Zoek
Sluit dit zoekvak.

24 uur in Maastricht, heel veel hotspots in een etmaal

24 uur in Maastricht, is dat te doen? Ik deed het en zag ontzettend veel van deze toffe Limburgse stad.

24 uur in Maastricht

Na regen komt zonneschijn, ook al had ik er in Maastricht een hard hoofd in dat de donkere wolken boven de stad nog zouden verdwijnen. Na mijn bezoek aan de Limburgse hoofdstad in 2015, vond ik het hoog tijd de stad opnieuw met een bezoekje te vereren. Ik maak me op voor 24 uur in Maastricht.

Dag 1: 17.00 uur Hallo Maastricht

Het is slechts een klein stukje lopen vanaf het station naar mijn accommodatie, hetgeen niet weg neemt dat ik als een verzopen kat de lobby betreed. Een ware wolkbreuk stort zich over me uit, een regenbui waar geen enkele paraplu tegenop gewassen is. Mijn spijkerbroek en sneakers zijn compleet doorweekt.
The Dutch Hotel Maastricht
Maastricht is weer een nieuw hip hotel rijker, The Dutch. Nimmer was ik zo blij een föhn in mijn kamer aan te treffen. Zo goed en zo kwaad als het gaat, blaas ik mijn broekspijpen en schoenen droog, trek een paar droge sokken aan en door.

17.30 uur Borreltijd

Tussen de buien door loop ik terug richting het station en drink een wijntje in de gezellige huiskamer lobby van het Townhouse Hotel.
Maastricht Sphinx

18.00 uur Urban exploring

Terwijl er opnieuw druppels uit de hemel vallen, stap ik vol goede moed richting het Sphinxkwartier. Tussen 2016 en 2018 wordt er gewerkt aan een nieuw stuk Maastricht. Voor een portie urban exploring mag ik het Eiffelgebouw betreden, het pand van de voormalige sanitair fabriek luisterend naar de naam Sphinx – weet je direct waar deze opkomende wijk haar naam aan te danken heeft. – Een pand vol oude en nieuwe geschiedenis. Een pand waar veel inwoners van Maastricht werkten, een pand dat veel Nederlanders (her)kennen van de afleveringen van Flikken Maastricht. Huisvesting en een skybar zijn de toekomst.

Tip: Voor een avondje uit in het Sphinxkwartier ga je naar een concert in de Muziekgieterij, hét poppodium van de stad in een oude industriële setting van de Timmerfabriek.

20.00 uur Aan tafel

Maasticht Brandweerkazerne
Aan de Capucijnenstraat stonden vroeger brandweerwagens en lagen brandweerslangen te drogen, de Brandweerkantine is nu een fijne plek om lunchen, borrelen en dineren. Een absolute aanrader, zowel qua ambiance als wat het eten betreft.

22.00 uur Afzakkertje

Voor een afzakkertje keer ik terug waar ik in 2015 ook al eens neerstrijk tijdens mijn verblijf in het Kaboom Hotel, ’t Wijcker cabinet.

Dag 2: 07.00 uur ontbijt in een tas

Maastricht The Dutch Hotel Ontbijt
Hoewel ik eigenlijk gepland heb buiten de deur te ontbijten, ben ik ook zeer nieuwsgierig wat er gebeurd als ik de Breakfastbag aan mijn hotelkamerdeur hang. Antwoord: deze wordt gevuld met lekkers van The Salad Bar. Op de kamer eet ik het lekkers op, kleed me aan en ga verder met mijn 24 uur in Maastricht.

08.00 uur op de fiets naar de Bisschopsmolen

Maastricht Bisschopsmolen
Een ontbijt voor kampioenen! De Bisschopsmolen, de eerste speltbakkerij van Nederland, bakt voeding zonder chemische toevoegingen voor (onder andere) wielrenners en voetballers. De nog warme ‘platsen’ (mini-broodjes van vlaaideeg) gaan er in als, uh ja inderdaad warme broodjes. De koeken en homemade mueslirepen zijn echter ook niet te versmaden. #nomnomnom

09.30 shopppen Oud & Nieuw

Maastricht shoppen
Maak kennis met V&D 2.0. Dag verstoft warenhuis, hallo vernieuwde ondernemers onder een dak. Welkom bij Temporama. Tot eind juni 2016 verzamelen gevestigde merken en start-ups zich in het oude pand van Vroom & Dreesman.

Een gevestigde naam in Maastricht is Blanche Dael, koffiebranderij en theepakkerij. Een knus pand gevuld met een ongelofelijk groot assortiment koffie en thee, aangevuld kopjes, theepotjes en lekkernijen. Tip: neem zeker een zakje Droum vaan Mestreech thee mee.

Een bezoek aan de binnenstad van Maastricht is simpelweg niet compleet zonder binnen te gaan bij de mooiste boekhandel ter wereld Dominicanen. Gevestigd in een oude kerk vol historie. Niet alleen vanwege de feit dat het ooit een godshuis was, het diende tevens als fietsenstalling en was voor veel Maastrichtenaren dé plek in de stad waar ze voor het eerst gekust werden tijdens het (kinder)carnaval.

12.00 uur trappend naar de Tapijn Kazerne

Maastricht Tapijn
Via de wijk Céramique en het stadspark trap ik mijn stalen ros naar de Tapijn Kazerne. Hier is in 2015 Brasserie Tapijn opgericht en geopend. Een tijdelijk restaurant want dit unieke gebied is volop in beweging. In de aankomende jaren zullen Gemeente Maastricht, Universiteit van Maastricht en de Provincie Limburg het terrein opnieuw in gaan richten en zal het restaurant slechts een herinnering worden net als de vele ateliers die op het terrein gevestigd zijn.

14.30 uur Cultuur in het middaguur

Het Bonnefanten museum is een begrip in Maastricht, Limburg, Nederland en ver over onze landsgrenzen. De befaamde cupola, de met zink beklede koepeltoren van het museum, is al vanaf de Servaasbrug te spotten. Dit museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst verveelt nooit. Ik bezoek er een tijdelijke tentoonstelling van Grayson Perry, volgens zeggen één van de topkunstenaars van de UK. Kleurrijk en overweldigend.
Maastricht fiets

17.00 uur Het oudste café van de stad

Wanneer ik de laatste keer mijn fiets van het slot haal, piept zo waar de zon achter de wolken vandaan. Mijn laatste ritje door de stad brengt me naar het mooiste plein van Maastricht, het Vrijthof. Bestemming: oudste café van de stad, Café In den Ouden Vogelstruys.
Maastricht Oude VogelStruys
In de ‘Hoeskamer vaan Mestreech’ drink ik een laatste drankje op terras, even moet ik schuilen onder de parasol, de laatste liters vocht dalen over de stad neer.

“Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan. De tijd van gaan is nu gekomen,” zei mijn oma vroeger altijd. En zo is. Besjoer! Mijn 24 uur in Maastricht zit er op tot een volgende keer.

Wat zou jij bezoeken in 24 uur in Maastricht?

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *