Taste of Christmas is een spin-off van het populiare food festival Taste Amsterdam. Maar dan in kerstsfeer, dat moge duidelijk zijn.

Taste of Christmas Utrecht

Van Boef uit Amsterdam heeft gedroogde worst maar mijn favoriet was de pittige bourbon-bbqworst

Taste of Christmas Utrecht

Pompoensoep met schuim van kreeft en coquilles

Taste of Christmas Utrecht

“Mmmmm, Lekker!”

Taste of Christmas Utrecht

Eva & Arthur met rood, wit en bubbels. Geschonken vanuit hun Wijnfiets. De Catelaanse Cava, een topper!

Taste of Christmas Utrecht

Cava, Maccaron en munten

Taste of Christmas Utrecht

Pief Paf Poffertje, poffertjes om je vingers bij af te likken!

Taste of Christmas Utrecht

Wild van wild, dan zit je hier goed

Taste of Christmas Utrecht

Waar is de brand? In ieder geval niet in Tante Tortilla’s keuken

Taste of Christmas Utrecht

De Filostoof, een van de reizende sterren

Taste of Christmas Utrecht

Wa? Nou, een worstenbroodje graag

Taste of Christmas Utrecht

Ik zweer het dit was echt het lekkerste worstenbroodje EVER

Taste of Christmas Utrecht

… of je even de erwten door kunt geven….

Taste of Christmas Utrecht

In het weekend van 12-14 December 2014 werd de eerste editie van Taste of Christmas Utrecht in de Jaarbeurs gehouden. Hét internationale foodie festival voor de kerst, aldus de organisatie. Met vriendlief en kleine meid nam ik een kijkje op deze smakelijke beurs in het hart van Nederland.

Een lange gang vol lichtjes en kerstversiering brengt je naar de ingang van het evenement. “It’s beginning to a lot like Christmas” zingt een dame bij binnenkomst. En er is zelfs sneeuw. Een bekertje warme chocomelk met Amaretto en het zicht op een ijsbaantje waar twee tienermeiden onhandig op voort schaatsen, brengt je direct in gezellige winterse stemming. Een haardvuur brandt, sleeën staan her en der bijeen om op te zitten, picknickbanken, hoge tafels of comfortabele fauteuils, neem plaats waar je wilt en geniet.
Geschiedenislesje

Taste of Christmas is onderdeel van het internationale culinaire festival ‘Taste Festivals’. In 2004 vond in Londen de eerste editie van ‘Taste of’ plaats. Inmiddels doen 19 spraakmakende wereldsteden mee waaronder Londen, Sydney, Melbourne, Kaapstad, Auckland, Dublin, Dubai, Milaan en sinds 2009 is ook Amsterdam gastheer van dit smaakvolle concept. Taste of Christmas wordt al een aantal jaren in London georganiseerd en is daar een groot succes; reden genoeg dus om Taste of Christmas dit jaar naar Nederland te halen.

Reizende Sterren

De Foodtrucks die opgesteld stonden, vond ik persoonlijk het leukste element op Taste of Christmas Utrecht (en hadden misschien ook wel de lekkerste hapjes). Als Brabander zet ik graag mijn tanden in een worstenbroodje. Ik moet snel een keer naar Eindhoven (daar is de bakkerij gevestigd) want zo lekker heb ik in Breda nog nooit een worstenbroodje gegeten.

AEG Taste Theater

Topchef Alain Caron praat met zijn Franse accent probleemloos de handeling van zijn collegakok aan elkaar. Af en toe bijgestaan door een sympathieke vinoloog, die alle aanwezigen in het theater op een glaasje wit trakteert. Tijdens die sessie die wij bekeken, stond er pompoensoep met kreeft en coquilles op het menu. De vrouw naast me, maakt drifting aantekeningen, vermoedelijk gaat zij haar familie tijdens de kerst verrassen met dit voorgerecht. Wanneer alles gereed en de glaasjes mooi opgemaakt zijn, is het tijd om te proeven. Heerlijk!

Academy for Masterchefs

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit naar het SBS programma kijk. Hier op de Taste of Christmas Utrecht kon je je inschrijven en in 45 minuten een gerecht presenteren aan de vakkundige jury. Terwijl wij toekeken, maakten de deelnemers hun lekkerste gerecht met kip. Een jongetje van een jaar of 11 won, samen met zijn moeder. De prijs, een staafmixer van AEG – de sponsor -.

Culinaire kerstmarkt

Wanneer je bij de foodtrucks of andere exposanten nog niet genoeg geproefd, gegeten of gekocht had, kon je ook nog terrecht op de culinaire kerstmarkt. Varierend van een abonnement op Jamie of Foodies, tot brokken chocolade, truffelmayonaise of Bikkels. Het was er allemaal. Even over die Bikkels, mocht je niet weten wat dat is – wist ik ook niet – het zijn keiharde chocolade ballen.

Bikkels zijn, zoals de naam al duidelijk maakt, bikkelhard. Het advies is daarom ook: bijt niet, maar laat de Bikkel langzaam smelten in je mond.

Na een middag vol wijn, poffertjes, soep, worst, maccarons, worstenbroodjes en weet ik al niet meer, keren we voldaan huiswaarts. Taste of Christmas Utrecht, tot volgend jaar, want dit smaakt duidelijk naar meer.

Meer info? Check de site

Lees ook:

9 x Highlights van Utrecht