Zoek
Sluit dit zoekvak.

Parijs, met mijn verkering naar de lichtstad

Parijs, juli 1992. Ik heb meer dan een jaar verkering. Dat heugelijke feit vierden toenmalige lover en ik op de dag zelf met een dagje Efteling. Voor het grootsere werk gaan we een paar dagen naar de lichtstad. Romantischer kan toch niet als je (bijna) 18 bent?

Met de bus naar Parijs

In mijn reisdagboek/fotoboekje van onze romantic getaway lees ik het volgende:

” ± 10.30 uur. Opstappen op de bus op het station in Breda. Vanuit Breda naar Rijsbergen gereden waar men op het parkeerterrein van de Napoleon op de juiste bus moest stappen. Vanuit deze plaats begon de reis pas echt.”

Het valt me op dat ik me in mijn dagboek vooral concentreer op zeer feitelijke zaken. Ik beschrijf welke film er in de bus getoond wordt (De kleine zeemeermin) en hoe laat we op de plaats van bestemming zijn (16.00 uur). Ik schrijf echter niets over of ik het leuk, spannend of romantisch vind, dat ik met mijn verkering een paar dagen Parijs ga.

Dag 1: De toerist uithangen

Le boyfriend heeft – hoe romantisch – bij de Xenos goedkope bubbels gescoord en van thuis in een oude spelletjesdoos twee glazen meegenomen. Plop. Proost. Op ons. Op Parijs.

Parijs Frankrijk Moulin Rouge

Blijkbaar is hotel Montmartrois (het bestaat nog steeds) op loopafstand van de beroemde Moulin Rouge. Dat moet natuurlijk even op de foto gezet worden. En wat doe je als je in zo’n wereldstad bent? Dan maak je een boottocht over de Seine. Super cheesy natuurlijk, maar ik herinner me dat ik het, naast massaal, fantastisch vond.

Om het geheel compleet te maken, beklimmen (nee, we gaan niet met de lift – op het kaartje in mijn fotoalbum staat escaliers 8.00 FF) de Eiffeltoren. Vermoedelijk kwam er ook wat French kissing aan te pas ;).

➡️ Lees ook:  Must-do: Picknicken in Parijs

Dag 2: is voor Disney

Blijkbaar stonden we 06.45 uur op, at ik een croissant en petit pain en dronk een kop (vieze) chocolademelk. Gezien het feit dat ik vrij weinig kocht tijdens het dagje Disney, is het grappig dat ik meld, dat ik het een dure dag vond. Qua blijklijk was het amusementspark kort na opening al belachelijk geprijsd, en is daar in de afgelopen 25 jaar geen verandering in gekomen. Sommige zaken blijven hetzelfde. Geruststellende gedachte.

Parijs Frankrijk Disneyland Mainstreet

Star Tours, gepresenteerd/gesponsord door IBM was een thrill adventure waarbij Disney en George Lucas voor de eerste keer samenwerkten. Ik heb nooit iets met Star Wars gehad en herinner me dat ik de wachtrij met R2D2 leuker vond dan de rit zelf. De attractie is op 16 maart 2016 gesloten. Deze zal worden vervangen door Star Tours – The Adventures Continue, vanwege het 25 jarig bestaan in 2017.

Toen nog niemand ooit maar van de naam Captain Jack Sparrow had gehoord, voer ik met Pirates of the Caribbean al over onbekende zeeën. De Fata Morgana in de Efteling verbleekte wat mij betreft bij deze attractie. Het schijnt dat Johnny Depp’s bekendste personage in 2017 zijn opwachting maakt in de attractie. En terecht!

Parijs Frankrijk Disneyland Big Thunder Mountain

Omdat het gigantisch druk is in het park (want pas geopend, want schoolvakantie in Nederland) zie ik eigenlijk maar een fractie van alle attracties die Disneyland Parijs te bieden heeft. Het hoogtepunt? Dat vond ik toen de lichtparade in Mainstreet. Maar die blijft ook fantastisch, niet?

➡️ Lees ook: Zo maak je je bezoek aan Disneyland nog leuker

Dag 3: Knieval bij de Sacre Coeur

Blijkbaar was het ook mogelijk geweest te kiezen voor twee dagen Disney. Geen idee waarom we daar niet voor kozen, maar we beklimmen op zondagochtend de trappen van de Sacre Coeur. Op de weg naar beneden wordt onze puppy love op de proef gesteld. Ik maak een misstap, zwik door mijn enkel. Voordat ik er erg in heb tuimel ik onfortuinlijk talloze treden naar beneden. Met een bebloede knie kom ik enkele meters lager tot stilstand. “Gaat het?” vraag mijn high school sweethart. “Natuurlijk niet,” roep ik kwaad.

Parijs Frankrijk clochard

Compleet met pleister sta ik niet veel later nabij Centre Pompidou. Net wanneer ik voor een fontein poseer doet er zich een onverwacht meet the locals moment voor. Een dronken clochard, de drankfles nog in de hand geklemd, haalt een serieuze photo bomb met me uit. Pas na het afdrukken van het rolletje – ja 1992 hé, geen digitale camera – blijkt dat zijn leuter ook bijna uit zijn broek piept. Lekker dan.

Mocht je er interesse in hebben. Op de terugweg werd de video van Dombo vertoond. Mijn trip was om 21.30 uur ten einde.Wat een avontuur!

Herinner jij je eerste trip met je (eerste) verkering nog?

Parijs per auto

Tijden veranderen. De tijd dat ik per bustrip een stedenreis maak, liggen al een aardige tijd achter me. Tegenwoordig pak ik liever de auto. Meer vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. Zelf bepalen hoelaat je aankomt en niet geheel onbelangrijk, hoe laat je weer vertrekt. Prefereer jij ook de auto boven een busreis, hou dan met een ding even rekening als je naar Parijs reist. In de stad is een permanente milieuzone van kracht. Iedere auto die de hoofdstad van Frankrijk wil betreden is verplicht een vignet Parijs op de ruit te hebben. Niet vergeten dus.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Haha wat leuk die oude foto’s. De eerste trip die ik met mijn vriend maakte was naar New Castle, Parijs volgde later.

  2. Leuk dat je die oude foto’s nog hebt. Het is leuk om eens terug te gaan aan de hand van zo’n eerste reis. Ik ging ooit ook eens naar Parijs maar dat was alles behalve een succes… de verkering ging niet lang daarna uit 😛

  3. Hahaha, wat grappig zo’n verhaal uit de oude doos. Een weekend Valkenburg was mijn eerste tripje met mijn verkering destijds. Gelukkig zijn daar geen beelden meer van 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *