Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 x het gevaarlijkste eten ter wereld!

het gevaarlijkste eten ter wereld aki jamaica

Het gevaarlijkste eten ter wereld

Reizen combineren met het ontdekken van nieuwe gerechten is fantastisch. Pas echter goed op wat je eet, want sommige zaken kun je beter afslaan. Dit is het gevaarlijkste eten ter wereld.

Aki vrucht

De Aki vrucht ontdekte ik tijdens mijn verblijf op Jamaica. Een man in de roemruchte wijk Trenchtown in de hoofdstad Kingston liep met een mandje met bijzondere vruchten over straat.
“Niet zo maar in je mond steken hoor!” waarschuwde hij.
“Wat gebeurd er dan,” vroeg ik naïef.
“Dat wil je niet meemaken,” lachte hij zijn stralend witte tanden bloot. “Overgeven, tot je niet meer kunt.”
Wil je deze vrucht toch uitproberen, eet dan enkel het gele vruchtvlees. De rode schil en de zwarte pitten bevatten hypoglycin vergif, waar je dus behoorlijk ziek van kan worden.
➡️ Lees ook: Jamaica | Een tocht door Trenchtown, waar legendes op elke straathoek worden geëerd

Cassave

7 x het gevaarlijkste eten ter wereld cassave
Je verwacht het wellicht niet direct, maar cassave behoort ook tot het gevaarlijkste eten ter wereld. Althans, ik zal het iets genuanceerder brengen. Rauwe cassave. Rauwe cassave bevat namelijk de toxische bestanddelen linamarase (enzym). Zorg ervoor dat de cassave goed, heel goed, gekookt is.

Rabarber

Toen ik hiervan hoorde schrok ik even. Mijn oma en mijn schoonmoeder zijn beiden gek op (zelfgemaakte)rabarbermoes. Moeten zij dit voortaan laten staan? Misschien. Zowel rauw als gekookt bevat rabarber namelijk oxaalzuur. Dit zuur kan leiden tot nierfalen. Ook kun je na het eten last krijgen van je ademhaling, diarree en pijnlijke ogen. Als je veel (heel veel) rabarber eet, kun je er zelfs aan sterven. Hoeveel veel is? Zo’n 5 kilo in een keer. Dat zie ik niemand zo snel doen, wel?

Bloedkokkels

Bloedkokkels tref je niet zo heel snel op je bord, maar mocht je toch voorgeschoteld krijgen, wees gewaarschuwd. Deze schelpen zijn drager van het hepatitus A virus. Niet iets wat je als souvenir mee naar huis wil nemen.

Sannakji

Op de vismarkt in Seoul en Busan in Korea heb ik deze baby inktvisjes dikwijls zien liggen en gegeten zien worden. Levend! Ja, je leest het goed, deze beestjes worden levend verzwolgen. En daar zit nu precies het gevaar. Kauw als een bezetene als je leven je lief. Alleen dan weet je dat de tentakels uitgeschakeld zijn wanneer je je gerecht doorslikt. Leeft je voedsel nog, dan heb je kans dat het beest met zijn zuignappen zich in je keel vastzet. Stikgevaar is dan niet ondenkelijk.
➡️ Lees ook: Zuid-Korea | Busan, de tweede stad van Zuid-Korea

Cashew noten

7 x het gevaarlijkste eten ter wereld! Cashew
Totdat ik in Myanmar aankwam, wist ik eerlijk gezegd niet dat cashewnoten aan bomen groeien. En dat het tot het gevaarlijkste eten ter wereld behoort. Ook tijdens mijn trip naar Brazilië – waar de noot haar oorsprong kent – vertelde men me hetzelfde verhaal. Niet rijpe cashew noten bevatten urushiol, een dodelijk gif. Je hoeft niet meteen bang te worden wanneer je een onrijp exemplaar per ongeluk in je mond stop. Net als bij rabarber gaat het om inname van grote hoeveelheden, alvorens je er aan bezwijkt.
➡️ Lees ook: Myanmar | Beachsafari in Maung Shwe Lay waar ik de cashew voor het eerst aan de boom zag

Kogelvis

Fugu, zoals de kogelvis in Japan heet, is wellicht de bekendste in het lijstje van het gevaarlijkste eten ter wereld. Het is niet voor niets dat slecht enkele – goed opgeleide – chefs deze vis mogen bereiden. De ingewanden bevatten tetrodotoxin, aanraking alleen al kan fataal zijn.

Eet smakelijk!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *