Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roadtrip survival: geniet van je roadtrip met kids, in plaats te overleven

Ik ga op reis en neem de kinderen Roadtrip survival België, Frankrijk, Spanje

Roadtrip survival

Roadtrip survival: Je houd er van of je vermijd het liever een (lange) autorit met de kids. OmniTraveler reisde met mini-me reeds per auto door Maleisië, op Bali, van België naar Baskenland en toerde kris kras door de Isaan in Thailand. Natuurlijk vallen er wel eens de bekende woorden “zijn we er al,” maar over het algemeen heb ik niets te klagen. Wanneer je deze roadtrip survival tips in acht neemt, weet ik zeker dat jouw autoreis vlekkeloos zal verlopen.

Kalmte kan je redden

Er staat een giga file. De receptioniste kan de reservering niet vinden of je vriend krijgt de klep van de kofferbak op zijn hoofd. (Dat laatste gebeurde echt, lees maar het artikel En dan gaat het mis! Onze roadtip Thailand begint op de spoedeisende hulp). Het maakt niet uit wat er zich voordoet, zorg dat je kalm blijft.

Vergeet niet te genieten

Als je jong bent, rij je gerust in een streep van Nederland naar de Spaanse Costa. Iets wat met kinderen niet te doen is. Een roadtrip met je kroost moet bestaan uit dingen zien en uit het behalen van een nieuw snelheidsrecord. Zie je onderweg iets wat interessant lijkt? Trap op de rem en ga op ontdekking. Geniet van de vrijheid om te stoppen waar je wilt en zo lang je wilt.

Roadtrip survival

Deel de zitplaatsen in de auto strategisch in

Wie zit waar? Een belangrijk item op de roadtrip survival lijst. Reist er een kleintje mee dat in de Maxi Cosi achteruit op de bijrijdersstoel staat? Dan zal er een volwassene achterin plaats moeten nemen. Goed idee? Dat ligt eraan. Als er nog twee autostoeltjes van grotere kids achterin staan, zal paps of mams behoorlijk geplet worden achterin. Check dan ook hoe iedereen het meest comfortabel (en veilig) reist.

Heb je een kind dat heel beweeglijk is? Zet deze dan zeker niet achter de bestuurder. Niets zo vervelend als steeds voeten of knieën in je stoel tijdens het rijden.

Hou het netjes

Het klinkt misschien zweverig maar in een schone auto zijn kinderen rustiger. Dus gooi alle overbodige troep de wagen uit en drop je afval bij elke stop direct in de daarvoor bestemde bakken. Stoelzakken zijn ideaal voor kids die iets te spelen bij de hand willen hebben. Oh, en iets van ‘snoetenpoetsers’ is ook wel fijn om bij de hand te hebben.

Ga er vanuit dat er overgegeven word

Ja, ook ons doorgewinterde roadtrip reismeisje heeft soms wel eens last van lange, slingerende wegen. Zorg er daarom voor dat je altijd een zakje bij de hand hebt in het geval dat het mis gaat. Hier komen ook die snoetenpoetsers weer goed van pas. Weet je van je kind dat deze snel misselijk wordt in de auto door hem/haar droge snacks en fruit te laten eten zal het braaksel minder vloeibaar zijn (en gemakkelijker op te ruimen).

Hou kinderen en cargo gescheiden

Hou je bagage gescheiden van je kinderen. Probeer zoveel mogelijk in de kofferbak te plaatsen, indien daar geen ruimte meer is, plaats overige bagage dan op de vloer. Waarom? In het geval van een (ketting)botsing wegen spullen gemiddeld 25 tot 30 keer zwaarder dan normaal. Je wil toch niet dat je kind verplettert wordt door de koffers?

Roadtrip survival: Stop frequent

Expert zeggen dat je elke 3 uur een stop in moet lassen. Zelf hou ik de klok er niet precies bij, maar regelmatig stoppen is wat mij betreft wel een goed idee. Niet alleen kan de bestuurder even opnieuw zijn focus vinden het is ook heel prettig om niet bovenop elkaar in de kleine ruimte te vertoeven. Bovendien als je dikwijls stopt, is er altijd wel een gelegenheid om even naar het toilet te gaan, dat voorkomt eventuele ongelukjes in de auto.

Speelkwartier

Als je de auto dan toch aan de kant hebt gezet, maak er dan meteen een speelkwartier van. Laat je kind(eren) rennen en spelen. Wij nemen dikwijls een frisbee mee of leggen ergens aan waar een (binnen)speeltuin is. Eenmaal de benen flink gestrekt, kun je er weer een paar uur tegenaan.

Roadtrip survival: Check, check, double check

Het klinkt misschien paranoia maakt controleer altijd extra goed of iedereen zijn gordel aanheeft. Ga er niet vanuit dat degene die het altijd doet daar in vakantiemodus ook aan denkt. Gelukkig heeft onze auto een verklikker wanneer niet alle riemen vast zijn, maar in een huurauto is dat niet altijd het geval. Alert blijven dus.

Vertrouw niet op elektronica

Voor een echte roadtrip survival vertrouw je niet op elektronica. Een scherm geeft vaak maar voor korte duur plezier aan een kind. Bovendien kunnen de batterijen op de meest onzalige momenten leeg gaan. Daarom nemen wij nimmer een tablet (of iets van gelijke strekking) mee voor ons reismeisje. Favoriete spelletjes zijn: Beestje raden, woordenslang maken of bepaalde objecten tellen onderweg.

Het is okay om je te vervelen

In navolging op bovenstaande, kinderen hoeven niet continue geëntertaind te worden. Na wat spelletjes is het echt wel okay als je even niets met ze onderneemt. Het geeft ze tijd om te relaxen, een dutje te doen en van de omgeving te genieten.

Roadtrip survival

Roadtrip survival: Drinken

Drinken onderweg is soms een beetje een dilemma. Aan de ene kant wil je niet dat je kind vergaat van de dorst of zelfs uitdroogt. Aan de andere kant, hoe meer vocht, hoe meer plasstops nodig zijn. Toch genoeg vocht vasthouden zonder (water) te drinken? Eet druiven.

Snoep verstandig

Alles waar siroop of plakkerig spul aan te pas komt, niet doen! Voor je het weet plakt de hele auto. Vergeet ook niet dat (snelle) suikers kinderen (hyper)actief maken. Niet zo handig als je nog 8 uur moet rijden. Kies daarom voor fruit in plaats van snoep als snack voor onderweg.

Zeg eens vaker ja

Je auto gaat misschien op lange stukken op cruise control. Haal jezelf daar eens van af. Waar je normaliter nee tegen zegt, zeg daar tijdens de vakantie eens ja op. Even pootje baden in een beekje langs de weg, even ravotten in het mulle zand, op blote voeten in gras rennen. Wanneer kinderen tijdens de pauzes even iets mogen doen, wat normaal niet mag, zijn ze daarna een stuk zoeter in de auto.

Roadtrip survival: Verwacht het onverwachte

De beste roadtrip survival is misschien wel voorbereid zijn op zaken die je niet kunt voorbereiden. Je kunt al deze bovenstaande tips in acht nemen. Toch kan het zijn dat je kleuter alsnog de hele auto op stelten zet of dat de geur in je bolide ineens niet te harden is omdat je tienerzoon zijn maat 43 uitgetrokken heeft. Later lach je er om. Echt!

Heb jij nog handige roadtrip survival tips? Ik hoor ze graag van je.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Toen de kinderen klein waren nam ik altijd wat kleine cadeautjes mee. Om de paar uur kregen ze een kleinigheid waarmee ze konden spelen. Verder spelen we altijd autobingo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *