Waarom kiest een koukleum ervoor in de winter te snorkelen in Noorwegen? Karin Brussaard geeft antwoord op deze vraag. Orka’s.
Koukleum op zoek naar orka’s
“Mensen die mij kennen, snappen mijn beweegredenen niet. Ik vermoed dat ik wellicht de allergrootste koukleum ben die er bestaat. Mijn kamertemperatuur zakt zelden onder de 26 graden Celsius en ik presteer het zelfs in de zomer mijn houtkachel te laten branden.”
“Ik heb veel van de wereld mogen zien, maar dit is echt een winters sprookje. Mensen die wel eens op wintersport zijn geweest, (her)kennen vast het gevoel. Een zijn met de serene witte wereld. Dat, maar dan in overtreffende trap. Toen ik verhalen hoorde en foto’s zag van reizigers die deze reis maakten, wist ik, dit moet ik gewoon een keer doen. Ik ga in Noorwegen snorkelen met orka’s”
Niet voor te bereiden
Hoe bereidt je je voor op een reis waarbij je én de kou trotseert en oog in oog komt te staan met reuzen van de zee? “
Ter voorbereiding op mijn trip speurde ik het internet af, bekijk filmpjes en probeerde zoveel mogelijk informatie in te winnen bij oud-reizigers. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie, een dergelijke onderneming is simpelweg niet voor te bereiden.”
Koud
Om toch nog maar een keer over die kou te beginnen, hoe ondragelijk is het?
Lachend beantwoord Karin deze vraag. “Weet je,” vangt ze haar uitleg aan, “je pakt jezelf sowieso in, in laagjes. Onder je droogpak, gaan met gemak nog 3,4, of soms zelfs 5 lagen. Thermo-ondergoed, daar een trainingsbroek overheen en wellicht nog een andere broek. Je bovenlijf pak je in met een hemd, een pulli en een trui of twee. Hierdoor krijg je echt niet zomaar koud.” Bovendien,” vertrouwt ze ons toe,” wanneer je eenmaal in het water ligt en je je eerste orka ziet, giert de adrenaline door je lijf, waardoor je de ijzige temperaturen totaal vergeet.”
Aan boord
Tijdens zo’n trip verblijf je 7 nachten aan boord, hoe zien je dagen er dan uit?
Ten eerste is het behaaglijk warm aan boord van de ijsbreker, waar je op basis van een soort all-inclusive verblijft. Verwacht geen buffetten en karaoke aan boord, maar wel 3 maal daags een eenvoudige maar voedzame maaltijd. De duikpakken – die fantastisch kou bestendig zijn – hoef je zelf niet aan te schaffen, maar hangen op je te wachten op het schip. Je hut deel je doorgaans met iemand.
In de winter is het in Noorwegen licht tussen, pakweg, 10.00 en 15.00 uur. Die periode wil je zo goed mogelijk benutten. Met een van de 2 zodiacs ga je snorkelen in de hoop een ontmoeting te hebben met orka’s of andere interessante bewoners in de zee. Wanneer je moe wordt of honger krijgt, ga je terug aan boord. Ik maakte, net als de meeste opvarenden, na de lunch een middagdutje of woonde een lezing bij. ’s Middags trek je al je kleding nog eens aan voor een tweede tocht op zee.
Omdat de dagen kort zijn, ga je vroeg naar bed. Niet alleen ontloop je op die manier de kou, maar heb je genoeg tijd om je adrenaline weer op een regulier peil te krijgen en alle indrukken van de dag goed te verwerken.
Altijd Orka’s
Maar wat nou als er toevallig net geen orka’s zijn?
“De mensen van reisorganisatie Waterproof Expeditions weten altijd de orka’s en bultruggen te vinden. Tijdens mijn trip was het twee dagen aaneengesloten windkracht negen. Zelfs onder die omstandigheden zet de bemanning alles op alles. Dat is het mooie van een dergelijke expeditie aan boord. Er zijn andere aanbieders die steeds vanaf de wal een tour maken, maar mocht de haring (het favoriete hapje van orka’s) zich elders bevinden, zie je niets. Aan boord ben je te allen tijde waar de actie is. Oh, en een bait ball (bal vol haring) doet ook dikwijls de truc.”
Polar plunge tussen de orka’s
Dat Karin enthousiast is over haar reis, blijkt wanneer ze nader uitwijkt over wat ze naast het spotten van orka’s eveneens ondernam tijdens de expeditie.
“De orka’s, de bultruggen, daar gaat het om. Het moment dat je in het water ligt en omringd wordt door 7 enorme beesten, is met geen pen te beschrijven. Zelfs wanneer je in de zodiac vertoeft en het puffende geluid hoort. Kippenvel.”
Orka’s zijn machtig, maar er is een ander natuurverschijnsel waar velen op hopen, wanneer ze richting het noorden trekken. “Het Noorderlicht. Zeker wordt er naar gezocht tijdens de trip. De bemanning tracht je vanaf het schip, aan land of in een fjord kennis te laten maken met de magische groene gloed.
Voor de echte bikkelfactor, deed ik iets, waarvan ik als koukleum nooit had gedacht het te doen. De groepscohesie tijdens zo’n trip is enorm. Er is geen druk, maar saamhorigheid. Juist daarom deed ik het. Ik ontdeed me van al mijn lagen en zwom enkel in mijn bikini in het water. Die polar plounge, was een sprong om nooit te vergeten.”
Net als op het scherm
“Orka’s, bultruggen, potvissen, zeearenden, de natuur zoals ik die bij BBC Earth zag, daar zat ik zelf middenin! Al je zintuigen staan op scherp, niet alleen wat je ziet, maar ook wat je hoort. De geluiden die de beesten uitstoten, hoor je zelfs onder water.”
Karin verklapt tenslotte: “Ik heb veel gedoken, gesnorkeld en gereisd. Doorgaans naar warme(re) bestemmingen, maar deze reis heeft zo ontzettend veel indruk op me gemaakt. Zoveel zelfs dat ik komend jaar terug ga en opnieuw mezelf in mijn arm kan knijpen en kan zeggen;” wauw, dat ik hier mag zijn.”
Tip van Karin
Hou er rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat je goede foto’s maakt. De zon komt nauwelijks boven de horizon uit en het water is troebel.
Lees ook de verhalen van deze reizigers:
Reis met Roos & Wessel door Centraal-Azië
Esther reisde 1.300 kilometer door Tamil Nadu en Kerala
Tibet en haar inwoners hebben Bea voor goed betoverd
Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine