Zoek
Sluit dit zoekvak.

Elephant Parade siert de straten van Bangkok

De Elephant Parade sierde in 2009 de straten van Amsterdam. Olifanten in alle kleuren, maar dezelfde maten. Een openluchttentoonstelling die de gehele wereld over gaat en vanaf december 2015 te zien zal zijn in Bangkok, Thailand.

Olifantenparade

Elephant Parade AmsterdamZoals gezegd is de bontgekleude stoet met slurfbeesten de grootste openluchttentoonstelling. Een gezellig gezicht dat het straatbeeld direct opfleurt. Die dikhuiden staan er echter niet zo maar, ze dien een doel.

Uitsterving van de Aziatische Olifant

De Elephant Parade heeft als doel het redden van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant.
Hoe werkt dat dan? Tijdens de maanden dat de grote lobbesen de stad sieren, raken velen verliefd op deze kunstwerken. Dat is ook precies de bedoeling. Aangezien na afloop van de tentoonstelling alle beelden onder de hamer gaan. Doorgaans worden de beelden geveild bij grote prestigeuze veilinghuizen als Christie’s of Sotheby’s.

En het geld? Een deel van de inkomsten van Elephant Parade wordt gedoneerd aan The Asian Elephant Foundation, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant.
Elephant Parade 2009

The Asian Elephant Foundation

De Aziatische olifant wordt met uitsterven bedreigd. Het beschikbare leefgebied is gekrompen met 95%. Over het laatste 100 jaar zijn er zeker 50.000 olifanten minder dan ervoor.
Het doel van de Asian Elephant Foundation:

  • Meer bekendheid geven aan deze schrikbarende terugloop van de olifantenpopulatie.
  • Verbetering van het welzijn en het behoud van de Aziatische olifant ondersteunen.

“Als we nu geen maatregelen hoeft te nemen , zal de Aziatische olifant in een paar decennia uitgestorven zijn. Laten we olifanten te redden!”

De prioriteiten van The Asian Elephant Foundation:

  1. Bewustwording en onderwijs
  2. Oplossingen voor het conflict tussen mens en olifant
  3. Gezondheid en welzijn van de Aziatische olifanten

Elephant Parade Amsterdam

Let’s paint a brighter future!

Elephant Parade is een initiatief van vader en zoon Marc en Mike Spits. Ze bezochten tijdens een reis door Thailand een olifantenziekenhuis in Lampang. Daar zagen zij Mosha, een babyolifantje dat haar poot verloor toen slechts zeven maanden oud was. Ze was de eerste olifant die een protese aangemeten kreeg. Ieder jaar ontvangt ze een nieuwe kunstpoot en moet dan weer opnieuw leren om lopen. Terstond besloten zij een project op poten te zetten waarmee ze de samenleving bewust kan maken van de situatie waarin de Aziatische olifant zich bevind. Het project Elephant Parade was geboren.

“Wij geloven in de kracht van een wereldwijde beweging die de wereld gelukkiger zal maken. Onze wereldwijde openluchttentoonstellingen toveren bij miljoenen een glimlach op het gezicht. Tegelijkertijd wakkert het bewustzijn aan ten aanzien van de noodzaak van bescherming van de olifant. We zullen de Aziatische olifant altijd steunen.”

 

Elephant Parade Amsterdam

Elephant Parade Amsterdam 2009

De start van de Elephant Parade was Rotterdam, het jaar 2007. Antwerpen volgde het jaar erop. In de Maasstad én de Sinjorenstad gingen de fanten aan me voorbij. In 2009 was het de beurt aan onze hoofdstad. Dit keer zou ik er bij zijn, nam ik me stellig voor. Op een frisse oktoberdag, haalde ik de brochure op bij de VVV en schrok me lam. 112! Je leest het goed, maar liefst 112 kunstig beschilderde olifanten stonden door de gehele stad verspreid. “Goed dat ik m’n makkelijke schoenen aan heb gedaan..,” dacht ik bij mezelf.

Op een dag alle kunstwerken bekijken leek op voorhand al onmogelijk, dus concentreerde ik me op een route die wel haalbaar zou zijn – voornamelijk geconcentreerd op het centrum. ‘Louise’ van tattoo-koning Henk Schiffmacher, ‘Old Map’ van Wongpeera Winyaratana of ‘Florijn’ van Raymond Hoogendorp welke is nu de leukste/mooiste? Ik doe er geen uitspraak over. Mijn voeten en camera maakten overuren die dag. Allemaal hebben ze iets bijzonders, allen zijn ze met liefde van een mooi velletje voorzien. Kiezen is echt ondoenlijk!

Elephant Parade Bangkok 2015

Elephant Parade Bangkok
Anantara Hotels, Resorts & Spa brengt in 2015 de wereldberoemde Elephant Parade naar Bangkok. Ben je in de periode tussen 1 December 2015 – 29 januari 2016 in Thailand, ga dan naar Siam Paragon, Asiatheque of het Lumpini Park en laat je betoveren door deze fantastische kunstwerken. Meer info lees je na op de website van het event

Ben jij in deze periode in Thailand. Deel gerust wat foto’s en tag me, aangezien ik er zelf niet bij zal zijn.

© Alle foto’s (m.u.v. de aankondiging Elephant Parade Bangkok) maakte ik in 2009 zelf.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *