Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Local Life | La Pura Vida in Costa Rica

In de terugkerende rubriek Local Life, lees je dit keer het verhaal van Anouk. Anouk leeft la pura vida in Costa Rica en dit is haar verhaal.

Hoe kom ik in Costa Rica terecht?

La Pura Vida in Costa Rica Anouk

Het leven kan ineens een andere wending krijgen. Bij mij gebeurde dat toen ik op vakantie was in Costa Rica en het aanbod kreeg om een half jaar op een huis in de jungle te passen. Een geweldig aanbod! Ik was al een tijd sinds mijn afstuderen op zoek naar passend werk bij mijn opleiding en was wanhopig op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar ik was alleen, sprak amper Spaans en kende de omgeving natuurlijk niet. Als Nederlandse kun je niet zomaar even in de jungle gaan wonen. Er zou gezocht worden naar een collega voor mij. Ik ging terug naar Nederland, werkte daar nog een maand, verzamelde wat spullen en keerde terug naar Costa Rica.

Onderweg naar mijn nieuwe adres ontmoette ik mijn collega Eliseo op het busstation van Quepos. Ik sprak nog steeds niet veel Spaans en Eliseo sprak bijna geen Engels, we communiceerden dus veel via Google Translate. Niet lang nadat we elkaar hadden ontmoet merkten we dat we ontzettend verliefd waren. Uiteindelijk vloog het half jaar voorbij, we hadden het zo naar onze zin samen dat we als van zelf besloten samen verder te gaan in Costa Rica.

La Pura Vida in Costa Rica happy couple

Dos Bocas

We wonen op het platteland in een klein dorp met de naam Dos Bocas. Eliseo is hier opgegroeid en wilde hier graag terugkomen. Het is nu ook echt mijn thuis. Het dorp kent ongeveer 20 families en bijna iedereen heeft een boerderij. Producten zoals kaas, melk en eieren kopen we lokaal in en we zien regelmatig kudde’s koeien langs komen die van de ene naar de andere plek worden gebracht. Wij willen ook graag voor een deel zelfvoorzienend zijn, zo hebben we bijvoorbeeld spinazie, paprika, gember en diverse kruiden in de tuin staan.

Er zijn maar vier auto’s in het dorp, het paard wordt dan ook nog veel als vervoersmiddel gebruikt of men gaat te voet op pad. Het afgelegen wonen brengt een aantal praktische consequenties met zich mee. Zo hebben we hier geen telefonisch bereik, soms valt de stroom uit en zijn we langer onderweg als we bijvoorbeeld boodschappen moeten doen. Daarentegen is het wel heerlijk rustig en kunnen we goed genieten van de mooie omgeving. We wonen vlakbij mijn schoonouders, we helpen hen met het beheren van de hot springs die zij hebben en we zijn we een kleine lodge begonnen.

Tips voor reizen naar Costa Rica

Het toerisme is goed ontwikkeld in Costa Rica, dat maakt dat het soms heel ‘Amerikaans’ is, maar er zijn ook nog genoeg mogelijkheden om van de gebaande paden af te gaan.

Huurauto

Het leukste is om dat met een huurauto te doen. Let wel op met navigeren, zo geeft Google Maps niet altijd de beste routes weer. Vraag altijd even bij je accommodatie na of je een goede route hebt.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is ook een goede manier om het land te verkennen, maar het vergt wel wat uitzoekwerk vooraf. Er zijn niet altijd directe of snelle verbindingen, in sommige gevallen zijn er shuttle bussen beschikbaar.

Accommodatie

Qua accommodatie is er voor elk budget genoeg te vinden. Het hoogseizoen is van december tot en met april en als je een bijzondere accommodatie ziet dan is het aan te raden vooraf te reserveren. Op de bonnefooi gaan kan ook prima, er is zo veel aanbod. Wie weet geeft iemand je onderweg nog wel een goede tip voor een mooie verborgen plek.

Eten & drinken

La Pura Vida in Costa Rica Casado

Lokaal eten doe je bij de soda’s. Typisch Costa Ricaans is een ‘casado’. Een gerecht met rijst, bonen, salade en een groentemix. Je kiest of je er bijvoorbeeld kip of vis bij wil. Probeer eens patacones bij je gerecht, dit zijn geplette en gefrituurde bananenschijfjes. Of bestel een agua dulce: een warm drankje dat wordt gemaakt van tapa dulce. Dit is echt een traditioneel product gemaakt van suikerriet.

Mooie plekken en verborgen plekken

Playa Linda en omgeving

La Pura Vida in Costa Rica Playa Linda

In onze omgeving gaan wij graag naar Playa Linda voor de mooie zonsondergangen. Het strand ligt vlakbij het dorpje Matapalo, een leuke off the beaten track strandbestemming. Er is een schildpaddenproject met de naam Tortugas de Matapalo waar je vrijwilligerswerk kunt doen en je kunt er een luiaardtour krijgen. Mooie watervallen in onze regio zijn Nauyaca of het minder toeristische Eco Chontales. Bij die laatste gaat het ook vooral op de weg er naartoe, je hebt er prachtige uitzichten.

La Pura Vida in Costa Rica Eco Chontales

Nationaal Museum

La Pura Vida in Costa Rica Nationaal Museum

Begin de vakantie informatief met een bezoek aan het Nationale Museum van Costa Rica. Met de kennis die je hier op doet in het achterhoofd pik je onderweg waarschijnlijk wat meer op van de tradities en geschiedenis. Dat de Tico’s trots zijn op hun cultuur zie je ook goed terug in de parades die bijvoorbeeld op de dag van de onafhankelijkheid (15 september) of bij het Festival de la Luz op 15 december georganiseerd wordt.

La Pura Vida in Costa Rica Traditionele kleding parade Festival de la Luz

Tarcoles

La Pura Vida in Costa Rica Scarlet Macaw in Corcovado

Ga je met de auto op pad en ben je onderweg naar de Pacifische kust? Stop onderweg dan even bij de brug bij Tarcoles. Je ziet hier een van de grootste krokodillensoorten ter wereld. Persoonlijk ben ik minder fan van het park Manuel Antonio. Overweeg eens het park Carara of ga naar het zuiden en bezoek Corcovado. Wij hadden daar een geweldige ervaring!

Wishlist

Carara bezoeken staat hoog op mijn lijstje. Ook kijk ik erg uit naar het bezoek aan het park Los Quetzales, we gaan natuurlijk zoeken naar de Quetzal. De broedtijd is van februari tot en met mei, dan heb je de beste kans en hebben de mannetjes de mooie lange staart. Je gaat hier de hoogte in, dus denk er aan warmere kleding mee te nemen.

Ga je naar het schiereiland Nicoya, kijk dan eens naar hostel Alouatta. Deze wordt met veel enthousiasme gerund door een jong Nederlands koppel.

Haast je niet

Bovenal: haast je niet, ga mee in de Pura Vida die Costa Rica zo mooi maakt.

Mijn ervaringen deel ik op Bestemming Pura Vida. Neem een kijkje op de website of volg me op Facebook en Instagram. Schroom niet om een berichtje te sturen bij vragen, ik help je graag op weg.

Meer Pura Vida:

Backpacken in Costa Rica
Local Life | Otto richtte Holland Hotels Costa Rica op

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Wat leuk om eens van een local te horen wat de mooie plekjes zijn. Dat strandje lijkt me prachtig en die casado heerlijk. Ik zou graag eens naar Costa Rica willen en dan pak ik dit artikel er even bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *