Het verkeersbureau van Oman en Turkish Airlines nodigden meer dan 40 reisorganisaties uit de Benelux uit voor een kennismaking met het Sultanaat Oman.
Puur Oman
Gelegen in het zuidelijke deel van het Arabisch schiereiland, ligt een van de meest dunbevolkte landen ter wereld, Oman. In de jaren zeventig werden een reeks aan olievelden ontdekt, waardoor de welvaart in snel tempo toenam. Verwacht van de hoofdstad Muscat echter geen stad als Dubai of Abu Dhabi. De gastvrije Omani weten het evenwicht tussen het moderne leven en traditie beter te bewaren dan de genoemde buren. Mannen zijn gehuld in traditionele dishdasha’s echter wel met een smartphone aan het oor geklemd. Vrouwen zijn hoogopgeleid en bekleden belangrijke functies. Wolkenkrabbers komen in het landschap niet voor en buiten de hoofdstad blijft de weekmarkt the-place-to-be voor de locals. Niet alleen voor de nodige boodschappen, ook voor het sociale aspect. Schoonheid heeft een adres, Oman.
Turkish Delight
Turkish Airlines verzorgde vanuit zowel Amsterdam als Brussel de vluchten voor alle deelnemers. Na aankomst in Istanbul wachtte de reisspecialisten een aangename verrassing. Op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij kon men in alle rust en luxe wachten op de doorvlucht naar Muscat. Eenieder kreeg namelijk toegang tot de prestigieuze business lounge van de carrier. Genieten met een grote G was van toepassing op de faciliteiten en de aangeboden maaltijden en drankjes.
Geheid een geit
Na een vroege aankomst in de hoofdstad van Oman gebruikt de groep de ochtend om het opgelopen slaaptekort en bijbehorende jetlag weg te slapen in het Holiday Inn Seeb hotel. De groep wordt na de lunch verdeeld over een konvooi van stoere 4×4 terreinwagens en koersen de chauffeurs naar Nizwa.
De wekker rinkelt vroeg na een heerlijke overnachting in het Golden Tulip. Tijd voor een bezoek aan de authentieke geitenmarkt. Elke vrijdag verhandelen de Omani op deze plek koeien, kamelen en een heleboel geiten. De naastgelegen souk en het Nizwa fort ontbreken vanzelfsprekend niet op het programma.
Zon in het zand zien zakken
Alvorens de groep zich opsplitst, staat een kort bezoek aan het bergdorpje Misfat al Abreyeen gepland. Van de grote groep reisaanbieders worden kleinere groepen gemaakt, gebaseerd op ieders specialisme; duiken, golf, wandelen en fietsen. Travelpro reist met het gros van de groep verder naar de bekendste woestijn van het land, de Sharqiyah woestijn, ook wel bekend onder de naam ‘Wahiba Sands’.
De chauffeurs hebben nu de mogelijkheid hun stuurmanskunsten te tonen. Met volle vaart – al niet succesvol – vertrekt het ene voertuig na het andere de hoge zandduinen op. Net voor zonsondergang heeft de groep de top bereikt en geniet men van een adembenemende afsluiter van de dag.
➡️ Lees ook: Wahiba Sands: De zon in het zand zien zakken
Royal day
De zon laat zich nog maar net zien, wanneer de groep het Arabian Oryx Camp na wat ‘dunebashing’ achter zich laat. Wadi Tiwi en Wadi Shab en kustplaats Sur trekken aan de groep voorbij. De deelnemers maken zich op voor een hotelinspectie in Muscat. Echter niet zo maar een. Het Al Bustan Palace staat deze middag op het programma. Thans een hotel van Ritz Carlton, maar oorspronkelijk gebouwd als een paleis voor de Sultan van Oman. ’s Avonds toont men zich van zijn of haar chique kant. De reden? Het bijwonen van uitvoering in het Royal Opera House Muscat.
Must-see in Muscat
Een volle dag in de hoofdstad wordt ingevuld met een bezoek aan de Sultan Qaboes-moskee, de Mutrah souk en een stukje varen op een traditionele ‘dhow’ boot. Voor de lunch en hotelinspectie staat deze dag het Shangri-La hotel op het programma. De zon zakt deze keer aan de horizon van The Chedi hotel, waar de groep herenigd wordt onder het genot van een hapje en een drankje.
Marhaba Workshop Benelux
Een overnachting in het Hormuz Grand Hotel verder, schuiven de afgevaardigden van de reisorganisaties aan voor een ochtend gevuld met presentaties. Tijdens de openingsspeech benadrukt Salim Al Maamari, algemeen directeur ter promotie van het toerisme in Oman nog eens;” We hebben een rijke cultuur, we behouden graag wat we hebben. We streven ernaar geschiedenis, natuur, zee en zon met elkaar in balans te houden.”
Hetgeen niet betekent dat Oman stil staat, de uitbreiding van de luchthaven is reeds een feit en zal in de komende tijd meer verkeer kunnen genereren. Tevens zal in februari 2016 het, nu nog in aanbouw zijnde, conventie centrum haar deuren openen. Na de ingelaste pauze lichtten een drietal lokale agentschappen de sportieve kant van het land toe. Uitgebreide kennis over golf, watersport en buitensport wordt enthousiast met de zaal gedeeld.
Het onderdeel dat door de meesten het beste gewaardeerd werd, was het gedeelte na de lunch. Een netwerkmoment waarbij potentiele lokale agenten zich presenteerden aan de aanwezigen. Visitekaartjes verwisselen in snel tempo van eigenaar, handen worden geschud en notities gemaakt. De aanwezige inkopers en productmanagers kunnen tevreden huiswaarts keren met de vergaarde kennis en opgedane nieuwe contactpersonen.
Tipje van de sluier
Oman lichtte een tipje van haar sluier op. De deelnemende reisorganisaties hebben een beter beeld bij het ‘onbekende’ en ongerepte Oman. Zij zijn meer dan bereid de komende tijd ‘het best bewaarde geheim van Arabië’ met klanten en reisagenten te delen.
Dit artikel schreef ik voor reisvakblad TravelPro – the Dutch Travel Trade Magazine #14 verschijningsdatum 1 april 2015
3 reacties
Hi Eva, net zo’n leuke ervaring in Oman als ik had een jaar of wat geleden
Oman, heeft me verrast. En de hartelijkheid van de Omani, geweldig!
Mooi verhaal, las het al bij de Pool eerder, maar de comment wilde niet op de telefoon. Super land! Wij deden een road trip. Ook voor de natuur moet je er zijn naast veel cultuur. 4 WOW momenten in the Omaanse natuur!