Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een half jaar backpacken. Klaar voor vertrek!?

Klaar voor vertrek?!

Een half jaar backpacken in Azië. Best spannend. Mijn vertrek uit Nederland verliep zo. Ik ben/was klaar voor vertrek.

31-05-2003 | dag 1

03.15 opstaan, aankleden en naar Schiphol. Afscheid nemen van familie en via Wenen naar Moskou. We krijgen twee keer goed te eten en landen rond 15.00 lokale tijd. Lange rij voor de douane en lange rit naar Hotel Izmailovo Gamma Delta. Metro naar Rode Plein rond 20.30 uur terug in het hotel. Heel veel meer staat er niet geschreven op de eerste pagina van mijn reisdagboek.

Fris

Ondanks dat het de laatste dag van mei is, is het bij aankomst een beetje regenachtig en zelfs fris voor de tijd van het jaar. De norse forse Rus die ons in zijn aftandse Volga, onze transferauto, naar het vergane glorie hotel aan de rand van de stad brengt, geeft ook niet veel glamour aan het geheel.

Bez gaza

In krap een kwartier tijd, leer ik mezelf de belangrijkste Russische vocabulaire aan, klaar om de muffe Sovjet kamer te verlaten. Meteen bij aa000002 Rode Plein - Moskounkomst op het Rode plein bestellen we bij een stalletje een воды без газа, een water ZONDER bubbels, waar in Oost Europa lastig aan te komen is, en een пиво (bier).

Waarom heet het Rode plein, rode plein?

De lokale bevolking trekt aan ons voorbij. Geblondeerde dames in ultra korte minirokken maar ultra hoge naaldhakken gecompleteerd met een enorme designer zonnebril, een groep vrienden elk met een Балтика biertje in de hand waggelt ons voorbij, wat zakenlui spoeden zich richting de metro. Maar Een groep Aziatische toeristen trekt onze aandacht. Wild armgebarend staat de gids van de groep, die geduldig staat te wachten, een blijkbaar boeiend verhaal te vertellen. Waarschijnlijk iets over de geschiedenis of de gebouwen die aan het plein gelegen zijn.

En dan ontstaat de discussie, waar de naamgeving Rode Plein precies vandaan komt. Mijn reisgenoot zegt dat het in de tijd van het communisme gekomen is, maar dat betwijfel ik. Veel gebouwen op en rond het plein zijn in rode baksteen opgetrokken, maar dat lijkt me enigszins onwaarschijnlijk dat daar de naamgeving van komt. Iets met openbare ophangingen en ander leed dat veel bloed deed vergieten en vloeien over het plein? Het blijkt dat de Russische betekenis zowel als mooi en rood vertaald kan worden. Dus laten we voortaan met z’n allen afspreken dat we niet meer over het Rode Plein in Moskou, maar het Mooie Plein in Moskou spreken, afgesproken?

Feestdag

Do as the locals do. Naast het nuttigen van lokaal vocht, bestellen we op straat een broodje worst bij wijze van diner. Nou, niet echt een superflitsend begin van een backpackreis van zes maanden, wel? Maar toch voelt deze dag aan als een nationale feestdag! Het is de eerste dag van een avontuur dat nog blanco voor ons ligt.

Uitgaven*:

Fles water 2 liter Roelel 22 (€ 0,60)
Metrokaartje Roebel 7 (€ 0,20)
‘hot dog’ Roebel 15 (€ 0,42)
Fles Балтика bier Roebel 15 (€ 0,42)
*wisselkoers 2003

Lees ook:
Moskou voor beginners

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *