelijk. Terrasjes, kinderen spelen op het plein, leuke boetiekjes. Eigenlijk heb ik nooit geweten dat er zoveel historische gebouwen te vinden zijn. We nemen even een kijkje in het Claustre del Carme, een oud klooster thans thuisbasis van een van de meest traditionele markten van het eiland. Sla trouwens ook de Mercat de Peix niet over – zeker niet als je een visliefhebber bent -.

Wel of geen Avarca’s dat is de vraag

Reismaatje Menorca Avarcas
In de Calle Hannover – de winkelstraat van Mahón – duiken we even de winkel van Castell binnen. Een winkel vol avarca’s. Wel of niet een paar meenemen? Je leest hier hoe het met mij en mijn Avarca’s afgelopen is.

Pipet & Co

Reismaatje Menorca Pipet & Co
Placa Bastio is het toneel voor de eenvoudige maar zeer smakelijke avondmaaltijd. Pipet & Co maakt alles vers, dat maakt de keuze op de kaart niet heel uitgebreid, maar geeft je wel de garantie dat je een smakelijk bord eten voor je neus krijgt. Ik kies de quiche en daar had ik zeker geen spijt van.

En passant los ik een opdracht uit Reismaatje Menorca op, in de hoop de schat in de oude stadsmuur te ontdekken. En… Elise – de dochter van Clarice – neemt een interview met me af. Ze is nieuwsgierig naar mijn zeilavontuur op de Star Clippers zeilcruise en wil graag weten wat ik van Menorca vind.

Een tijd van komen en…

Afscheid nemen bestaat niet, daarom beloof ik bij deze, Clarice, Ariane, Elise, ik kom terug. Ik kom terug en dan neem ik vriendlief en onze kleine meid mee. Ons meisje ‘leest’ zich in de tussentijd alvast in in ‘haar’ Reismaatje Menorca boek.

Meer Menorca:

5x typisch Menorca
5x de mooiste cala’s van Menorca

[bol_product_links block_id=”bol_55ed4940a45bd_selected-products” products=”9200000026768330″ name=”Reismaatje Menorca” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *