Den Haag Hollands Spoor, toen ik in Den Haag werkte, zo vaak gestopt, nooit uitgestapt. Vandaag bekijk dit gedeelte van Den Haag eens niet tussen de nuffige forensen vanachter het treinruitje, maar ga ik op een dwaaltocht tussen HS station en Den Haag Centraal Station.
Laakhaven
‘Achter’ Hollands Spoor is een voormalig industriegebied omgetoverd tot een modern woon-werkgebied, Laakhaven. Haagse Hogeschool, bibliotheek, sporthal en appartementen staan fier in een fris maarts windje.
Parel uit 1939
Ook nooit eerder gezien, het voormalige stationspostkantoor. Een pareltje uit 1939, gebouwd door dezelfde bouwmeester die ook het postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam neerzette.
Met mijn (redelijk) nieuwe camera, zoem ik in op de beelden die aan gevel zijn bevestigd. Thuis zoek ik even wat nadere informative over de sculpturen op en kom het volgende te weten: Het hoogst geplaatste beeld is een man met fakkel (geen nadere verklaring), de vrouwenfiguur met duif stelt luchtvaart voor, een vrouw met een schip staat voor scheepvaart en een vrouw met een spoorwissel vertegenwoordigt het spoorverkeer.
Harinkie happen
‘Na afloop op het Rijswijkse Plein een harinkie gaan happen….’
Tot zo ver had ik ooit van het Rijswijkseplein gehoord. Ik kende het alleen van de woorden van Harry Jekkers, die het bezong in het alom bekende nummer Oh Oh Den Haag.
Brand!
We gaan het spoor onder door en stuitten zo op een niet te missen gebouw, het gebouw met de felle tegels. Zelf dacht ik altijd dat het een schip voor moest stellen, maar niets is minder waar. De architect die deze studentenhuisvesting ontwierp, wilde vlammen uitbeelden. Vroeger stond hier qua blijkelijk een brandweerkazerne. Om eerlijk te zijn vind ik het een spuuglelijk gebouw en dan te bedenken dat het originele ontwerp, nog feller was, aangezien de ontwerper kleurenblind is…….
Strijkijzer?
Tegenover de vlammenzee, staat het strijkijzer, oftewel de Haagse Toren. 132 verdiepingen gevuld met café’s, restaurants, een uitzichtpunt, vergadercentra, flex werkplekken, kantoren, woningen en een nachtclub. Wow, wat een imposant gebouw, daar wil ik best eens een keer een drankje gaan drinken (of een hapje eten, of beiden!)
Onze kleine meid (3 jaar) leeft zich even uit in het speeltuintje in het Huijgenspark, voordat we verder lopen richting het Spui.
Pim, Frits & Ida
Op 2 maart 1913 werd op Bierkade 2A Godfried Bomans geboren. Vrijwel iedereen denkt bij het horen van de naam van deze schrijver aan zijn boek Erik of het klein insectenboek. Ik niet, wanneer ik zijn naam hoor, dwaal ik in gedachten af naar de 2eklas (ja ik weet het, dat heet tegenwoordig groep 4, maar toen niet). Meneer Kees leest voor, nadat we klaar zijn met ons project wereldorientatie of iets van gelijke strekking, uit Pim, Frits & Ida. Man, dat was pas spannend!
De Bierkade profileert zich, samen met Dunne Bierkade en Groenewegje als Avenue Culinaire. Hier tref je een hele reeks restaurants en cafés die een uniek en internationaal aanbod bieden. Ook hier moeten we eens een keertje voor terugkeren en bij lekker weer eens neerstrijken op de gezellige terras(boten).
Ijspaleis
Op het Spui aangekomen vragen we ons hardop af wat we vinden van deze mengelmoes aan gebouwen bij elkaar. De zeventiende eeuwse Nieuwe Kerk, de Dr. Anton Philipszaal en het Theater aan het Spui, het vormt een onsamenhangend geheel. Laten we vooral het kolossale stadhuis niet vergeten, door haar oogverblindende witte gevel, ook wel het ijspaleis genoemd.
Bluf
Via Spui, Wijnhaven, Kalvermarkt en Marktstraat komen we uit bij Haagse Bluf. Een afgebrande bioscoop en een verwaarloosde winkelpassage maakten plaats voor dit unieke winkelconcept. Met kopieën van statige gevels is Haagse Bluf een statig pleintje geworden. Op de eerste verdieping speelt een muzikant. Via een touw, heeft hij een blikje op kinderhoogte slingeren. Handig, want alle kids, inclusief die van ons, willen graag een centje in het bakje doen.
Net iets verderop staat de Snoeptrommel, een bontgekleurd gebouw, waar bij oplevering verschillende bedrijven in gehuisvest waren, nu nog enkel kledingwinkel de Sting.
Nog meer kleuren in het hebbedingenwinkeltje Flying Tiger aan het Rembrandtplein. Heerlijk even rondstruinen een shop vol dingen die je niet nodig hebt, maar waar de verleiding heel groot is, toch iets te kopen.
Geen beurs
Berlage, je weet wel, die van de Beurs in Amsterdam, zette hier in de hofstad ‘De Nederlanden van 1845’ neer.
De oudste van Nederland
De Passage werd tussen 1882 en 1885 speciaal voor het ‘chique winkelen’ gebouwd door Haagse notabelen, naar Parijs’ voorbeeld. De oudste winkelpassage van Nederland, inmiddels een gewaardeerd UNESCO monument, is nog steeds in tact – en hoe. In een prachtige setting van arcades, glazen koepels, loopbruggen en bewerkte gevels vond en vind je er 20 chique winkels, gezellige horecagelegenheden en een hotel. Van toen. En van nu. Overdekt, statig en bij-zon-der beeldig.
Zo omschrijft de passage zichzelf. Jammer dat een flink aantal panden, momenteel leeg staan……
Deze kleine horeca uitspanning met gezellig terras, was vroeger een openbaar damestoilet!
Bedenkelijk kijken op het Binnenhof
Een bezoek aan het Binnenhof mag natuurlijk niet ontbreken, bij een bezoek aan Den Haag. We zijn er in het weekend dus veel toeristen en geen ministers te bekennen. Ik vind de bedenkelijk kijkende gezichten, die verwerkt zijn boven de deuren het bekijken waard.
Den Haag Centraal in zicht
Via het Lange Voorhout,een van de bekendste straten van de stad , lopen we richting Den Haag Centraal Station.
Aan het Lange Voorhout staan vele mooie en beroemde gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Kloosterkerk, het gebouw van de Hoge Raad en natuurlijk het chique Hotel Des Indes en het Eschermuseum, gevestigd in het Paleis Lange Voorhout. Tijdens onze wandeling heb ik het niet opgemerkt, maar tussen panden staat schijnbaar ook het smalste woonhuis van Den Haag.
Nieuw
Alvorens in de trein stappen, bekijken we het New Babylon.
New Babylon, A New City in the City. Hier kun je wonen, werken, winkelen, eten, cocktails drinken, relaxen, sporten of genieten van het fantastische uitzicht. New Babylon ligt op een internationaal knooppunt, comfortabel gelegen tussen het grootste park van Den Haag en station Den Haag Centraal.
Toen ik het Terracotta Leger herontdekte, was ik al even in het kantorencomplex, maar de winkelgalerij was nog nieuw voor mij. Mooi!
➡️ Lees ook: In Brussel, liep ik een keer tussen station Brussel-Luxemburg & Brussel Centraal en ik kan je ten zeerste aanraden, een stad eens op deze manier te ontdekken.