Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alentejo, vriendlief wil naar dit ongerepte stuk Portugal

Alentejo dus

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. “Daar wil ik wel eens heen,” vertrouwt vriendlief me toe. Na de Costa Lisboa en Algarve, besluit hij dat wanneer hij terug naar Portugal gaat, de streek Alentejo aan de beurt is. Wat hij er denkt te gaan doen? Dit:

De paden op, de lanen in

Een van onze eerste activiteiten/uitjes die we samen deden toen we elkaar leerden kennen, was een traject van het Pieterpad lopen. Dat is wat hij in Alentejo ook wil gaan doen. Wandelen op de kliffen met uitzicht op de oceaan. Volgens de toeristische dienst van de streek wordt er fors in het wandeltoerisme geïnvesteerd wat te zien is aan het aantal bewegwijzerde wandelpaden. Wellicht kiezen we voor Trilho dos Pescadores (Vissersroute) die leidt door de duinen, langs spectaculaire kliffen over verlaten stranden.

Alentejo Trilho dos Pescadores
Photo credits: http://www.viajarentreviagens.pt

Cheers

Wijn drinken. Klinken op de vakantie met een verfrissend Portugees wijntje. Ja, wie wil dat nou niet? Een glas Conde d’Ervideira, die ook wel ‘waterwijn’genoemd wordt, van wijnproducent Ervideira, is het drankje dat tijdens ons bezoek gedronken moet gaan worden. Je hoort mij niet protesteren.

Beachlife in Alentejo

Dit deel van Portugal staat garant voor verlaten stranden, gezellige baaitjes en authenticiteit. Het zou zelfs de ‘laatste wilde kust’ van Europa zijn.

Surfers paradise

Alentejo Camporta
Photo credits: Condé Nast Traveller

Nog niet eerder stond hij op een surfplank, maar vol zelfvertrouwen denkt hij dat hij na een les – of 2 – aankomende zomer op Bali, de slag te pakken heeft om ook zo de Portugese golven te kunnen bedwingen. De kustlijn van de Alentejo is namelijk een waar paradijs. Sterker nog het is één van de beste surfspots van Europa. Hoge golven rollen onophoudelijk vanuit de Atlantische Oceaan richting de kust. Mocht hij in Indonesië niet goed opletten, dan frist de Carvalhal Surf School zijn geheugen en vaardigheden wel weer even op. Comporta, even ten zuiden van Setúbal, daar moeten we zijn. Dat is dé plek om te (leren) surfen, zegt men.

Ik heb een boot…

Varen zonder vaarbewijs. Kijk, dat lijkt mij nou leuk. Met een vakantiejacht de regio ontdekken vanaf het Alqueva meer. Relaxed toch? Op Google Maps ontdekken we dat vanuit Amieira Marina – waar de boten verhuurd worden – het ideaal is om tal van leuke dorpjes te bezoeken.

Alentejo, eigenlijk zo gek nog niet

Vriendlief heeft zijn punt gemaakt, Alentjo klinkt zo gek nog niet. En dan heb ik het nog niet eens over de 100 kilometer lange kustlijn gehad. Of over karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz of het feit dat deze regio de grootste wijnproducent van het land is. Bovendien is het ’s nachts op en top genieten van een prachtige sterrenhemel, de Alentejo is namelijk uitgeroepen tot Starlight Tourism Destination. Tijd om de agenda te trekken, tijd om tijd te maken voor deze Portugese regio.

Was jij al eens in deze streek van Portugal geweest?

Meer Portugal:

De mooiste plekken op Madeira
Met de camper door Portugal

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *