Zoek
Sluit dit zoekvak.

Iedereen komt er, maar bijna niemand weet dit over Schiphol

Wie op reis gaat, zeker als het een bestemming buiten Europa betreft, ontkomt er vaak niet aan. Het startpunt van vele vakanties is Schiphol. Afgelopen zomer (2017) op de drukste dag in de geschiedenis van de luchthaven reisden niet minder dan 230.000 passagiers op één dag via de luchthaven. Maar wat weten we eigenlijk over onze nationale airport?

Wat weet jij van Schiphol?

Het is het schooljaar ’94/’95, in het kader van mijn toeristische opleiding staat een rondleiding op Schiphol op het programma. Slechts 1x in mijn leven heb ik gevlogen, derhalve is de luchthaven geen ontgonnen terrein voor me. Een geroutineerde dame in keurig mantelpak neemt mijn klas op sleeptouw en neemt ons in stevig tempo van de ene hal naar de andere en de ene naar de andere plek.

Nat

Wat ik van die dag onthouden heb: Op sommige plekken zie je glanzende tegels liggen in tegenstelling tot de rest van de tegelvloer die eerder wat dof is. Waarom dat is? Op die plekken zijn vaak constructiebuizen te vinden. Je zou er wellicht tegenaan kunnen lopen en jezelf aan kunnen stoten. De glanzende tegel doet vermoeden dat die plek nat is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen niet door het nat (willen) lopen. Automatisch vermijdt je dus die plek. Handig, niet? Maar er zijn meer wetenswaardigheden…

Wie A zegt

Wel eens opgevallen? Er is op Schiphol geen A pier. Nee, echt niet! De een zegt dat de A en E teveel op elkaar lijken wanneer er door het luidspreker systeem gate changes omgeroepen worden. Anderen beweren echter dat met de uitbreiding van Schiphol de pier simpelweg is komen te vervallen.

➡️ Lees ook: Schiphol 100 jaar, mijn bijzondere momenten

Meten is weten

Wat ik zelf heel handig vind op Schiphol, maar waar veel reizigers toch dikwijls overheen kijken, is het feit dat je precies kunt zien hoe lang je er overdoet om vanaf de paspoortcontrole bij je gate te komen. Weet je gelijk hoeveel tijd je nog over hebt om het shoppen 😉

Kunst kijken terwijl je wacht

Terug van weggeweest, het Rijksmuseum op de Holland Boulevard (achter de douane). Bekijk, helemaal gratis, stukken van tien meesters.

Slaap kindje slaap

Wist je dat er voor jonge gezinnen een baby lounge is? Compleet voorzien van kinderbedjes waar de kleinsten ongestoord hun middagdutje kunnen doen? Of waar je op een rustige plek je kind (borst)voeding kunt geven?

Meer Schiphol weetjes

– Naast een museum is er ook een bibliotheek en een spa
– Voor verschillende geloofsovertuigingen zijn er stilte/gebedsruimten
Op deze site zijn nog veel meer weetjes te vinden
– Wil je zelf op onderzoek uit; doe dan eens mee aan de Behind the Scenes tour. Daarna heeft Schiphol geen geheimen meer voor jou.

Header foto: (c) ANP

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

14 reacties

  1. Leuk, ik wil ook nog steeds eens meer over Schiphol schrijven. Ik ontdek toch elke keer weer wat nieuws of iets wat net weer anders is. Onlangs probeerde ik er te slapen, gewoon op een bankje, dus dat is ook een verhaal apart, haha. Dat van die babylounge wist ik en ik hoopte zelfs desnoods daar nog heen te kunnen, maar ik mocht nog niet door de security helaas.

  2. Ik ben hier inderdaad al oneindig vaak geweest, maar gek genoeg wist ik de meeste dingen niet. Niet eens dat er blijkbaar ook een spa en een bieb te vinden zijn! Volgende keer dat ik op Schiphol ben toch maar eens op onderzoek uit 😉

  3. Ik kom eigenliijk niet eens zovaak op Schiphol. Ik vlieg ook vaak vanaf Brussel en Eindhoven. Dat er geen A pier is heb ik nooit bij stilgestaan.

  4. Leuke weetjes zitten er bij! Hoewel ik toch best vaak op Schiphol ben geweest, kende ik veel van deze feitjes niet. Zelfs niet de babylounge. Dat was best handig geweest om te weten toen de kids nog echt klein waren.

  5. Het blijft een groot vliegveld. Zoveel te zien en te doen zonder dat je er ooit achter komt hoe het allemaal werkt. Het lijkt me leuk om een keertje achter de schermen te kijken. Naar de transportbanden enz. Dat van die natte tegels is zo logisch, maar ik heb er nooit bij stilgestaan.

  6. Wat bizar eigenlijk dat ik veel dingen niet weet maar er toch onwijs vaak kom. Wel handig zo baby lounge en als je lange tussenstop hebt om even naar de spa te gaan.

  7. Wat een leuke feitjes, die kenik nog niet. Grappig dat ik me nooit heb gerealiseerd dat er geen A pier is…

  8. Er zijn ook bijna onzichtbare deuren, liftjes en gangetjes om allerlei materiaal van onder of naast de gebouwen aan te voeren en af te voeren. Daarom zie je maar heel weing ‘rommel’ op de luchthaven, zoals aanvoerkarretjes met voedsel of weinkelvoorraad, afvalmateriaal, schoonmaakkarretjes, en andere spullen.

  9. Rijksmuseum is achter immigratie. (Paspoortcontrole) als vertrekkende reiziger heb je nooit iets met douane te maken. Je ziet ze niet. Als het wel zo is is het ook erg mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *