Je hebt kamperen en je hebt kamperen op een een kampeervlot. Team OmniTraveler overnachtte op deze drijvende accommodatie te midden van de Steenbergse Vliet in het Brabantse plaatsje, De Heen.
Een kampeervlot?
In een tijd waarin glamping en bijzonder overnachten eerder regel dan uitzondering lijken te worden onder de vakantieganger, gaat de historie van het kampeervlot al terug naar het jaar 1998. Voormalig boer en bedenker Jos Akkermans, eigenaar van het huidige Akkermans golf & leisure, maakte de eerste vlotten van stammetjes van bomen uit een bos dat gekapt moest worden. Een goed idee, ook al moest hij het met een gebroken been bekopen (Hij struikelde tijdens het kappen, kreeg een boomstam op zijn been en z’n been brak).
Het oorspronkelijk idee, per vlot afzakken door de West-Brabantse delta, moest hij laten varen. De vlotten bleken te zwaar en de stroming te zwak om een dergelijk avontuur aan te gaan. Daarom liggen de vlotten tegenwoordig verankerd aan de oevers. Om het gevoel van het water om je heen te versterken, is de eenvoudige accommodatie enkel per Canadese kano bereikbaar.
Overnachten op een kampeervlot
1 April, de aftrap van het kampeerseizoen. Op een zonnige lenteochtend zetten we koers richting De Heen, een kleine gemeente in Brabant.
Net op het moment als we onszelf afvragen of we wel goed rijden, doemt windmolen de Vos voor ons neus op. De oude molen uit 1714 is voor ons een teken dat we af moeten slaan en de Heense Molenweg op moeten draaien. Niet veel later parkeren we de auto op de parkeerplaats van Akkermans Leisure & Golf.
‘Ah, daar zijn jullie. De eerste van het seizoen!,’ klinkt het zodra we de ontvangstruimte binnenstappen. Na een korte uitleg ontvangen we een enveloppe met informatie, betalen we de toeristenbelasting en stappen opnieuw in de auto.
‘Volg mij maar, dan breng ik jullie naar de kano toe.’
Op de parkeerplaats van Natuurpoort Benedensas lossen we de achterbak en bepakt en bezakt lopen we naar de kanoloods.
‘Hebben jullie alles?’ vraagt de vriendelijke medewerker van de verhuur. ‘Als je er op het kampeervlot achter komt dat je iets vergeten bent, zal terug moeten peddelen,’ voegt hij er met een glimlach aan toe.
Terwijl wij onze tassen in de Canadese kano plaatsen, krijgen we een kist overhandigd. Nieuwsgierig duikt onze jongste kampeerder (10 jr.) in de kist.
‘Pap, mam, kijk eens!’
Ze houdt het lampje, dat onze enige lichtpunt op het vlot zal zijn, omhoog.
Verder bestaat de uitrusting uit twee-pits gasbrandertjes/ gastankjes, een doosje lucifers, een fles drinkwater en een vuilniszak.
‘Vergeet deze niet!’ We krijgen nog een toiletemmer en drie klapstoeltjes aangerijkt.
‘Een emmer? Moet ik daar op plassen?’ vraagt de 10-jarige zich hardop af.
‘Hoeft niet,’ klinkt het antwoord,’ maar in het donker in je pyama naar deze toiletten varen – hij wijst op een sanitaire unit, naast de loods – is geen aanrader.
‘Ik denk dat jullie alles nu wel hebben en weten. Heel veel plezier op het kampeervlot’ En daar gaan we, ons micro avontuur tegemoet.
Slapen op het water
‘Links, links. Nu naar rechts,’ klinkt het fanatiek vanachter uit de kano. Het blijft toch altijd een dingetje, met je gezelschap de juiste slag te pakken te krijgen. De eerste paar minuten gaan we van links naar rechts over de Steenbergse Vliet, maar al snel hebben we de slag te pakken en varen we strak langs de jachthaven.
‘Na deze boten, ligt toch ons kampeervlot?’ klinkt het enigszins onzeker uit de mond van onze dochter. Om kort erop het uit te gillen, ‘Ja, ik zie ze, ik zie ze!’ Na zo’n dik tien minuten peddelen, bereiken we onze slaapplaats. Aanmeren maar.
