Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederland | Wandelen op Landgoed Huis ter Heide

ter heide

Landgoed Huis ter Heide, de MoerLandgoed Huis ter Heide, de MoerLandgoed Huis ter Heide, de MoerLandgoed Huis ter Heide, de MoerDSC03032Landgoed Huis ter Heide, de MoerLandgoed Huis ter Heide, de Moer

Landgoed Huis ter Heide

Dit prachtige natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers, gevarieerde bossen en een voormalig jachthuis is een paradijs voor rustzoekers. Heel vroeger bestond dit landgoed aan de noordelijke stadsrand van Tilburg uit heidevelden, in de volksmond ‘woeste gronden’ genoemd.

Rood

Op Landgoed Huis ter Heide kun je verschillende wandelingen maken, wij kiezen voor de langste van 6,5 kilometer(de rode route). Nog maar amper de parkeerplaats verlaten, zitten we al midden in de natuur. Een kudde bruingevlekte koeien kijkt ons loom aan als we hen voorbij wandelen. Wanneer we het domein van deze melk dames gepasseerd zijn, horen we geen geloei maar gekwaak.

Kwaaaak

Hoewel we langs alle kanten bekwaakt worden, is het in de poel in eerste instantie lasting de groene beestjes te ontdekken. Op het moment dat we stoppen met praten en ons koest houden langs de waterkant, verschijnt er leven in het water. De kleine amfibievriendjes steken nieuwsgierig hun ronde ogen boven het wateroppervlak uit. Met kikkers is het hetzelfde als met sterren, hoe langer je kijkt hoe meer je er ziet.

Herfst op zijn best

De mastappels kraken onder onze schoenen, de gedroogde dennennaalden vormen een bruin tapijt op het wandelpad. Het zonnetje schijnt heerlijk en tovert mooie schaduwen tussen de hoge bomen in het bos.

Bij het Leikeven wijken we even van de originele route af en pikken een stuk van het vlonderpad mee. Bij het betreden van het vlonderpad worden we weer vrolijk toegekwaakt. Ook hier wemelt het van de kikkers. De blauwe libellen die over het ven zoeven steken mooi af tegen de groene waterbewoners.

Over het water

Vanaf het vlonderpad bereiken we een eindje verder een uitkijkpunt. Hier kunnen vogelliefhebbers speuren naar de blauwborst, wintertaling, watersnip en bergeend. Ik geloof niet dat we een van deze exemplaren gezien hebben. Wel zien we in de verte de Schotse Hooglanders die pootje baden in het ven. Er lopen in dit natuurgebied bijna honderd runderen rond, ze helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden.

Na het zien van al deze vriendjes in het wild, krijgen we nog een kleine toegift van de natuur. Op de terugweg huppelt er nog snel een konijntje voor ons uit.

Trek gekregen? Geen nood!

Deze route is perfect om in een middag met volle teugen van een afwisselend landschap te genieten. Oh en wil je de inwendige mens na afloop nog verwennen? Een kop koffie (of iets anders) is op 200 meter van het begin/eindpunt van Landgoed Huis ter Heide verkrijgbaar bij Partycentrum ’t Maoske.
Langoed Huis ter Heide, De Moer

Lees ook:

Wandelen langs het Brabantse Goorven Oisterwijk

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Deze route is zelfs zo mooi dat ik ‘m 2 keer heb gelopen om de omgeving echt in mij op te kunnen nemen. Aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *