Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Costa Brava, hoe ik als 19-jarige genoot van zon, zee en….

De zomervakantie voordat ik ga studeren. Een zomer die tien dagen duurde. De zomer waarin ik ineens scholier af ben en aan de vooravond van het studentenleven sta. Samen met vriendin/ stapmaatje vieren we de zomer aan de Spaanse Costa Brava. Zon, zee en….

Costa Brava

Het stuk dat iedereen Costa Brava noemt, heet eigenlijk Costa del Maresme. De Costa Brava loopt namelijk van het plaatsje Portbou aan de Franse grens tot Blanes. Costa del Maresme sluit daar naadloos op aan en slingert zich een weg langs de kust tot aan de Catelaanse hoofdstad Barcelona. Onze bestemming? Calella. Een plek met ‘zorg’ uitgezocht. Lloret de Mar valt wat ons betreft sowieso af (te veel jeugd ;)) en Blanes vinden we voor bejaarden. Calella ligt dichtbij Barcelona, het hotel ziet er goed uit en is fijn geprijsd. Calella dus.
Costa Brava Calella ansichtkaart

Vakantie!

Examens achter de rug. Diploma op zak. Tijd voor vakantie! We stappen aan boord van een van de vele Solmar bussen die naar de Spaanse kust rijden. Met bingo, walkman, kletsen en onboard television valt de rit echt niet tegen. Hier en daar een stopje. Slapen doe ik niet echt aan boord van de bus, maar de nacht verloopt rustig en snel. Voordat ik erg in heb, passeren we de Frans-Spaanse grens en wordt de ontbijtstop ingelast. Mensen, ik ben in Spanje! Ook al is de kust nog niet te zien en zal het na de stop nog even duren voordat we het hotel bereiken, niets kan me deren, ik heb vakantie en ik heb er zin in.

We’re going to Miami

Spanje Costa Brava Calella Hotel Miami
Voor vertrek maakten we grapjes over onze vakantie. “Wij gaan naar Miami.” Daar was geen woord van gelogen. Hotel Miami is namelijk onze uitvalsbasis. Terwijl de laatste stappers zich een weg naar het hotel trachten te vinden, checken wij in alle vroegte in. Zoals te verwachten, is de kamer nog niet gereed. We dumpen onze bagage in de lobby en lopen naar het strand. Het is nog een beetje frisjes, het zand kriebelt aan mijn tenen, een zacht briesje speelt met mijn haar, dat nog in de war zit van de nachtelijke rit. Het is heerlijk. Ik zet mijn tanden in een verse croissant, die ik op weg naar het strand kocht, en geniet. Dit is pas mijn eerste uur van de vakantie, het kan enkel beter worden.

Costa Brava: Zon, zee, ..

Yes, de kamer is gereed. Rotzooi dumpen. Badlaken uit de tas, insmeren en naar het strand. De vitamine zee gieren door mijn lijf. Zwemmen, zonnen, hapje eten. Bestaat er een beter leven als je 19 bent?

’s Avonds is het tijd voor een portie stappen. Discotheek High, dat op haar flyer vermeld; something more than a discotheque wordt een van de eerste uitgaansgelegenheden die we betreden. Gelukkig kregen we van een propper een kaartje met 50% korting op het entree, want ik vind er niet heel veel aan. Snel door naar een andere tent.
Spanje Costa Brava Calella


De eerste dagen vullen we met zon en strand en stappen tot in de kleine uurtjes. Daarnaast ontdekken we Calella, wandelen langs het strand en beklimmen het uitzichtpunt van/over de badplaats.

Hola Barcelona

Tijdens een verblijf aan de Costa Brava moet je gewoon een bezoek brengen aan Barcelona. We hoppen aan boord van de trein die langs de kust rijdt en nog geen uur later staan we midden op het welbekende Plaça Catalunya.
Spanje Costa Brava Barcelona

Per direct hou ik van deze stad. Het oude centrum, de Rambla, de haven en natuurlijk de Sagrada Família. Wat een toffe bestemming.

Costa Brava tour

Een ander vriendinnetje viert vakantie in Malgrat de Mar. Even een kijkje nemen, natuurlijk. Die treinverbinding is superhandig.

Het leukste bewaren voor het laatste, we schrijven ons in voor een Costa Brava tour. Onder begeleiding van een gids, stuinen we de mooiste plekjes langs de kust af. Per bus rijden we naar Blanes (eigenlijk vrijwel geen bejaarden te vinden) en stappen op de boot naar Tossa de Mar. De beklimming van de middeleeuwse burcht mag uiteraard niet ontbreken.
Spanje Costa Brava Sant Feliu rambla
Wat is Sant Feliu de Guixols, onze volgende ontdekking tijdens deze tour, een pareltje. Een gemoedelijk plaatsje met fijne kleine Rambla. Op een of andere manier herinner ik van S’ Agaro niet zo gek veel meer. We bezochten er volgens mij een poepchique resort (vanwege het uitzicht) staat me bij. Bodega Ramiro is de hekkensluiter van de excursie. Mierzoete likeur en matige wijn worden met veel enthousiasme aan de man gebracht. Ik sla even over.

Er is een tijd van komen

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Tien dagen is natuurlijk niet echt veel, maar we haalden het maximale er uit. We gingen naar het strand, we dansten in de vele discotheken maar zagen ook veel van de omgeving. Een vakantie vol zon, zee en sightseeing. Wie dacht dat het zon, zee, zuipen of zon, zee, ziekenhuis zou zijn. Sorry. Voor iemand van 19 jaar was ik erg braaf, ik dronk zelfs geen alcohol.
Spanje Costa Brava Calella Solmar Bus
Op de weg terug naar huis had ik nooit kunnen denken dat ik al weer heel snel terug zou keren. Een paar weken later startte ik mijn vakantiebaantje als hostess op de pendelbus, naar, precies, de Costa Brava.
➡️ Lees hier het verhaal over mijn eerste baan in de reiswereld

Vierde je ook wel eens de zomer aan de Spaanse kust, tijdens je jeugdjaren?

Meer Spanje:

Colònia Güell het best bewaarde geheim van Gaudí
Benidorm: jong van geest

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Heerlijk zo’n herinnering! Mijn stapvakantie ging naar Hongarije, maar ik ben vroeger met mijn ouders wel naar Spanje op vakantie geweest, ook goede herinneringen aan.

  2. Haha, ik ben ook in Miami geweest op mijn negentiende 🙂 . Ook met de bekende Solmar bus. Ik houd echter helemaal niet van stappen en alcohol, maar die vakantie heb ik me uitstekend vermaakt (ook zonder alcohol). Wij gingen ook een dagje naar Barcelona met de trein. Mijn ouders zaten overigens ook in de buurt en kwamen zelfs een keer langs om te kijken of alles nog heel was, haha. Lagen we met veertien man heel braaf aan het zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *