Gelukkige nieuwjaarsdag
Vandaag is het 2 januari. Of te wel, gisteren was het nieuwjaarsdag. Een dag van de overgebleven kleffe oliebollen eten, ondanks het voornemen gezonder te gaan eten. Terwijl we onderuitgezakt op televisie kijken naar het nieuwjaarsconcert en/of het welbekende skispringen in Garmisch Partenkirchen.
Maar hoe luiden anderen nu het nieuwe jaar in? Een paar voorbeelden:
Potje breken in Denemarken
Een verhaal dat alle lange tijd rond gaat is het verhaal over het gebruik van de Denen. Wanneer je tijdens de jaarwisseling in Denemarken verblijft zou je wel eens een slapeloos het nieuwe jaar in kunnen gaan. Naast het vuurwerk dat voor het nodige lawaai zorgt, kennen de Denen nog aan andere, enigszins opmerkelijke, traditie. Het gerinkel van gebroken glas en servies, zou je wel eens wakker kunnen houden. Naar een oud gebruik gooit men bij de buren borden, kopjes, glazen, koffiemokken en ander keukengerei voor de voordeur kapot. Je zou verwachten dat je daar nu niet echt blij van wordt, maar hoe hoger de berg met kapotte rotzooi, hoe beter. Hieruit blijkt namelijk dat je veel trouwe vrienden, kennissen en buren hebt. De Denen zelf, beweren nog nooit van deze gewoonte te hebben gehoord…….
Druiven voor geluk op nieuwjaarsdag – en de rest van het jaar – in Spanje
Zorg dat je op oudejaarsavond nog even een tros druiven in huis hebt gehaald, want in Spanje dien je wanneer de klok twaalf slaat, hetzelfde aantal van deze vruchten te moeten eten. Dit geeft je het komende jaar in iedere maand een geluksmoment.
Diner voor een in Duitsland
Duitsland zit elk jaar weer voor de buis gekluisterd wanneer ‘Dinner for one’ op televisie komt, een oude film waarin een rijke oude dame haar verjaardag diner nuttigt en vooral drinkt met haar inmiddels overleden vrienden, allen uitgebeeld door haar butler. Waarom de Duitser hier zo dol op zijn, niemand kan het echt verklaren. Maar de populariteit bleek vorig jaar nog eens extra toen ARD een verkorte versie uitzond, met daarin Angela Merkel in de hoofdrol en niemand minder dan Franse president Sarkozy als de bediende.
Nieuwjaarsdag in de Filippijnen en Brazilië
Verder zou het in de Filippijnen gebruikelijk zijn, om iets met stippen op nieuwjaarsdag te dragen en in Brazilië kleurig ondergoed.
Heb jij tijdens de jaarwisseling of op nieuwjaarsdag in het buitenland een interessante traditie meegemaakt, laat het me weten. Oh, enne, natuurlijk voor iedereen een gelukkig en reislustig nieuwjaar!