Soepel als een veertje springt onze jongste telg uit de kano. Onder toeziend oog van buurvrouw meerkoet, legt ze de kano vast, zodat wij ook uit kunnen stappen en alle spullen in het kampeervlot kunnen zetten.
Back to basic op het kampeervlot in De Heen
‘Ik weet de code nog, die had die meneer, tegen mij gezegd, toen we wegvoeren. Na wat gepriegel aan het cijferslot, wordt de rits omhoog gezipt en staan daar de bedjes op ons te wachten. Back to basic.
Onze spullen vinden al snel een plaatsje in het kampeervlot. Het lampje hangen we strategisch op zodat we er alledrie zicht van/bij hebben, de slaapzakken worden uitgerold. Als alles geregeld is, vleien we ons met een wijntje op het vlonder neer. Heerlijk.
Om meer van de omgeving te zien, peddelen we terug naar de loods, waar we de kano aan de steiger leggen. We wandelen in de Dintelse Gorzen, beklimmen de nabij gelegen uitkijktoren en steken het oude sluiscomplex over.
Omdat het nog erg vroeg in het seizoen is, koelt het op het water redelijk snel af. Een goede reden om binnen een spelletje te doen. Wie de onbetwiste UNO kampioen van de avond wordt, laten we maar even in het midden.
De zon gaat langzaam onder, een groep wilde zwanen vliegt over het kampeervlot. Wanneer het duister is ingezet, kun je speld horen vallen. Puur natuur. De kracht van stilte. Hoe bijzonder.
Morgenstond
Goed de zonsondergang was al spectaculair, de zonsopkomst is misschien nog wel mooier. Met koude voeten, rits ik het tentdoek van het kampeervlot open en staar. Staar in de verte, over het oneindige water, naar de gouden bal die vanuit het niets aan de hemel verschijnt. Ik geloof niet dat ik ooit al eens fijner wakker geworden ben.
Met frisse tegenzin pakken we onze spullen weer in en peddelen terug naar waar ons micro avontuur gisteren begon.
‘Pap, mam, gaan we van de zomer hier nog een keertje naar toe? Ik vond het zo tof!’
‘Misschien wel want wij vonden het ook tof, lieve meid.’
Wat te doen in de omgeving van het kampeervlot?
Laten we vooropstellen dat overnachten op het kampeervlot al een ervaring op zich is. Toch is het zonde als je de (directe) omgeving links laat liggen. Er is namelijk genoeg te doen.
Historisch Sluizencomplex Benedensas
Vanuit het vlot gezien, ligt het historisch sluizencomplex Benedensas, aan je linkerkant. Hoewel je er niet met de kano doorheen mag varen, is het absoluut de moeite waard even een kijkje te nemen bij deze sluizen uit 1824. Met de aanleg van het complex kwam er een einde aan de overstromingen van de Roosendaalse en Steenbergsche Vliet. Alle oude elementen, uit vervlogen tijden toen de sluis nog met de hand bediend werd, zijn nog altijd aanwezig. Een brugwachter tref je er niet meer, de sluis is tegenwoordig elektrisch.
📍 Historisch Sluizencomplex Benedensas, Beneden Sasweg, 4655 ST De Heen
Uitkijktoren “De BunkerTreppe”
Bovenop een oude Duitse Bunker uit WOII, die onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie Atlantik Wal, prijkt sinds 2015 een houten trap. Na negen meter de hoogte bedwingen, balanceer je op de rand van de oude bunker. Je inspanningen, na het tree voor tree, naar boven klimmen, worden beloont met een uitzicht over het Volkerak. Vanaf de uitzichttoren ligt Brabant aan je voeten en reikt het uitzicht tot aan Zeeland en Zuid-Holland.
In de bunker zelf leer je alles over de West Brabantse Waterlinie.
