Wie op reis gaat, zeker als het een bestemming buiten Europa betreft, ontkomt er vaak niet aan. Het startpunt van vele vakanties is Schiphol. Afgelopen zomer (2017) op de drukste dag in de geschiedenis van de luchthaven reisden niet minder dan 230.000 passagiers op één dag via de luchthaven. Maar wat weten we eigenlijk over onze nationale airport?

Wat weet jij van Schiphol?

Het is het schooljaar ’94/’95, in het kader van mijn toeristische opleiding staat een rondleiding op Schiphol op het programma. Slechts 1x in mijn leven heb ik gevlogen, derhalve is de luchthaven geen ontgonnen terrein voor me. Een geroutineerde dame in keurig mantelpak neemt mijn klas op sleeptouw en neemt ons in stevig tempo van de ene hal naar de andere en de ene naar de andere plek.

Nat

Wat ik van die dag onthouden heb: Op sommige plekken zie je glanzende tegels liggen in tegenstelling tot de rest van de tegelvloer die eerder wat dof is. Waarom dat is? Op die plekken zijn vaak constructiebuizen te vinden. Je zou er wellicht tegenaan kunnen lopen en jezelf aan kunnen stoten. De glanzende tegel doet vermoeden dat die plek nat is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen niet door het nat (willen) lopen. Automatisch vermijdt je dus die plek. Handig, niet? Maar er zijn meer wetenswaardigheden…

Wie A zegt

Wel eens opgevallen? Er is op Schiphol geen A pier. Nee, echt niet! De een zegt dat de A en E teveel op elkaar lijken wanneer er door het luidspreker systeem gate changes omgeroepen worden. Anderen beweren echter dat met de uitbreiding van Schiphol de pier simpelweg is komen te vervallen.

➡️ Lees ook: Schiphol 100 jaar, mijn bijzondere momenten

Meten is weten

Wat ik zelf heel handig vind op Schiphol, maar waar veel reizigers toch dikwijls overheen kijken, is het feit dat je precies kunt zien hoe lang je er overdoet om vanaf de paspoortcontrole bij je gate te komen. Weet je gelijk hoeveel tijd je nog over hebt om het shoppen 😉

Kunst kijken terwijl je wacht

Terug van weggeweest, het Rijksmuseum op de Holland Boulevard (achter de douane). Bekijk, helemaal gratis, stukken van tien meesters.

Slaap kindje slaap

Wist je dat er voor jonge gezinnen een baby lounge is? Compleet voorzien van kinderbedjes waar de kleinsten ongestoord hun middagdutje kunnen doen? Of waar je op een rustige plek je kind (borst)voeding kunt geven?

Meer Schiphol weetjes

– Naast een museum is er ook een bibliotheek en een spa
– Voor verschillende geloofsovertuigingen zijn er stilte/gebedsruimten
Op deze site zijn nog veel meer weetjes te vinden
– Wil je zelf op onderzoek uit; doe dan eens mee aan de Behind the Scenes tour. Daarna heeft Schiphol geen geheimen meer voor jou.

Header foto: (c) ANP

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather