Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Keulen, dom als je er niet heen gaat

Keulen: Dom? Parfum van je oma? Waar denk jij aan als je het om deze bestemming gaat? Deze Duitse stad is zoveel meer dan het gigantische gebedshuis en het reukwater met het iconische huisnummer aan de Glockengasse.
OmniTraveler doorkruiste de stad en laat zien wat Keulen te bieden heeft. Speciaal voor jullie stelde ik een top 5 samen.

Hip voor iedereen

Duitsland Keulen Ehrenfeld & Belgisches Viertel Ehrenfeld
Het is lastig Ehrenfeld, een voormalige fabrieks- en arbeiderswijk, niet direct in je hart te sluiten. De wijk is continu in beweging. Een plek die niet enkel hipsters aantrekt, ook al doen de trendy koffietentjes en de alom aanwezige street art dat vermoeden. In Ehrenfeld geniet iedereen van das gute Leben. Jonge gezinnen genieten in de zon van de diverse speeltuinen. Studenten komen er graag, aangezien de prijzen een stuk lager liggen dan in het historische centrum. Het maakt eigenlijk niet uit waar je naar op zoek bent in dit stuk Keulen, is er voor ieder wat wils.
Tip: Schuif aan in de rij. Voor het lekkerste ijs van Eherenfeld ga je naar Die Eisdielerin. Kies voor de smaak lavendel. Heerlijk!
Lees hier meer over Ehrenfeld en het Belgischen Viertel

Zonder oud, geen nieuw

Duitsland citytrip Keulen
Naar Keulen gaan en niet een blik op de Dom werpen, is als naar Parijs gaan en met je ogen dicht langs de Eiffeltoren lopen. Blijf echter niet te lang bij deze kolos hangen. Gedurende WOII kreeg de Altstadt het zwaar te verduren. Er stond nauwelijks meer een steen overeind. Toch ademt het gebied historie uit, alles oogt authentiek. Slenter de Rijn af richting Martinsviertel. Pastelkleurige panden herbergen er authentieke Keulse restaurants en brouwerijen.
Tip: Maak zeker tijd voor een bezoek aan het Schokoladenmuseum. Van cacaoboon tot chocolade haas en van ouderwetse vending machine tot chocolademerken uit lang vervolgen tijden. Totaal ongeschikt voor non-chocoholics.
Lees hier het artikel over het Schokolademuseum

Parklife

<img src="https://www.omnitraveler.nl/wp-content/uploads/Duitsland-citytrip-Keulen-uitzicht.jpg" alt="" width="800" height="400" class="alignnone size-full wp-image-13034" />
De Indian Summer viert hoogtij tijdens mijn laatste bezoek aan Keulen. De bladeren kleuren de bomen in vijftig tinten, variërend van goudgeel tot diepbruin. De zon perst met volle kracht haar laatste stralen van het seizoen er uit. De Keulenaren – en bezoekers van de stad – nemen het er nog van en trekken op elk vrij moment naar de vele parken. Het Skulpturpark wisselt groen af met moderne kunst. In het Hiroshima-Nagasaki-Park wordt volop genoten, gebarbecued, gesport en aan acrobatiek gedaan. Park Stadgarten heeft naast een fijn terras en een speeltuin voor de kids een mini-bibliotheek (ook voor niet-leden). Waar vind je dat? De Botanische tuin is een weelde van rust.

Tip: Stel bij Dank Augusta, Das Gartenlokal in der Flora, in de Botanische tuin je eigen picknick samen. Al je lekkers krijg je in een recyclebaar materiaal mee om het met je lief romantisch op een bankje weg te smullen.

Keulen aan je voeten


Keulen is groot. Vergis je daar niet in. De vele wijken, de imposante gebouwen, de Rijn die zich tussen de stad door een weg baant. Dat alles lijkt ineens een stuk kleiner wanneer op 103 meter hoogte op de KölnTriangle naar beneden kijkt.
Tip: Overdag al prachtig, maar neem ook ’s avonds de lift naar boven.

Sleutel in de Rijn

<img src="https://www.omnitraveler.nl/wp-content/uploads/Duitsland-citytrip-Keulen-uitzicht.jpg" alt="" width="800" height="400" class="alignnone size-full wp-image-13034" />
Bezegel je liefde. Koop een liefdesslot, klink het aan eeuwenoude Hohenzollernbrücke en deponeer het sleuteltje in de Rijn. Romantisch? Het gebaar wellicht. Het feit dat er elke paar minuten een trein over de stalen brug dendert maakt het tafereel toch net wat minder feeëriek.
Tip: Als je toch naar de Dom gaat, schaf dan een slotje aan bij het tegenover gelegen Cologne Tourism (Kardinal-Höffner-Platz 1). Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de souvenirwinkels elders in de stad.

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK magazine nr. 6

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Lijkt me een heerlijke stad Keulen! Ik vind het sowieso Duitse steden altijd erg leuk om te bezichtigen! De volgende keer maar eens naar Keulen?

  2. Ik ben lang geleden in Keulen geweest, maar als ik jouw blog zo lees hebben we toen de helft niet gezien… De Dom natuurlijk wel. Dat Chocolademuseum lijkt me wel wat! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *