Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leukste reisbestemmingen in Tsjechië, ontdek ze nu

Leukste reisbestemmingen in Tsjechië

Dit zijn de leukste reisbestemmingen in Tsjechië

Met veertien UNESCO monumenten, vier nationale parken en talloze kastelen is een vakantie naar Tsjechië de moeite waard. Het land is uitstekend te bereiken met de auto, per trein en het vliegtuig. Voor de actieve toerist zijn er duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden en families kunnen hun hart ophalen bij één van de vele dierentuinen en activiteitencentra. Benieuwd wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen. Laat je inspireren door CzechTourism met deze top vijf van leukste reisbestemmingen in Tsjechië voor 2020.

Leukste reisbestemmingen in Tsjechië: UNESCO stad Telč

Telč leukste reisbestemmingen in Tsjechië in 2020

De Tsjechische stad Telč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Florence’. Vanwege de schitterende Italiaanse renaissance-architectuur. Telč ontstond in de veertiende eeuw op de handelsroute tussen Praag en Wenen. De markt wordt omgeven door een regenboog van pastelkleurige huizen. Omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het van origine gotische kasteel van Telč is een sprookjesachtig paleis in renaissance stijl met een weelderige kapel.

Avontuur langs de Sázava rivier

De rivier Sázava is een onontdekt juweeltje en stroomt ten oosten van Praag. Het landschap van Posázaví is bosrijk. Aan beiden oevers van de rivier zijn er romantische kastelen, verstopte dorpen en watervallen. Volg te voet de rivier, op pak de fiets of ga met de trein. De Posázava Pacific is een lokale spoorlijn. De verschillende viaducten en spoorbruggen bieden uitzicht op de schilderachtige kloof van de Sázava-rivier. Het spoor verbindt Praag met het gotische kasteel Šternberk. Het St. Procopius-klooster in Sázava, met unieke gotische fresco’s en gevels in classicistische stijl, is eveneens per spoor te bereiken. De Sázava is een populaire rivier voor kanovaren. Wat kies jij? Een korte kanotocht van één of twee uur. Of ga je voor een meerdaagse tocht? Kies je voor de tweede optie, dan overnacht op campings langs de rivier.

Sázava rivier leukste reisbestemmingen in Tsjechië in 2020

Fietsplezier en werelderfgoed in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt de grens met Duitsland. Al in de 12e eeuw werd hier in de bergen koper, tin en zilver gedolven, waarbij de mijnwerkers een eindeloos labyrint van mijnen en tunnels achterlieten. Het uniek bewaarde mijnlandschap van het Ertsgebergte is sinds 2019 UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië kun je bij de plaatsen , Mikulov en Měděnec meer te weten komen over de mijnactiviteiten.

Ondanks de jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte tegenwoordig een plek voor ontspanning. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, die verbonden zijn met het Duitse netwerk. Eén van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala, een fietstraject met een lengte van 96 kilometer die het Ertsgebergte doorkruist. Fietsroute nummer 23 verbindt de plaatsen Cheb en Děčín. