Search
Close this search box.

Port Royal, de thuishaven van de Pirates of the Caribbean

“Kingston? Dat was een gehucht!” zegt gids Andrew Gordon met een brede grijns. “Hier, hier was het te doen. Port Royal was the place to be, tot de dag van de aardbeving aanbrak én de Pirates of the Caribbean hier huis hielden.”

Pirates of the Caribbean

Geloof het of niet, maar Port Royal was in de 17e eeuw voor Pirates of the Caribbean dé uitvalsbasis van vele plundertochten. “Sin city,” zegt Andrew Gordon met een ernstig gezicht. “Deze havenstad was rijk, maar het was ook een plek waar iedereen deed wat God verboden heeft.”
Port Royal Jamaica
De Engelsen die eigenlijk de zinnen op het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek hadden gezet, kwamen tot de conclusie dat dat eiland te goed verdedigd was. De oplossing was simpel, we varen simpelweg een stukje door. In Jamaica ging men aan wal, joegen wat Arawak-indianen weg en startte de bouw van een verdedigingswerk. Al snel verwierf de plaats faam. Gevolg; nieuwe bewoners van allerhande pluimage trokken naar het nieuwe walhalla toe. Voornamelijk zeelui, maar waar schippers zijn, zijn meisjes van plezier, maar ook ambachtslieden.

In no time kregen ook de piraten die er rond dobberden lucht van deze plek. Niet iets waar keurige Engelsen op zitten te wachten, zou je denken. Mis. Het Engelse leger kende een tekort aan manschappen, een probleem dat ze maar al te graag wegwerkten met het inhuren van piraten. Niet dat die zo patriotisch waren, maar het schrok andere indringers in ieder geval genoeg.

Wie denkt dat deze Pirates of the Caribbean zomaar hun Goddelijke gang konden gaan, heeft het opnieuw bij het verkeerde eind. Locals werden het beu. Er kwamen wetten, anti-piraten wetten. Sommigen moesten hun losbandige leven zelfs met de dood bekopen en kregen de strop.

Jack

Misschien is Jack, wel Jack. Huh? Ten tijde van de piraterij kende in Port Royal en ver, ver daarbuiten iedereen de naam Jack Rackham (bijgenaamd Calico Jack). Een zeeman én piraat. Het is te hopen dat het (met acteur Johnny Depp die in Pirates of the Caribbean) Jack Sparrow (speelt), beter afloopt. Jack Rackham werd namelijk – na zijn losbandige leven – opgehangen.

1692

“Het was net voordat de klok twaalf uur sloeg. De locals waren zojuist op weg naar huis of een van de vele tavernes voor een maaltijd toen ze een onheilspellend geluid hoorden….” Man, dit klinkt als een spannend jongensboek – of een scene uit Pirates of the Caribbean 😉 –
Het is een woensdag (red. 7 juni om precies te zijn) in 1692, de dag dat Port Royal op zal houden te bestaan.

Een ooggetuige vertelt;”Het zand in de straten steeg net als de golven van de zee. Ze tilden iedereen op die zich erop bevond om ze direct weer tegen de grond te smijten. Het water perst zich een weg Port Royal binnen. Een nietsontziende waterstroom die alles en iedereen op zijn weg meesleurt. Wanhopig klampten sommigen zich nog vast aan wat nog restte aan huizen en bomen. Anderen werden teruggevonden in de modder. Nadat het water verdween, verschenen lichamen aan de oppervlakte, zonder ledematen… Bron: informatiepanelen in het kleine museum behorende tot fort Charles

Een aardbeving die gepaard ging met een vloedgolf veegde in een klap 2/3 van Port Royal van de kaart. Zij die zich hadden weten te redden, werden opgevangen in tentenkampen. Helaas, hier brak een muskietenplaag uit. Wederom vielen er veel slachtoffers. Toen in 1703 de restanten van de stad ook nog eens werden geplunderd en platgebrand door piraten was het tij niet meer te keren. Port Royal had haar beste tijd gehad. Gevolg: Kingston werd de belangrijkste- en hoofdstad en is dat tot op de dag van vandaag.

Fort Charles, het honk van de Pirates of the Caribbean

Hij ziet er uit als een rapper, deze good lookin’ beheerder en gids van Fort Charles. Andrew Gordon, zoals hij zichzelf voorstelt, vertelt gepassioneerd over ‘zijn’ fort. Een bouwwerk waarvan de fundering teruggaat naar de piratentijd. “We staan nu op de restanten van het vroegere Fort Cromwell, daterend uit het jaar 1650,” deelt hij kalm en gedecideerd zijn verhaal.
Jamaica Port Royal
In de wat stoffige vitrines liggen relikwieën van de stad die het ooit was. “Duikers (met speciale vergunning) komen hier graag. Er ligt een schat aan informatie onder de zeespiegel.” Archeologen zijn er als een kind in de snoepwinkel. Omdat veel gebouwen eeuwen geleden loodrecht het water inzakten, is er veel op de bodem van de zee, intact gebleven. Een geschiedenisboek op 12 meter diepte.

Jamaica Port Royal Pirates of the Caribbean Pirates of the Caribbean Pirates of the Caribbean Pirates of the Caribbean Pirates of the Caribbean
Het mogen dan wel de restanten zijn uit de piratentijd, het fort heeft betere tijden gekend. Heel gek is dat niet. In 1907 viel het nog eens ten prooi aan een aardbevinding. Het zogeheten Giddy House, waar wapens opgeslagen lagen, werd pardoes op zijn zijkant geduwd en ligt er nog immer zo bij.

Kortom

Port Royal is een brok geschiedenis, een plek die je- zeker als je van Pirates of the Caribbean of piratenhistorie in het algemeen houdt – niet mag missen tijdens een bezoek aan Jamaica.

➡️ Lees ook: Bob Marley museum | Let’s get together and feel alright

Pirates of the Caribbean Trivia:

Port Royal, gebaseerd op het echt bestaande Port Royal, is de stad waar het kantoor van gouverneur Weatherby Swann is gevestigd. Elizabeth Swann en Will Turner wonen hier in de eerste film ook. In de eerste film wordt Port Royal aangevallen door de crew van de Black Pearl omdat zich hier het laatste missende stuk Aztekengoud bevindt. In de overige films speelt de plaats geen noemenswaardige rol. – Bron: Wikipedia

➡️ Lees ook: The Forgotten Jewish Pirates of Jamaica

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Gaaf! Toevallig ben ik afgelopen week begonnen met Pirates of the Carribean, leuk om te dan zo terug te zien. Het doet mij een beetje denken aan Fort Elmina in Ghana.

  2. dit was iets belangrijks voor leesvirus een wedstrijd waar mijn school aan mee doet daar hadden we een vraag over dit onderwerp dus we hadden er iets aan

    1. Hoi ‘anoniem’, Bedankt voor je reactie en leuk om te horen dat je iets aan mijna artikel hebt gehad. B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *