Zoek
Sluit dit zoekvak.

Londen, mijn bezoek van 10 uur krijgt een dikke 10

London, mijn bezoek was kort maar krachtig! In tien uur genoot ik met volle teugen van je. A big thank you!

Londen in tien uur

Wat kun je nu van een wereldstad zien, wanneer je slechts tien uur de tijd hebt? Vlak voor de kerst reisde ik per boot naar Londen en spendeerde daar mijn tijd to the max. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel je in een dag kunt ontdekken. Ga je mee? – Oh, trek gemakkelijke schoenen aan, want dat is wel nodig…

09.00 uur | Hello Londen

Londen Trafalgar Square
Vanuit Harwich stap ik goed twee uur later uit bij Metrohalte Embankment – Hello London Eye – en start mijn tocht door de Engelse hoofdstad. Slenterend langs Victoria Embankment groeten op deze zondagochtend een aantal hardlopers me, terwijl ik naar Norththumberland Avenue afbuig. De zaterdagavond was in ieder geval voor een iemand zwaar, uitgeteld ligt een studentikoos typ laveloos in de lift van het metrostation. Goedemorgen! De gelikte dansers van Lord of the Dance, levensgroot afgebeeld bij The Playhouse, staan er in tegenstelling tot de dronkenlap fris en fruitig bij. Het is nat en koud en ik warm mezelf met een kop thee bij een filiaal van Prêt à Manger met uitzicht op Trafalgar Square. Een enkele enthousiaste Aziatische toerist verruilt zijn paraplu voor een selfiestick, anderen in de straat lopen snel en stoïcijns voor zich uitkijkend voorbij, op zoek naar een droog heenkomen.

10.00 uur | 2.300 schilderijen

Londen National Gallery
Met een schuin oog, hou ik de klok in de gaten, terwijl ik het laatste slokje naar binnen giet. Tijd om over te steken, tijd voor wat cultuur op dit vroege uur. Wellicht dat ik het vroeg vind voor een zondagochtend, daar denken anderen toch blijkbaar anders over. Direct bij opening is het druk in the National Gallery. Enkel het gebouw is al indrukwekkend, dan heb ik het nog niet eens over de schilderijen die er hangen, een indrukwekkende collectie van West-Europese schilderkunst tussen 1250 en 1900.

11.00 uur | Witte zwanen, zwarte zwanen, wie gaat er mee naar Engeland varen…..

Londen St.James Park
Vaarwel Titiaan, van Eyck, Michelangelo, Da Vinci, Raphael, Velásquez, Rembrandt, Renoir en van Gogh tot een volgende keer. Via de Pall Mall met haar statige herenclubs, compleet met portiers getooid in hoge hoeden voor de deur en Malborough Road betreed ik het St. James’s Park. Deze ‘achtertuin van Buckingham Palace, is het speelterrein van schattige eekhoorntjes. Reuze rap zijn deze kleintjes, een goede foto van ze maken valt dan ook nog niet mee. Geen horseguards (in het oosten van het park) voor mij, ik vervolg mijn weg naar een icoon in de stad.

12.00 uur | Twaalf slagen

Londen Houses of Parliament
De wijzers van Big Ben, staan fier beiden overeind, de klok slaat twaalf uur. Inmiddels is het gestopt met regenen, gelukkig. Ik vergaap me aan de vele decoraties aangebracht op het Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament. Vanuit Victoria Tower Gardens werp ik een blik op de London Eye en besluit het enorme reuzenrad eens van dichterbij te gaan bekijken.

13.00 uur | Drukte

Londen Winter Southbank
“Wie trapt daar nou in,” denk ik bij mezelf wanneer ik vingervlugge straatartiesten met toeristen het welbekende balletje balletje zie spelen op de Westminster Bridge. Wanneer je van vermaak houdt dat totaal niets te maken heeft met de stad waarin je bent, dan zit je hier goed. Aan de voet van de Londen Eye vechten Londen Dungeon, Funscape en het Sealife Centre om de aandacht van de passanten. Sorry, niet aan mij besteed.

Iets verderop is een kerstmarkt gaande, het is er warm en druk. Inmiddels heb ik wel trek gekregen, echter het meeste dat in de stalletjes ligt is zoetigheid. Wel lekker, maar ik zoek even door naar iets anders voor de lunch.

14.00 uur| Meals on wheels

Londen Southbank Centre Food Market
Sinds april 2015 is Southbank Centre Food Market elk weekend the place to be voor foodies. Ik ben blij dat ik even gewacht heb met eten, ik word hier zo blij van.

15.00 uur | ‘My feet are killing me’

Londen Waterloo Station
Eigenlijk heb ik sinds mijn aankomst in de stad vrijwel enkel gelopen, mijn voeten zijn warm van de kilometers die door Londen aflegde. Tijd voor een stukje metro. Het is een kort stukje van Southbank Centre naar Waterloo station. Mijn voeten genieten van de pauze, die slechts van korte duur is. De underground op de Jubilee lijn staat in rap tempo op station Bond Street.

15.30 uur | Serious Shopping


Londen Oxford Street

Bond Street, Oxford Street en omgeving zijn hét shopping walhalla van Londen. De pond staat hoog, voor mij enkel window shoppen.

16.00 uur | Winter Wonderland

Londen Winter Wonderland HydePark
Denk Engelsen met al een tikje te veel glühwein op, gehuld in ‘foute’ kersttruien en een rendieren-diadeem op het hoofd. Het aantal neemt hand over hand toe wanneer ik via Mable Arch Hyde Park binnen wandel. Duitse traditie meets kerst, meets zon, zee, zuipen. Langs the serpentine verlaat ik het tijdelijke kerststadje en spoor mijn voeten aan nog door te wandelen richting Knightsbridge.

16.45 uur | Brompton Road

Londen Knightsbridge
Londen bezoeken en niet heel even bij Harrods binnenlopen is gewoonweg onmogelijk. De rijkelijk versierde kerstetalages zijn nauwelijks te zien, zo veel volk verdringt zich voor de ruiten.

17.00 uur | Hello Mr. Dino

Londen Natural History Museum
Het Natural History Museum huist een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld, een plek voor zowel jong als oud waar veel te ontdekken is.

18.15 | Afscheid nemen bestaat niet

Londen Goodbye
Als een van de laatste verlaat ik het museum en spring voor de tweede keer vandaag in de metro. Wederom een ritje van slechts een paar haltes. South Kensington ligt – gelukkig geen overstap – op dezelfde lijn als Embankment. Besluiteloos dool  ik door de straten op zoek naar een plekje voor het avondmaal. Tijd dringt, waardoor ik uiteindelijk bij de golden arches eindig. Tot volgende keer!

19.30 uur | Tien!

Eenmaal op de terugweg naar Harwich kan ik zelf nauwelijks geloven wat ik in de afgelopen tien uur allemaal gedaan heb. Tien uur Londen krijgt van mij een dikke tien!

Praktisch:

Londen praktisch
Op zaterdagavond vertrok ik per Stena Line vanuit Hoek van Holland naar Harwich.  Zondagochtend arriveerde ik in Groot-Brittannië – vanuit de Engelse havenplaats sta je in 1,5 a 2 uur midden in hartje Londen.  Na tien bomvolle uren liet ik tegen middernacht the UK weer achter me om op maandag ochtend zo fris als een hoentje – maar met spierpijn in mijn kuiten –  weer in Hoek van Holland aan te komen. Een ideale manier om de Engelse hoofdstad te bezoeken.
Londen_Stena_Line
Met welk vervoermiddel bezoek jij Londen het liefst? En hoe langs was jouw kortste bezoek aan de stad?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *