Zoek
Sluit dit zoekvak.

Londen, the place for me? Ik denk het wel

Londen, een stad die – zo lijkt het – uit louter hoogtepunten bestaat. Palace of Westminster met de imposante Big Ben, niet te vergeten Buckingham Palace en de Tower of Londen. Musea in overvloed, zoals het National Gallery, door velen wel het mooiste museum ter wereld genoemd. Londen aan je voeten vanuit het reuzegrote reuzenrad London Eye, shoppen in de welbekende winkelstraten Oxford Street, Regent Street of Bond Street of even relaxen in Hyde Park. Wil je dit alles zien, trek daar dan gerust enkele dagen voor uit.

Londen en me

Het is het jaar 1992 – 23 oktober om precies te zijn – ik zit op de middelbare school en in de herfstvakantie mag ik met mijn mams een paar dagen mee naar Londen. Yeah! Rederij Sally Ferries brengt ons van het Franse Duinkerken naar de overkant van de plas, naar Ramsgate. Drie uur bussen, na aankomst op Engelse bodem, bereiken we het hotel, Manchester 10 Hotel. Die avond doen we niet zo gek veel meer.
Londen 1992

Serious Sightseeing

Na een karig stuk toast – welkom in Groot-Brittannië – staat een pittig stukje bezienswaardigheden spotten op het programma. Buckingham Palace, Trafalger Square, St. Paul Cathedral en warenhuis Harrods zijn slechts een greep uit het programma dat we af werkten. Uitgeput, met zere voeten, kijken we ’s avonds op de kamer naar de film ‘King Ralph’, die grotendeels in Londen opgenomen is.

That’s all folks

Jammer, maar waar, er is een staking gaande in Londen, derhalve is de halve stad onbereikbaar. Mams en ik wijken uit naar – ook heus wel leuke – Canterbury en gaan vanuit dit pittoreske plekje richting de haven om tegen middernacht de sleutel thuis weer in de voordeur te steken. Einde flitsbezoek Londen.

Kan het nog korter?

In November 1994 volg ik bij Schoevers Opleidingen de studie Toeristisch Management Assistant. Een fieldtrip mag tijdens een toeristische studie vanzelfsprekend niet ontbreken. Tijdens een studiereis naar Oxford doen we op de terugweg naar Nederland een paar uur Londen aan. Tijdens een 2-uur durende wandeling in het thema van Charles Dickens stappen we rond in Victoriaans Londen. Een rondleiding in het the Tower of Londen volgt, alsmede korte stops bij de must-sees in de stad.
Londen 1994

Fast Forward: a few years later

Het is de kerstvakantie van 1997, inmiddels studeer ik aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. Samen met mijn kleine nicht – slechts een paar jaar jonger – mogen wij ons oma’tje een weekendje naar de Engelse hoofdstad. Feest!
Londen 1997

Zo over naar Dover

Met de ochtend afvaart van Stena Line staan we (vanuit Calais) zo in Dover. Big Ben slaat 14.00 uur, wanneer we in het crapy Royal Nationtal Hotel ons intrek nemen. Shop till you drop! We zien zoveel winkels dat mijn nichtje er ’s nachts zelfs van droomt (en hardop in haar slaap over praat). Omdat mijn reisgenootje niet eerder in Londen was, staat de reeks aan highlights opnieuw op het programma. Aangevuld met Covent Garden en het British Museum.

December 2015

Achtien jaar lang liet ik Londen links liggen. Bewust of onbewust, ik weet het eigenlijk niet. Andere steden, andere landen kregen in de tussenliggende tijd prioriteit. En nu, nu staat opnieuw een – ja weer kort – bezoek aan Londen gepland. Zondag 13 December 2015 ben ik naar verwachting rond 09.30 uur in de stad om deze rond de klok van 19.00 weer vaarwel te zeggen.

Tien uur de tijd

Grofweg heb ik – én mijn Travel Card – tien uur tot mijn besteding in Londen. Deels neig ik ernaar opnieuw de highlights te bezoeken, omdat ik zo lang niet in Londen ben geweest. Anderzijds wil ik juist andere plekken zien.

Durf te vragen

Wie geeft mij leuke tips? Dat ene winkeltje wat ik écht moet zien, de ultieme plek om te genieten van een sophisticated afternoon tea of een te gekke kerstmarkt. Maak me gek! Ik wil dat deze tien uur, wanneer ik eenmaal terug op de Stena Line ferry zit, een absolute tien kunnen geven.

Heb jij leuke adresjes, laat het me weten! Hartjes voor de leukste tipgevers.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *