Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mumbai – Welkom in de indrukwekkende poort naar India

Mumbai, stad van tegenstellingen. Hier ontmoeten oude Victoriaanse gebouwen moderne technologie. Een stad waar weldadige rijkdom lijnrecht tegenover armoede staat. Een plek waar tussen het drukke, chaotische verkeer ook ruimte is voor groene tuinen, die fungeren als een welkome rustpunt in de alsmaar doorgaande hectiek. Mumbai met haar gevarieerde keuken, geweldig nachtleven en imposante koloniale architectuur. Welkom in India.

Mumbai must-sees

Mumbai is de financiële, commerciële én entertainment-hoofdstad van India. Hoofdkantoren van de belangrijkste Indiase financiële instellingen zijn er gevestigd, zoals de Bombay Stock Exchange en de Reserve Bank of India. De stad kent een gevarieerde economie en is actief op de vlakken van petrochemie, elektronica en de voedselverwerking. Daarnaast is het met haar 20 miljoen inwoners ook nog eens de grootste stad van het land. Tijd voor een introductie. Hierbij een aantal niet te missen hoogtepunten en zakelijke tips op een rij.

Mumbai of Bombay?

De stad die iedereen jaren kenden als Bombay veranderde in 1995 van naam en heet voortaan Mumbai. De rechtse nationalistische Hindoe partij Shiv Sena won in hetzelfde jaar de verkiezingen. Een van de eerste zaken die de partij op de agenda zette, was de naam van de stad (terug)veranderen. Mumbai is gebaseerd op de naam van de Hindoeïstische godin Mumbadevi, de beschermheilige van de stad. Bovendien wilde men af van de naam Bombay die bij velen associaties opriep aan tijden van de Engelse kolonisatie. Terecht? Niet geheel, aangezien de Portugezen nog voor de Britten de stad reeds Bom Bahia (Goede Baai) noemden.

➡️ Lees ook: Dit zijn de beste Indiase food spots

Mumbai: Poort tot India

Het Gateway-monument, een 25 meter hoge stenen poort, is onbetwist hét symbool van de stad. Het bouwwerk, opgetrokken van goudgeel basalt in oude 16e-eeuwse Gujarat-stijl, is gebouwd ter herdenking van het bezoek van koning George V en koningin Mary aan India in 1911. In vroeger tijden was dit imposante monument het eerste dat reizigers zagen wanneer men per boot de stad binnenkwam. Volgens de overlevering was de poort ook het laatste dat de Britten zagen van India zagen, toen ze na de onafhankelijkheid per boot terug huiswaarts keerden.

Kies voor een verblijf in het Taj Mahal Palace and Tower Hotel. Dit gracieuze hotel is zelf al een pracht van een blikvanger, maar ligt bovendien direct naast de Gateway of India. Een beter uitzicht, op de zuidelijke punt van Mumbai en het monument is er niet. In de vroege avond maakt het monument het meeste indruk, als de zon achter de boog de zee inzakt.

Net als in de film

Mumbai staat synoniem voor Bollywood, het hart van de Indiase filmindustrie. In de stad worden jaarlijks meer films gemaakt dan in het Amerikaanse Hollywood. Goregaon, gelegen in het westen van de stad, is het kloppend hart van Bollywood. Het pand dat dateert uit de jaren zeventig huist verschillende studio’s en vanzelfsprekend een bioscoop. Voor wie zich echt helemaal in de wereld van dit populaire filmgenre wil onderdompelen is er de mogelijk om een georganiseerde rondleiding te boeken. Bovendien is het zelfs mogelijk om als figurant mee te spelen.

Mumbai Bollywood © credits sensortower.com
© credits sensortower.com

Per spoor

Treinreis gepland of niet, het Victoria Station, of Chatrapati Shivaji Terminus, is een ware must-see. Zonder enige twijfel kan met recht worden vastgesteld dat dit het mooiste treinstation van India is. Opgetrokken in Victoriaanse stijl, rijkelijk gedecoreerd met glas-in-loodramen, sierlijke bogen en overvloedig aanwezige ornamenten is dit UNESCO monument een lust voor het oog.

Portie cultuur

Op zoek naar wat cultuur? Het prestigieuze Prince of Wales Museum, dat thans de naam Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum draagt, is het bekendste museum van de stad. Sterker nog, van heel India. Ter herinnering aan het bezoek van de Prince of Wales (King Edward VII) begin 20ste eeuw werd het museum gebouwd. Wie het Gateway-monument bezocht ziet direct gelijkenissen. Architect George Wittet tekende voor beide projecten. Eenmaal binnen, toont de collectie onder andere voorwerpen uit de Indusbeschaving, het Gupta rijk.

