Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Avarca de Menorca, de schoen voor iedereen

Avarca de Menorca, tijdens mijn zeilcruise langs de Balearen zag ik ze overal opduiken. Een sandaal, zowel door mannen als door vrouwen gedragen. Dé sandalen van Menorca, soms ook wel Menorquinas genoemd.

Van autoband tot mode musthave

De eerste Avarca sandalen werden tot aan het begin van de 20ste eeuw van dierenhuiden vervaardigd. Aangezien het landschap op het eiland steil en rotsachtig is, zochten boeren en herders in de 19e eeuw, naar sterke en tevens flexibele sandalen, die ze konden gebruiken bij het oogsten op de velden en bij het hoeden van het vee. Met de komst van de autoindustrie in de daarop volgende eeuw, ging men over het gebruik van versleten rubberen banden, die dienden voor de zool van de Avarca. Sterk en duurzaamheid materiaal was een vereiste voor de boeren. Zij moesten er immers mee door rotsige vochtige velden lopen.

Avarca_de_Menorca_sandalen

Vader op zoon

De traditie van het met de hand vervaardigen van de Avarca sandaal is er een die generaties van vader op zoon doorgegeven wordt. Anno nu geen dierenhuiden of autobanden meer. De zool is thans gemaakt van rubber. Verder bestaat de sandaal uit een zachte soepele enkelriem en een bovenzijde van echt leder. Die combinatie zorgt voor maximaal comfort en duurzaamheid.

In de voetsporen van…

Het vakmanschap en de creativiteit maken de Avarca sandaal vandaag de dag tot een unieke modieuze en stijlvolle sandaal. In Spanje wordt de Avarca dan ook door jong en oud, man en vrouw gedragen. En met een paar aan je voeten begeef je je in goede kringen. Internationale sterren uit de sport en de showbusiness zoals Rafa Nadal, Jorge Lorenzo, Pep Guardiola, maar ook Antonio Banderas,  Penelope Cruz, Julio en Enrique Iglesias dragen in de zomermaanden maar wat graag deze schoenen. Oh en wist je dat de gehele Spaanse Koninklijke familie standaard een paar (waarschijnlijk wel meer dan een paar) in kast heeft staan…

Me and my Avarca de Menorca

Terwijl ik mijn Star Clippers zeilcruise in de haven achter me laat, verken ik met Clarice en haar meiden – van Reismaatje Menorca – het eiland. Aan het einde van de dag toont mijn gastvrouw me Mahón. En als een kind dat naar een snoepwinkel wordt gezogen, zo trok de Castell winkel op de Calle Hannover mijn aandacht. Te kust en te keur, in allerlei patronen en maten. Ik wil ze allemaal wel kopen! Simpel gezegd ik kan niet kiezen. Gevolg, ik verlaat met lege handen de winkel. Eenmaal terug in Nederland baal ik best wel een boel. Waarom heb ik niet een paar van die toffe sandalen meegenomen uit Menorca?

Avarca_de_Menorca_post

Gered door Avarca Xlusiva

Terwijl Nederland na een paar dagen regen, opnieuw in een hittegolf terecht komt, wil ik het schoeisel voor deze zomerse temperaturen. Gordijnen dicht, computer aan, zoeken op internet. Zonder al te veel speurwerk brengt Google me vrijwel direct naar de webshop van avarca.nl. Opnieuw twijfel, maar dapper snel geklikt – voor mij en voor onze kleine meid – en in no time staat er iemand met een pakketje voor mijn deur. Eind goed al goed.

Avarca_de_Menorca_Bedankt

Avarca de Menorca sandalen in Spanje ontdekt, door Avarca Xlusiva in Nederland aan mijn voeten.

Ken jij dit typisch Menorcaanse schoeisel al?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *