Welkom in de oudste dierentuin van Nederland, welkom in Artis

Wie is er nog nooit in Artis geweest? Het is moeilijk voor te stellen dat er mensen zijn die deze dierentuin nog nooit bezochten. Artis is een nationaal instituut. Een groot stadspark. Een plek waar mensen, dieren mircoben, natuur, kunst en erfgoed elkaar treffen.
Nederland Amsterdam Artis Edwin Butter giraffe

Natura Artis Magistra

In 1838 opende de deuren van Natura Artis Magistra, kortweg Artis. Het belangrijkste doel van de oprichters: ‘Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie’. In tegenstelling tot wat in de 19e eeuw gewoon was, werd het dierenpark geen privétuin maar een openbare ruimte.

Artis begon bescheiden, met een handvol papegaaien en wat apen. Snel namen olifanten, wilde katten, ijs- en bruine beren en zelfs een boa constrictor hun intrek. Met de komst van het grote grut mocht men zich met recht een dierentuin noemen.

Naar mate de jaren volgden, breidde de collectie zich uit. Naast meer dieren, vonden ook uitheemse voorwerpen, geologische en paleontologische voorwerpen hun weg naar Amsterdam. Rond 1900 bestond Artis dan ook uit niet minder dan tien museumruimtes.
Nederland Amsterdam Artis Edwin Butter leeuw met jong

Failliet?

De 20e was niet een goede. Een faillissement hangt de dierentuin boven het hoofd. Alles wat geen levende beesten betreft wordt elders ondergebracht. De indrukwekkende etnografische collectie verhuist in 1920 naar het toen net opgerichte Tropenmuseum.
➡️ Tip: Breng ook zeker een bezoek aan het Tropenmuseum, je krijgt er geen spijt van

WOII is voor iedereen een zware periode, gelukkig keert het tij in de jaren ’50 – ’60. Sinds de jaren ’70 is de dierentuin een begripin de stad. Een bedrijf dat goed floreert en klaar is voor de toekomst.

Micropia

Begin 20e eeuw verliep de beoogde uitbreiding niet zoals gehoopt. De directie had het oog laten vallen op een stuk grond, de toenmalige laad- en losplaats van de NS, die plannen sneuvelden, maar in 1997 gaf Raad van State groen licht. Uitbreiding van het huidige terrein was een feit.
Nederland Amsterdam Artis Edwin Butter Gorilla jong

Vanaf 2003 staat educatie op de agenda. Artis vernieuwt, meer ruimte voor dieren en planten hoort eveneens tot de (ver)nieuw(d)e aanpak.

Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld opent in 2014 naast Artis haar deuren. Een mooie toevoeging op educatief vlak.

Wat is er te doen?

Behalve beestjes kijken is er zoveel meer te doen!

Planetarium

In het planetarium is elk uur een voorstelling te bewonderen met als hoofdthema het heelal.

De Laborant vertelt

In Micropia ontdek je de wereld die normaal met het blote oog niet ziet. Is iets niet helemaal duidelijk, stel je vraag aan een van de laboranten.

Rondleiding

Leer het verhaal achter elk monument en kunstwerk in de dierentuin.

Speciaal voor de kerstvakantie

Nederland Amsterdam Artis Edwin Butter zebra

  • Elfverblijventocht: Maak in de kerstvakantie (23-12-2017 t/m 07-01-2018) een tocht langs elf verschillende verblijven. Inclusief stempels verzamelen!
  • Op kerstavond (24-12-2017) is er een speciale planetariumvoorstelling en avondrondleiding door het park
  • Kies eens voor een origineel kerstontbijt. Precies in de dierentuin
  • Waarom wordt het in de de kerstvakantie (lees winter) zo vroeg donker? Dagelijks (gedurende kerstvakantie 2017) ontdek je in het planetarium het antwoord op deze vraag

Artis praktisch:

Nederland Amsterdam Artis Edwin Butter Panter

  • Openingstijden (1 nov – 28 feb) 09.00 – 17.00 uur
  • Artis is bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal station met tram 9, 10 of 14. Wil je met de metro, stap dan uit op het Waterlooplein (ong. 10 minuten lopen naar de entree)
  • Kom je met de auto? Parkeer deze eenvoudig – tegen betaling – op het eigen parkeerterrein
  • Meer info (omtrent openingstijden, entreeprijzen en andere activiteiten) raadpleeg de website van Artis
Photo credits: Artis Edwin Butter
twitterredditpinterestlinkedinmailby feather