📍 Bunkertreppe Beneden Sas De Heen, Beneden Sasweg 4, 4655 ST De Heen
Dintelse Gorzen
Laarzen aan en gaan! Vanuit het kampeervlot, steken we het sluizencomplex over voor een toffe wandeling in de Dintelse Gorzen. De accommodatie ligt op steenworp afstand, maar wat bevinden we ons ineens in een andere wereld. In dit waterrijke gebied verzoete het water met de komst van de Philipsdam in 1987. Doordat hett zilte water zoet werd, veranderde de vegetatie. Nu loop je door een ongerept stuk natuur, vol slikken, schorren. Om te voorkomen dat bomen en struiken het gebied overwoekeren, zet Natuurmonumenten grote grazers in. Je komt dan ook gegarandeerd op je wandeling Schotse hooglanders tegen. Naar het schijnt lopen er ook Shetland pony’s rond, deze hebben wij echter niet gezien.
Het gebied is ook ideaal voor vogelspotters, vanuit de vogeluitkijkhut(ten) spot je wellicht kluten of lepelaars.
📍 Dintelse Gorzen, Beneden Sasweg, 4655 ST De Heen
Dinteloord
Vlakbij De Heen ligt het plaatsje Dinteloord, verbonden met diverse fiets- en wandelknooppunten. Een gemoedelijk dorp, met een aantal imposante kerken. De haven van Dinteloord is onlangs opgeknapt en op een van de vele terrassen – met uitzicht op het water – is (vast en zeker) goed toeven.
Fort Sabina
Fort Sabina werd in 1811 door Napoleon gebouwd. Dit – nog heel goed intact gebleven – fort diende gedurende de eeuwen niet enkel als verdedigingswerk, maar het bood tijdens WO II ook dekking aan de burgers. In de jaren vijftig en zestig diende fort Sabina als munitieopslag.
📍 Fort Sabina, Fortweg 1, 4794 SC Heijningen
Klundert
Klundert is een hidden gem. Het nabijgelegen Willemstad trekt vele recreanten en passanten, terwijl dit vestingstadje zeker zo interessant is. Ontdek de historie vanuit de tachtigjarige oorlog, verwonder je aan het statige stadhuis, maak een wandeling over de vestingwallen of slenter langs de Bottekreek naar het, met baksteengraffito versierde, markante Kreekgebouw.
Akkermans Leisure & Golf
Akkermans Leisure & Golf organiseert originele (groeps)uitjes. Variërend van een heuse bunkerescape tot boerentoer en van golf clinic tot sloepvaren of stepverhuur.
📍 Akkermans Leisure & Golf, Heense Molenweg 23, 4655 TB De Heen
Kampeervlot praktisch:
- De vlotten zijn 25 m² groot, met daarop een houten hut van 12,5 m². Er is ruimte voor maximaal vier volwassenen. Het vlot beschikt over twee bedden, eventueel aangevuld met twee slaapmatjes.
- Je kampeervlot is enkel per kano bereikbaar.
- Indien gewenst zijn er (ook voor kinderen) zwemvesten beschikbaar.
- We overnachtten begin april, toen was het ’s nachts nog best fris. Omdat het op het water sowieso kouder is dan op het land, is het raadzaam een goede slaapzak mee te nemen. En een extra paar sokken is ook geen overbodige luxe.
- Vanwege de toen geldende coronamaatregelen was het, helaas, tijdens ons bezoek gesloten, maar peddel zeker ook restaurant Beneden Sas, voor een lekkere maaltijd, om aan te schuiven tijdens pizza-avond of reserveer voor en high tea.
- Ben je in voor een stevige kanotocht? Peddel dan vanuit je kampeervlot naar het nabij gelegen Steenbergen. Je ontvangt bij het inchecken een vaarkaart voor een tocht naar deze Brabantse gemeente. Reken op ongeveer 1,5 uur varen heen én 1,5 uur terug.
- OmniTraveler sliep op een kampeervlot in de Brabantse plaats de Heen. De organisatie verhuurt ook vlotten in de Wissen (Belgische Limburg) en Marnemoende in Utrecht.
- Enthousiast geworden? Check de website voor beschikbaarheid en actuele prijzen.
📍 Kampeervlotten, Heense Molenweg 23, 4655 TB De Heen