Mumbai Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum
© credits thebetterindia.com

Neem een kijkje op de Crawford Market. Het pand dat trekken vertoont uit Vlaamse en Normandische architectuur, staat bol van de verse producten, handelaars en kopers. Het handel drijven op deze markt is zo belangrijk voor de stad, dat het zelfs ooit het eerste gebouw was dat over elektriciteit beschikte.

Is het een museum, is het een huis? Beiden. Mani Bhavan is het huis waar Ghandi dikwijls logeerde. Op het terras richtte men een bronzen gedenkplaat op naar aanleiding van zijn arrestatie in 1932.

Even de stad uit: naar Elephanta Island

Stap bij het Gateway-monument op de ferry en laat de drukte in de stad even voor wat het is. Op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Mumbai ligt Elephanta Island, ook wel bekend onder de naam Gharapuri Island. De verschillende grotten op het eiland zijn voor de meeste Indiërs de belangrijkste reden van het bezoek. In de spelonken schitteren oude religieuze uitgehakte beeldhouwwerken. Naast Hindoe-beelden van voornamelijk Shiva, zijn er eveneens Boeddhistische sculpturen te bewonderen. De prachtige sculpturen, waarvan men vermoedt dat ze tussen de 5e en de 8e eeuw vervaardigd zijn, staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Mumbai Elephanta Island
© credits juliesindia files wordpress com

Het Sanjay Gandhi National Park is eveneens een zalige plek om even bij te komen van de smog en de drukte in het centrum. Het nationale park, binnen de stadsgrens van Mumbai, is 100 m2 groot en staat garant voor dichte beplanting, klaterende watervallen en tal van vogelsoorten. Op het terrein liggen de Kanheri-grotten. Deze 2.400 jaar oude, uit vulkanisch steen gehakte boeddhistische grotten dienden ooit als leefruimten voor monniken.

Praktisch: Bereikbaarheid Mumbai

Met de komst van de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways zijn de steden Delhi en Mumbai vanaf Amsterdam nog vaker bereikbaar. Behalve Delhi en Mumbai die non-stop worden aangevlogen vanaf Schiphol zijn er doorverbindingen naar onder meer Hyderabad, Bengaluru, Chennai, Ahmedabad, Kochi, Goa, Kolkata en Amritsar. De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A330-300.

Daarnaast zijn de belangrijkste bestemming in India direct bereikbaar per KLM vlucht of middels overstap met onder andere Air France, Turkish Airlines of Etihad.

Praktisch: visum

Sinds 15 augustus 2015 is het voor houders van een Nederlands paspoort mogelijk een digitaal visum aan te vragen bij de Indiase overheid.
De vereisten zijn als volgt:

  • Het paspoort dient bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en dient minimaal twee lege pagina’s te bevatten
  • Het e-visum dient uitgeprint meegenomen te worden en is geldig op luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bengaluru, Chennai, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi
  • Het visum – single entry – is 30 dagen geldig
  • Maximaal twee visa per kalenderjaar
  • Aanvragen dienen minimaal 4 werkdagen voor vertrek te geschieden

Dit artikel schreef ik voor traveletc. magazine – een uitgave van UNIGLOBE – #21 voorjaar 2017.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

7 reacties

  1. Ondanks dat we al 5 keer in India zijn geweest hebben we Mumbai nog altijd niet bezocht. Op de 1 of andere manier trekt het me niet zo. Wat me wel heel indrukwekkend lijkt zijn de slums hier, die we ooit bij een tussenlanding zagen vanuit het vliegtuig, vlak langs de landingsbaan. Mochten we er ooit heen gaan zou ik daar zeker een kijkje willen nemen, om te zien hoe de mensen wonen en leven.

    1. Dharavi slum, zoals deze grootste krottenwijk van Azië heet, is per tour te bezoeken, er zijn genoeg buro’tjes die een excursie aanbieden. Wellicht tijdens een 6e bezoek aan de stad?

  2. Wat een fascinerend land is het toch! Leuke plekken noem je ook in deze blog 🙂 Ben je trouwens alleen naar India geweest of met een reisgenoot?

  3. 3 keer in India geweest, maar nog niet in Mumbai. Gaat er zeker wel van komen. Wil nog een keer naar de Indiase leeuwen in Gujarat…en dan is Mumbai de ideale toegangspoort.

  4. Ik ben inmiddels 7x in India geweest maar nog nooit in Mumbai, ik blijf steeds in het Noorden hangen. Hopelijk de volgende keer, lijkt me een fascinerende stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *