Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noosh-e-jaan | Smakelijke wereldreis per fiets (boek)

Boek noosh-e-jaan keuken

Eet smakelijk, oftewel Noosh-e-jaan

Ik ben fan. Fan van Tieme. En fan van zijn boek Noosh-e-jaan – een culinaire wereldreis per fiets. Ten eerste gaat het boek over reizen. Daarnaast over eten. Ik zei het jullie al eens eerder, reizen en spijzen, een gouden combinatie (als je het mij vraagt).

Noosh-e-jaan, een boek vol (culinaire) avonturen

Je gelooft het misschien niet maar auteur Tieme Hermans fietste in 2 ½ jaar vanuit Zwolle helemaal naar Bali. In zijn boek deelt hij zijn bijzondere ontmoetingen en traditionele recepten uit de ruim 30 landen die hij doorkruiste.

“Wat eten mensen in Tadzjikistan? Wat zijn de dromen van jonge Iraniërs? Hoe ziet de dag van een Vietnamese visser eruit? Om het antwoord op deze en vele andere vragen te vinden, vertrok schrijver Tieme Hermans vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar naar Bali te fietsen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. Van krachtige Birmese curry in een verborgen tempel tot gestuntel met stokjes in pittige noedels in een Chinees betonnen keukentje” Bron: achterkant boek

Boek noosh-e-jaan

Van Zwolle naar Bali

Ga er maar aan staan. Een fietstocht van Zwolle naar Bali. In 2017 vloog ik naar het Indonesische eiland en vond dat al lang duren. Kun je nagaan als je die afstand per stalen ros aflegt. Het streven van Hermans lijkt gelukt. De vrijheid om te gaan en staan waar je wil, stop bij elk boerderijtje, proeven van lokale lekkernijen. De ene keer wordt hij wat hartelijker ontvangen dan de andere keer en ik kan zijn ‘opluchting’ bij aankomst in Zuidoost Azië dan ook goed indenken. Het leven in de stan-landen, Mongolië en grote delen van China is hard. Iets dat zijn weerslag heeft op de bevolking en het eten.

Sommige passages lezen als een spannend jongensboek (verdwaald in de bergen) op andere momenten waan ik me op de markten (Oekraïne) of ruik ik de geuren van de beschreven maaltijden al.

Van Boheemse knoflooksoep tot Indonesische rendang

Behalve passages uit Tieme’s reisdagboek, bevat het boek tal van heerlijke recepten. Elk land dat hij beschrijft is voorzien van een culinaire lekkernij. Alhoewel ik me zo voor kan stellen dat niet iedereen direct in zijn eigen keuken aan de slag gaat om ‘Altans geitenkop’ te bereiden. Deed me een beetje denken aan die keer dat ik zelf door Mongolië reisde en op een verse geit getrakteerd werd.

De amok curry uit Cambodja deed me direct terug verlangen naar deze keuken en de kookcursus die ik in de hoofdstad Phnom Penh volgde.
➡ Lees ook: Khmer kookcursus Cambodja
boek noosh-e-jaan Mongolië geit slachten

Noosh-e-jaan Praktisch

Ik rij even naar de toko en duik daarna mijn keuken in. Wil je ook meereizen/mee eten? Haal noosh-e-jaan – een culinaire wereldreis per fiets in je (online) boekwinkel en geniet.
Boek noosh-e-jaan voorkant achterkant
Titel: Noosh-e-jaan – een culinaire wereldreis per fiets
Auteur: Tieme Hermans
Uitgever: Terra
Omvang: 96 pagina’s
ISBN: 9789089897688
Prijs: € 20,-
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via Bol.com

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *