Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Genua ‘La Superba’, de trots(t)e stad van heel Italië

Genua, draagt de bijnaam La Superba (de Trotse) en de stad heeft redenen genoeg om trots te zijn. Wat een verrassende bestemming!

Genua La Superba

‘La Superba’

Genua dankt deze bijnaam aan haar vele marmeren paleizen uit een rijk handelsverleden. De 11e tot de 16e eeuw was voor Genova, zoals de stad ook wel te boek stad, samen met Venetië een van de belangrijkste maritieme grootmachten in het Middellandse Zeegebied. De staat verwierf welvaart met de handel naar het Oosten en het aan de kruisvaarders die van hier uit naar het heilige land voeren.

Genua La Superba

Mijn verwachtingen

Een flink aantal jaar terug backpackte ik met een reismaatje door Italië en Spanje. De reis ving aan in Rome en al treinend zetten we de reis voort naar Pisa en Lucca om in Genua de boot te nemen naar Spanje, naar Barcelona om precies te zijn. In Genua had ik me eigenlijk niet zo heel erg verdiept, gewoon een (lelijke) Italiaanse havenstad, dacht ik. Boy, was I wrong.

Genua La Superba

Buon pomeriggio Genova

Om er zeker van te zijn, letterlijk de boot niet te missen, zorgen we er voor dat we op tijd op de plaats van bestemming zijn. Waar we aanvankelijk dachten dat het een lange zit zou worden tot aan het vertrek, veranderde in “Oeps, we moeten nu al naar haven…”

Must see in Genua

Genua staat bol van de paleizen, de een nog mooier dan de andere. Al deze prachtige panden, statige herenhuizen kom je vanzelf tegen als een fijne wandeltocht door de stad maakt. Slenter over de Via Garibaldi, Via Cairoli en Via Balbi en de meest indrukwekkende bouwwerken liggen aan je voeten.

De Duomo dei Genoa houdt wat mij betreft het midden tussen kunst en kitsch. Het katholieke godshuis staat bol van de fresco’s, beeldhouwwerken en schilderijen. Op het mooiste plein van de stad, Piazza De Ferrari, is het zien en gezien worden. En ja ik heb er ook Ferrari’s zien rijden. Zelf ben ik er niet geweest, maar Cimitero Monumentale di Staglieno schijnt ontzettend mooi te zijn. Deze historische begraafplaats ligt vol adellijke lieden. Hoe belangrijker, hoe pompeuzer de graftombe.

Met volle teugen genoot ik van het dwalen door de oude steegjes van de stad en een heerlijk Italiaans ijsje in de Marina.

Italië
Genua, wat mij betreft een absolute aanrader!

Genua Tips:

Tip 1:

Sinds april 2016 vliegt KLM dagelijks per cityhopper rechtstreeks op deze zesde grootste stad in Italië.
Amsterdam Genua per KL1563 vertrek 10:05 uur aankomst 11:45 uur
Genua Amsterdam per KL1564 vertrek 12:20 uur aankomst 14:20

Tip 2:

De lekkerste pesto, Pesto alla genovese, die eet je uiteraard in een van de vele restaurants die de stad rijk is. Of maak hem zelf, op de website van Ciao Tutti lees je het recept na.

Tip 3:

Lees zeker eens het boek La Superba van Libriswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer, waarin hij over zijn liefde voor de stad schrijft.

Ben je het met mij eens, verraste Genua jou ook?
Italië

Meer Italië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *