Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Guesthousesitters op Bonaire | Elke & Jan zijn het

Elke en Jan zijn guesthousesitters op Bonaire Driftwood op Bonaire

Elke en Jan zijn guesthousesitters op Bonaire. Hoe ziet hun local life op het eiland eruit en wat zijn guesthousesitters eigenlijk. Ze vertellen het je graag en geven je meteen ook tal van tips voor je reis naar Bonaire.

We gaan nog niet naar huis…

We waren 5 weken in Afrika geweest en baalden als een stekker dat we weer naar huis moesten. Het betekende terug de kou in en weer tijdens de spits de trein in gepropt worden terwijl je staat te bedenken wanneer je volgende vrije dag is. Toen hebben we besloten dat het anders moest, dat we wilden reizen en niet terug naar huis wilden gaan.

Volume van het leven gaat omhoog

Na 3 jaar sparen was het zover, we zeiden ons werk in de gezondheidszorg op, verhuisden onze spullen naar de zolder van onze (schoon)ouders en zeiden gedag tegen het huurappartement en een overzichtelijke leven. We hebben toen 15 maanden de wereld rond gereisd en eigenlijk niet vaak meer om gekeken. Het was alsof het volume van leven omhoog werd gezet. Alles leek versterkt. De kleuren, de geuren, de natuur, de uitzichten, het was allemaal anders en interessant. We begonnen te dromen van een leven buiten Nederland, van het opstarten van een bar of guesthouse zoals we die veel gezien hadden op reis. Nadat we een paar weken terug waren in Nederland wisten we het zeker, we gaan weer weg.

Leermoment

Er volgde een mislukte (maar leerzame) poging om een hippe koffiebar op te zetten, met Aziatische keuken, in Zuid Frankrijk. Met nul horeca ervaring kwamen we niet ver en besloten een carrièreswitch te maken. Elke bleef in de zorg werken terwijl Jan weer onderaan begon met werken in een bar in Amsterdam.

Het buitenland roept

Het buitenland bleef roepen, we konden niet blijven en waren nog net jong genoeg om een Working Holiday visum aan te vragen voor Australië. Het beste besluit ooit. We raden iedereen aan om voor hun 31ste naar Australië te gaan en daar een jaar of twee te werken. Wat een heerlijk land, en je verdient harstikke goed. We hebben voornamelijk rond Byron Bay gewoont en gewerk, een mekka voor hippe kippen van over heel de wereld. We deden voornamelijk housesits en betaalden dan geen huur. Het jaar vloog voorbij en wilden eigenlijk blijven maar het was een te grote opgave om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Dat was het moment dat we aan Bonaire begonnen te denken, je kan daar als Nederlander eenvoudig een visum krijgen, we spreken de taal, het is altijd lekker weer en het onderwaterleven is fantastisch.

Het idee van guesthousesitters wordt geboren

We probeerden ondertussen werk te vinden bij een guesthouse of bed and breakfast om ervaring op te doen. We konden daar geen sites of vacatures voor vinden en de hotelwereld is vrij besloten. Elke heeft toen lukraak de leukste accommodaties op Bonaire een mail gestuurd met een verhaal over onszelf. Wonderlijk genoeg stond er nog geen 2 uur later een mail in onze inbox van Casa Calexico dat zij van plan waren om een lange reis te maken en dat ze een stel zochten die hun 2 guesthouses konden managen voor een jaar. De afgelopen 14 maanden hebben we dus als guesthousesitters gewerkt bij 2 van de coolste guesthouses van Bonaire.

Bon bini Bonaire

Wat gelijk opvalt op Bonaire is het rustige tempo, veel gaat langzamer, autorijden, de rijen bij de kassa’s en bij de bank. Je moet er gewoon in mee gaan, dat is veel fijner, je daarover druk maken is nutteloos. Als je onderweg bent kijk vooral om je heen naar de gekleurde huizen langs de stofweggetjes waar de ezels, geiten of leguanen rustig oversteken. Toeter eens naar iemand om gedag te zeggen, en blijf rustig achter iemand wachten als die vanuit zijn auto even een praatje maakt met een bekende. Wij probeerden zelf ook altijd een gesprek aan te gaan en vriendelijk te zijn, dan krijg je dat terug van de Bonairianen. Na een jaar zagen wij overal bekenden en zaten we naar het halve dorp te toeteren en te zwaaien als we boodschappen gingen doen.

Elke en Jan zijn guesthousesitters op Bonaire Boefje onze 'oppaskat' op Bonaire

Vrienden voor het leven(?)

We hadden geluk met onze werkgevers, ze zijn een begrip op het eiland waar bijna iedereen elkaar wel (indirect) kent en hebben ons geïntroduceerd bij een groep mensen die langer op het eiland wonen/werken/ondernemen. Iets wat normaal wat minder makkelijk is. Als je langer op Bonaire woont wil je vooral vriendschappen sluiten met mensen die op het eiland blijven, het is lastig om steeds weer na een jaar afscheid te moeten nemen van nieuwe vrienden waaraan je gehecht bent geraakt.

Dansen en drinken

Het leven op Bonaire is een stuk rustiger en overzichtelijker dan Nederland. Zo heb je maar een paar leuke bars. Little Havana is eigenlijk altijd leuk met hun jamsessies en live optredens van internationale artiesten. De bierproeverij bij The Brewery is geweldig. Op vrijdagavond is het happy hour bij Coco Beach druk bezocht, en op donderdag kan je salsa dansen bij Cuba Compagnie.

Hapje eten op Bonaire: hier moet je volgens guesthousesitters heen

De restaurants zijn goed op Bonaire, daar vind je vooral Europese en Aziatische cuisines. Vraag eens naar de Catch of the Day en dan vertellen ze welke verse vis er binnen is gekomen van de lokale vissers. Er mag alleen met de lijn gevist worden in het Nationale Marine park rondom Bonaire, dus al het vis is een stuk duurzamer dan in de meeste andere landen. Wil je lokaal eten dan zijn er tientallen snekkies (snackbarren) te vinden. Veel zijn eigendom van Chinese Bonairianen en hebben meestal naast de traditionele gerechten, zoals Stoba’s (stoof van geit, kip of rund) en pastechi (pasteitjes met verschillende soorten vulling die vaak in de ochtend worden gegeten), ook roerbakgerechten op de kaart.

Soms worden snekkies door Zuid Amerikanen geleid en hebben dan meer dingen op de kaart zoals Arepa’s, gegrilde kip en vlees met rijst en bonen. Een klein restaurant ‘Touched’ midden in Kralendijk serveert typische Bonairiaanse gerechten. De eigenaresse is gepassioneerd over haar cultuur en geschiedenis en heeft tal van historische opbjecten liggen in haar eetgelegenheid. Ze gebruikt lokale producten en probeert vooral lokale ondernemers te stimuleren. Het is erg leuk om haar te steunen door bij haar te gaan eten, probeer dan ook haar huisgemaakte ‘pika’, een saus van pepers, ui en azijn om je gerecht mee op smaak te brengen.

Het mooiste van Bonaire tips van de guesthousesitters

Het mooiste van Bonaire vinden wij de zee, overal prachtig blauw en zodra je je hoofd onder water doet begeef je je in een andere wereld. Er zijn honderden verschillende vissen en koralen. Vaak zie je schildpadden en duikers die (veel) geluk hebben zien soms dolfijnen, mantaroggen of zelfs walvishaaien. Mooie snorkelspots zijn bijvoorbeeld 1000 Steps en Te Amo, die kan je zelf bezoeken. Maar voor de beste snorkelspots rond Klein Bonaire moet je een tour doen, de leukste tours doen Epic Tours en Seacow. De beste snorkelplekken houden we liever geheim en delen we vooral aan mensen die goed kunnen snorkelen en niks stuk maken.

Elke en Jan zijn guesthousesitters op Bonaire Vrijwilligerswerk in de mangroves Bonaire

Woest

Het landschap van Bonaire is woest, vol cactussen en scherpe rotsen. Je kan dit prachtig bewonderen door zelf een 4×4 te huren en gewoon rond te rijden en kleine stofweggetjes in te gaan. Bijvoorbeeld richting Playa Frans of de Onima trail. Je kan dan mooi de kunuku bekijken, het platteland van Bonaire waar nog veel off the grid wordt geleefd. Het nationale park is ook geweldig om de woeste binnenlanden en onverbiddelijke kusten te bewonderen, de kleine boka’s (baaien) zijn prachtig, zoals Boka Kokolishi. Leuk is ook om ’s avonds, onderweg naar een bar/restaurant, met een biertje achterin een pick up truck te klimmen en naar de sterren te kijken.

De guesthousesitters keren terug naar Bonaire

We zijn nu terug in Nederland maar gaan de komende maanden weer als guesthousesitters aan de slag bij Casa Calexico en Kas Hamaka. Daarnaast hebben we een website opgericht voor mensen die ook een tijdje in het buitenland zouden willen werken, of ooit eens zelf een accommodatie willen starten maar eerst ervaring willen opdoen; www.guesthousesitters.com. Er staan nu onder andere accommodaties op in Kaapstad, Marrakech en Dominica.

Meer Bonaire

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Hallo Elke en Jan,
    Wat een mooi verslag! Ook een eerlijk verslag van tegenslag en mooie dingen.
    Mijn zoon van 20 gaat met een vriend naar Bonaire voor 3 maanden (april t/m juni 2024). Ze willen er een combi werk/vakantie van maken.
    Ze zijn wel geschrokken van de prijzen van accommodatie. Hebben jullie tips op welke site ze het best kunnen kijken voor bijvoorbeeld ‘kamer huren bij locals’ o.i.d.?
    En welke sites voor banen (vnl. horeca)?
    Hartelijk dank vast voor jullie reactie.
    Vriendelijke groet,
    Martin (een bezorgde vader 😉 van een uitvliegende zoon)

    1. Beste Martin, dit is niet de website van Elke & Jan, zij deelden enkel hun verhaal hier. Hun eigen website bestaat niet meer zie ik, en we – OmniTraveler, online reismagazine voor de veelzijdige reiziger, deze website dus, hebben geen contactgegevens meer van hen.

      Wellicht kunnen je zoon en zijn reisgenoot informatie inwinnen op deze site https://bonaireisland.com/

      Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *