Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe reis jij? Zo pak ik het aan.

Hoe reis jij? werd mij vandaag gevraagd. Mijn eerste antwoord luidde: “met mijn backpack…”, maar dat was niet het antwoord wat van mij verwacht werd.

Hoe reis jij?

De essentie van de vraag lag dieper. Hoe reis je, wanneer je eenmaal op de plaats van bestemming bent? Vanuit mijn ruime reiservaring, blijkt hierop niet zo maar een antwoord te zijn. Om daar op te kunnen antwoorden moet je kijken naar factoren als (reis)ervaring, budget en je eigen portie lef.

Gap year

Wanneer je tijdens je gapyear, krap 18, 19 jaar oud, nog nat achter de oren bent, sta je heel anders in het leven, dan bijvoorbeeld iemand van 30+.  Tot mijn 18e was ik nog nooit in het buitenland geweest. Nou ja, een dagje naar de Zoo in Antwerpen, België, wil ik niet echt als reiservaring mee laten tellen op mijn reis C.V.

➡️ Lees ook: 7 redenen om te reizen voor je 30e

Alles geregeld

Toen mijn 18e levensjaar aanbrak, vloog ik met Martinair naar Montego Bay op Jamaica. Mijn vader, met wie ik samen reisde, had voor vetrek in Nederland, reeds alles via de NBBS vast laten leggen. De enige backup waar we ter plaatse op terug konden vallen, was het logge Elmar reishandboek. Jammer genoeg, bleek de meeste informatie verre van up to date te zijn, dus lieten we alles maar enigszins over ons heen komen.

Vaste klant

De trips die daarna volgenden waren van het kaliber Spaanse of Italiaanse Costa met mijn stapvriendinnetje. Ook Peter Langhout Reizen had een goede klant aan mij, tijdens mijn studententijd, want de weekendjes Parijs, Berlijn en London waren op elk vrij moment in mijn lesrooster, vaste prik.

Werkgerelateerde trips

Een baan in de reiswereld volgde, Isla Margarita en de Verenigde Staten kon ik aan mijn lijstje toevoegen en ook Azië werd aangedaan in de vorm van een stedentrip naar Beijing en een korte uitstap naar Thailand. Maar nog altijd hoefde ik zelf nergens bij na te denken, altijd waren vluchten, transfers, hotels en dikwijls ook excursies reeds in Nederland geboekt.

Reizen

Nee, pas in 2003, toen ik besloot mijn baan bij een kleine reisorganisatie op te geven voor een reis van zes maanden in Azië, toen pas begon ik te reizen. Gewapend met een LP, zoals ik de Lonely Planet altijd afkort, koos ik zorgvuldig steeds mijn reisroute en overnachtingsplaats uit, alvorens uit stad A te vertrekken naar bestemming B.

Afgelopen oktober/november reisde ik naar weer Thailand. Naast een ticket in mijn hand, nam ik verder geen extra ballast mee, geen zware LP van 2 kilo, geen andere boekwerken of prints. “Maar hoe oriënteer je je dan”, vroeg degene die mij de vraag stelde. Of te wel, terug naar de hamvraag; HOE reis jij?

Zo pak ik het aan

Ik pak op de luchthaven of in het ho(s)tel, een paar flyers en/of een plattegrond, bekijk het openbaar vervoer systeem, vraag rond aan de locals en aan medereizigers. Zo kom je doorgaans op de leukste plekjes, die (nog) nergens beschreven staan.

Mocht je het dan soms toch even niet helemaal meer weten. Dan hier een kleine tip: Ga naar de receptie van een internationale hotelketen. Daar spreekt (bijna) altijd wel iemand Engels, er zijn plattegronden en andere informatievoorzieningen, schone toiletten, verkoelende airco (of wanneer je op een koude bestemming bent, de verwarming op standje behaaglijk) en wanneer je wil, kunnen ze probleemloos een meter taxi voor je regelen of in het lokale schrift de straatnaam of de naam van het restaurant voor je opschrijven.

Nu je weet hoe ik het aanpak, ben ik erg benieuwd naar jullie reacties op de vraag: “Hoe reis jij?”.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *