Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noord-Korea | Een verdacht pakketje

Nog maar amper een paar minuten ben ik in Noord-Korea en ik ben meteen al verdacht. Dat begint goed.

Welkom in Noord-Korea

Jammer genoeg, is het bij aankomst in Pyongyang, Noord-Korea slecht weer. Bij aankomst dienen we, zoals gebruikelijk langs de paspoortcontrole te gaan. Deze procedure verloopt verassend genoeg redelijk snel. Misschien wel iets te snel, want nu moeten we geruime tijd wachten op de bagage. Vervolgens scannen en hup, door de metaaldetector.

Phone!

Een norse douane beambte vraagt ons bij het controleren van de bagage of we een mobiele telefoon bij ons hebben. “No, no mobile phone, sir”, zeggen we toch een tikkeltje nerveus. Voor ons vetrek uit Nederland hebben we van onze contactpersoon in Beijing een hele waslijst gekregen van zaken die NIET ingevoerd mogen worden. Bovenaan deze lijst prijkte de mobiele telefoon. En braaf als wij zijn, hebben we deze netjes thuis gelaten.

Omslachtige procedure

Goed, mocht je dan, om wat voor reden dan ook, toch nog je mobieltje op zak hebben, dan volgt de volgende procedure: Allereerst krijg je een reprimande, vervolgens zal je kleine eigendom aan de grens (geseald) in bewaring worden gehouden, bij uitreizen zal het teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Verdacht pakketje

Bij het scannen van onze handbagage, vind de douane een ‘verdacht’ pakketje. “Phone, phone, mobile phone” schreeuwt de beamte. “No, no phone”, verzuchten wij, nogmaals. Een gebod tot het openen van onze bagage volgt. En wat blijkt nu? Deze ijverige beamten hebben de vorm van het pakketje met Nederlandse souvenirs (om na afloop aan onze gidsen / chauffeur e.d. te geven) aangezien voor een mobiele telefoon.

Wanneer blijkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben en ze zien wat er daadwerkelijk in de tas zit, moet men er zo waar om lachen. Pffffff, dat loopt gelukkig met een sisser af, niet echt een lekkere binnenkomer in het land.

Geen bordje

In de aankomsthal staan een aantal Koreanen klaar om, voornamelijk diplomaten en NGO medewerkers, op te halen. Nog net bijgekomen van het bagage debacle, gaat er een korte aarzeling door ons heen. Is er wel iemand om ons op te komen halen? We zien geen bordje met onze namen. Sterker nog, niemand van de wachtenden heeft een bordje bij zich.

Het blijkt dat de gidsen feilloos weten wie zij op moeten komen halen. Op het moment dat wij net vertwijfeld om ons heen beginnen te kijken, stapt er een klein vrouwtje, kordaat naar voren en zegt: ‘You must be, the Dutch tourists, please follow me’.

Weetje:

Je kunt ook maar beter geen Glossy tijdschriften mee kunt nemen, een simpele lingerie of badpak reclame kan al snel opgevat worden als porno.

Meer Noord-Korea:

Noord-Korea in een paar foto’s
Dit wilde je altijd al weten over Noord-Korea

NB: dit artikel is gebaseerd op mijn eerste ervaring met het land in 2005. Anno nu is het wel toegestaan mobiele telefoon en/of laptop mee naar Noord-Korea te nemen.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *