Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rusland | Mishka Kosolapy, de onhandige beer

Tijdens mijn eerste reis naar Rusland maakt ik kennis met Mishka Kosolapy, alleen kende ik toen het verhaal van deze onhandige beer nog niet. Het enige wat ik zag, was een reep chocolade.

Mishka Kosolapy

Onhandige beer, naast Alyonka chocolade, ook zo’n Russische klassieker. Evenals het meisje met de blauwe ogen, kun je deze beertjes in elke winkel of kiosk vinden. Met een vulling van gehakte amandelen en gevuld met wafel, vind ik deze chocolade persoonlijk iets smakelijker dan de variant met de Russische Mona Lisa er op. Maar smaken verschillen natuurlijk.
beer2

Beroemde beer

In het restauratie rijtuig, probeert de mevrouw die de boel beheert mij iets uit te leggen. “Famous famous,” zegt ze met wilde armgebaren, op het stuk snoepgoed wijzend. Ze haalt de kok er bij. Een jongeman met groezelig haar en dito schort komt uit het kleine keukentje tevoorschijn en knikt naar ons. In het Russisch volgt er een druk overleg tussen de twee. “Faij-muss,” zegt ook de meester van de borsj. Wat is er dan zo beroemd aan? Pen en papier bieden uiteindelijk uitkomst. Op de achterkant van de blocnote van de serveerster, die er  verveeld haar bestelling op, opneemt, tekent de kok iets. Een lijst? Een omlijsting?  Een schilderij…? “Painting,” vraag ik voorzichtig. “Da, da!”

Утро в сосновом лесу

Goed het is dus een schilderij, maar nu weet ik eigenlijk nog niets. Vele jaren later besluit ik, na het doorbladeren van mijn dagboekje, toch eens nader op zoek te gaan, naar ‘het schilderij’.
beer3

Een ochtend in het dennenbos

De onhandige beer blijkt een olieschilderij van Ivan Shishkin uit 1889te zijn. Het schilderij is te bewonderen in de Tretyakov Gallery, in Moskou. Ondanks dat ik dit museum wel eens bezocht heb, gaat er niet direct een belletje bij me rinkelen. Meer dan een goede reden weer eens die kant op te reizen……

Van kunst naar chocolade, het kan allemaal in Rusland. Ben jij bekend met Mishka Kosolapy?

Meer Rusland:

Per metro Moskou ontdekken
Perm, hart van de Oeral
Twee dagen in koud Kazan

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Pas gisteren hoorde ik van mijn goede Russische vriend dat misjka kosolapi die ik ook alleen kende van de Russische konfjeti naar aanleiding van een echt schilderij was. Leuk jouw tekst te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *