Zoek
Sluit dit zoekvak.

Berlijn, na tien jaar is het tijd om terug te keren. Ga je mee?

Berlijn, de Duitse hoofdstad. Stad die 28 jaar lang in twee helften verdeeld was. Berlijn dat weer één werd, na het vallen van de Muur. Een stad die elk jaar al hipper lijkt te worden, vol musea, kunst en bezienswaardigheden. Een plek om keer op keer naar terug te keren.

De list

Tijdens de zomer van 1996 werk ik in een leuk team maar met frisse tegenzin, vijf dagen in de week bij een bureau als telemarketeer. Mijn eerste schooljaar als HBO-er zit er op en sinds een zaterdagavond of wat ben ik een vriendje rijker. Waar ik aan het begin van de vakantie nog totaal geen plannen had om op vakantie te gaan, kriebelt het eind juli, begin augustus toch wel om met kersverse lover nog een paar dagen op pad te gaan.

“We gaan (zeker) niet naar Parijs!” roep ik tegen mijn nieuwbakken vriendje. “Enkel kleffe stelletjes gaan naar de lichtstad,” voeg ik er aan toe. “Laten we naar een stoere stad gaan, een plek waar mensen niet zo snel aan denken, Berlijn!”

Alles leuk en aardig, maar in mijn enthousiasme om een lekkere zakcent bij te verdienen, heb ik mezelf bij mijn vakantiebaan tot begin september in laten roosteren. Damn!

“Als ik nu van jou eens een verrassingsweekend weg ‘krijg’ voor mijn verjaardag?” opper ik. Manspersoon belt met het kantoor. Een paar dagen vrij? Zo gepiept. Drie dagen na mijn verjaardag bivakeer ik in Berlijn!

Berlijn

Kris kras door Berlijn

Met een gids ontdek ik de restanten van de Muur, beklim ik de klokkentoren van het Olympia Stadion en poseer onder de Brandenburger Tor. Met behulp van een 24-H Welcomecard verken ik na de eerste impressies op eigen houtje de rest van de stad. 125 meter de lucht in bij de Funkturm en verder omhoog in de Fernsehturm, ademloos rondkijken in het Haus am Checkpoint Charlie, een uitstapje naar Postdam met het paleis van Frederik II Sanssouci. Oost-Berlijn, West-Berlijn, kris kras door de stad. Geweldig!

Tien jaar later

Half november 2006. Wat eigenlijk enkel een bezoek aan de luchthaven had moeten zijn, mondt uit in een weekend Berlijn. Hoe dan? Voor mijn toenmalige werkgever zou ik eigenlijk voor onbepaalde tijd in Mongolië gaan werken. Tickets reeds geboekt. Surprise (afscheids)party bleek al geregeld te zijn. MAAR! Het project waarvoor ik naar het verre land tussen Rusland en China af zou reizen werd gestaakt.

Met mijn toen verse (en nog altijd huidige) liefde nam ik het besluit van de nood een deugd te maken. Ik boekte simpelweg een terugvlucht bij mijn reeds geboekte heenvlucht en daar gingen we.
Berlijn 1
Berlijn 2
Berlijn 3
Berlijn 4
Berlijn 5
Berlijn 6
Berlijn 7
Berlijn 8
Vanuit het fantastische Westin Berlin (Jason Bourne) hotel zie ik andere kanten van de stad dan een decennium eerder. De Siegessäule in het Tiergarten-park bijvoorbeeld. De Berlijnse beren – ja ook echte! – en de route die ons kilometers langs de voormalige scheidslijn tussen Oost en West voert. We genieten met volle teugen van de stad en van elkaar.

Flitsbezoek

Krap een half jaar later (april 2007)  breng ik met het (bijna) voltallige team van een kleine reisorganisatie uit Utrecht een flitsbezoek aan Berlijn.
Berlijn
Ijsbeertje Knut is net geboren, ik word toegang tot een club geweigerd, drink warme chocomelk bij het beroemde Cafe Adler en tour met de collegae rond in een heuse Trabant (klik hier om te zien hoe gaaf dat is/was).

365/24 Berlin

Vandaag is het 1 september 2016, bijna tien jaar voorbij, sinds mijn laatste bezoek aan Berlijn. Waarom het er niet van kwam de stad opnieuw te bezoeken. Simpelweg: “Ik heb geen idee.” Iets met plannen maken, werk, prioriteiten et cetera…

Zonder het te weten, heb ik heimwee naar deze fantastische stad. Ik wil Nefertiti recht in de ogen kijken, nippen aan een cocktail op de 37e verdieping van het Park-Inn hotel terwijl Berlijn aan mijn voeten ligt. Dino’s kijken met onze kleine meid in het Natuurhistorisch museum, over de (voormalige) landingsbaan van Tempelhof rennen, een duik nemen in het Badeschiff in rivier de Spree. De originele Curry worst proeven, het fameuze Bikini-Haus zelf ervaren, op urban exploring gaan op plekken uit lang vervlogen tijden. Ik wil Berlijn herontdekken, het liefst 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.

Zou het er in 2016/2017 nog van komen? Als ik de website 365/24 Berlin bekijk, krijg ik direct zin om naar de Duitse hoofdstad af te reizen.

Wanneer was jij voor het laatst in Berlijn?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Berlijn is alleen maar leuker geworden. Ook leuk om Berlijn op de fiets verkennen. Dan kun je in de ene wijk lunchen en in een ander wijk dineren; wijken waar je anders wellicht niet komt.

    1. Hi Lianne, hoe meer verhalen ik van anderen hoor, hoe meer ik rondsnuffel online, hoe meer zin ik heb eens terug te keren. Wanneer was jij er voor het laatst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *