Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Finistère, het einde van de wereld in Bretagne

Finistère Franrijk Bretagne

Verder kun je niet. Dit is Finistère

Bij de gedachten aan een reis naar Frankrijk, is Bretagne doorgaans niet het eerste dat bij de Nederlander te binnen schiet. Toch beschikt dit deel van het land over bijzonder veel mooie bezienswaardigheden. In Finistère heb je prachtig uitzicht over de Atlantische kust, aan het einde van de wereld. Granieten huizen uit de renaissanceperiode, uit de 16e en 17e eeuw nemen je zo mee terug in de tijd.
Frankrijk Finistère OLYMPUS DIGITAL CAMERA Frankrijk Finistère

Breizh, yec’hed mad! Welkom in Bretagne, welkom op Finistère

Bretagne, proost! Klinkend met een glas cider, proost je met deze Bretonse, voor ons bijna onuitspreekbare, woorden, op Bretagne. Geniet van een heerlijke lunch in een lokale crêperie. En zeg niet zo maar pannenkoek, tegen deze lekkernijen. Tijdens een bezoek aan Le Farou, stap dan eens binnen bij Ty Bihan. Hier leer je, dat je tijdens je lunch, eerst een galette, een boekwijt pannenkoek met hartig beleg eet. Om je vervolgens tegoed te doen aan een crêpe, gemaakt van tarwe meel, met daarop zoetigheden.

Heilige Saint-Ronan

Saint-Ronan is één van de populaire heiligen van Bretagne en derhalve ook in Finistère. In de 11e eeuw leefde hij tijdenlang in de omgeving als kluizenaar, de legende vertelt dat hij begraven is op de plaats, waar tegenwoordig de gelijknamige kerk staat in Locronan. Dit kleine dorp behoort tot ‘Les Plus Beaux Villages de France’, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Straatjes van kasseien, huizen van graniet, gemoedelijke horeca  en een bakkerswinkel, met producten om je vingers bij af te likken. Laat je verleiden en proef ‘Kouign amann’ een traditionele Bretonse botercake. De perfecte plek om aan te leggen tijdens je reis door Bretagne.

163 treden omhoog

De vuurtoren Pointe St-Mathieu dateert uit 1835. De goedlachse vriendelijke, van oorsprong Antwerpse, Chantal neemt ons mee, ‘haar’ vuurtoren op. “Even pauze, hoor,” zegt ze halverwege, “ik heb een beetje last van mijn knie.” Eenmaal boven weet ze een hele reeks wetenswaardigheden uit haar mouw te schudden. “De stralen reiken 60 kilometer ver, op 25 kilometer afstand ligt het eiland Ouessant, reeds in 1250 hadden de monniken van de (thans ruïne)abdij aan de voet van de vuurtoren al een waarschuwingssysteem met vuur, voor de scheepslui,” zo vertelt ze enthousiast. Vanaf 37 meter hoogte is het uitzicht over het beneden gelegen dorpje Plougonvelin prachtig.

➡️ Lees ook: Leuke en originele Bretagne tips

Legenden en druïden van Bretagne

Trek je wandelschoenen aan en ga met gids Youenn Daniel op pad door de Monts d’ Arrées. Hier ontdek je, tijdens een tocht door het heuvelachtige heidegebied, dat witte rechtopstaande stenen, eigenlijk dronken bruidsgasten zijn, die na een ontmoeting met een heilige, voor straf, tot steen vereeuwigd zijn. Op verschillende plekken, rondom de Mont St.-Michel, tref je tijdens je wandeling sporen aan van 21e eeuwse druïden, die ’s nachts hun rituelen in het natuurgebied uitvoeren.

Pointe du Raz en Pointe du Van, de baken van Finistère

Deze plek, werd vroeger gevreesd door zeelieden, maar is nu het domein van wandelaars en watersporters. Rechtop in de wind, de elementen der natuur trotseren, langs golven die tegen de klippen en de granietrotsen te pletter beuken.

Finistère: “De zee geeft, de zee neemt”

Ondine, is een vlotte meid, die bezoekers graag meer vertelt over het eiland Ouessant. Omgeven door de zee, afgelegen van het vaste land, heeft ze haar eigen baan, als gids, gecreëerd. Ze laat je kennis maken met een eeuwenoud begrafenis ritueel, ‘proella’, genaamd. Schippers die op zee gebleven zijn, worden symbolisch begraven, door een gebalsemd kruisje in een kleine kapel op de begraafplaats van het dorp, bij te zetten. ’s Avonds neemt ze je mee, in het pikkedonker, om de vuurtorens te bekijken. Het schijnsel van het licht, geeft een betoverend licht over het eiland.

Lees ook

Als je benieuwd bent naar mijn verblijf op het eiland Ouessant in Finistère en meer te weten wil komen over het leven op dit ruige eiland en over Ondine, lees dan mijn artikel La vie rude d’ Ouessant – het ruige leven op Ouessant

Dit artikel verscheen in 2013 in Reisburo Actueel, thans TravelPro The Dutch travel trade magazine 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *