Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jeneverfeesten Hasselt, feest in de hoofdstad van de smaak

Eens per jaar, tijdens de Jeneverfeesten Hasselt, stad de stad op zijn kop. Deze hoofdstad van smaak, laat zich het alcholisch nat meer dan prima smaken.

” Hasselt is de Hoofdstad van de Smaak. Een stad die zich laat zien, voelen, ruiken en proeven. De charme en de troeven van de stad leveren hiervoor het bewijs: een verrassend shoppingaanbod, smaakvolle eetgelegenheden, originele speciaalzaken, gezellige logeeradressen en prikkelende cultuurhuizen. Kortom, een stad van en voor levensgenieters.” – Toerisme Hasselt

Jenever museum Hasselt

Hasselt Eva Hopstaken
Tijdens ons verblijf was het ‘slechts’ een beeldje. Tijdens de Jeneverfeesten biedt het Borrelmanneke zijn jaarlijkse jenevertraktatie aan

Hasselt Eva Hopstaken Hasselt Eva Hopstaken Hasselt Eva Hopstaken

De smaak van de Keyzer

Een stad van en voor levensgenieters dus, maar dat is niet de aanleiding die mij naar Hasselt bracht. Eind 2008 startte op de Belgische televisiezender één de serie: de Smaak van De Keyzer. Een familiesaga rond drie generaties van vrouwen in een Hasseltse jeneverstokerij. In combinatie met een mooie aanbieding van Hotelweek was daarmee de keuze voor de eerste citytrip van het jaar (02-01 t/m 04-01-2009) snel gemaakt.
Een groot gedeelte van de serie is opgenomen in het Jenevermuseum. Een bezoek aan dit museum stond, vanzelfsprekend, op ons programma.
Jenever museum Hasselt Jenever museum Hasselt Jenever museum Hasselt

Proeven verplicht

Alle ins- en outs over het proces worden in een aantal lokalen tentoongesteld en aan het einde van de route is een gezellig proeflokaal, waar je de jenever goed kan laten smaken. Intussen zijn we een aantal jaar verder. Verschillende Belgische steden zijn intussen door mij bezocht, maar een herhalingsbezoek aan Hasselt zal er op een of andere manier niet in. Tijd om plannen te maken. Het leukste is natuurlijk om een leuke stad met een leuk evenement te combineren, ik zit te denken aan de citytrip tijdens de Jeneverfeesten.

Jeneverfeesten Hasselt

Elk jaar viert de stad (in oktober) de Jeneverfeesten, nog niet eerder woonde ik deze bij, maar dit lijkt me een machtig mooi feestje. Bovendien is dit jaar (2014) de 25e editie.

Ik win wat inlichtingen in bij Edith Andriesse van Toerisme Vlaanderen & Brussel. De Hasseltse Jeneverfeesten zijn een van de grootste stadsfeesten van België. Twee dagen lang borrelt de hele stad van activiteiten. Denk aan muziek en straatanimatie, culinaire hoogstandjes, optochten. Daarnaast is er een kelnerwedloop, zijn er gezellige markten en tentoonstellingen. En hoe tof zijn de jenever spuitende beeldfonteintjes en andere gekke toestanden. Allemaal als ode aan de Hasseltse jenever.”

Ze vertelt me verder dat het Jenevermuseum een van de hotspots zal zijn tijdens de Jeneverfeesten. Zo gaat een kleine maand voor de feesten, op 20 September 2014, het museum na een ingrijpende herinrichting weer open voor publiek. Bezoekers kunnen kennis maken met het een geheel vernieuwd museum.

Sokken….

En er is ook nog iets met sokken…..? “Inderdaad, sokken. Elke rechtgeaarde Hasselaar en Jeneverfeestenbezoeker moet het schaamrood op de wangen krijgen als hij zich zonder de Hertensokken – want het Hasselts hert prijkt op elke sok – durft te vertonen.”

Goed alle gekheid op een s(t)okje, het derde weekend van oktober moet ik dus, compleet met hertensokken in het feestgedruis in Hasselt storten? Ga je mee?Jeneverfeesten Hasselt

➡️ Lees ook: Modestad, Jeneverstad, stad van de Koeketers. Welkom in Hasselt

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *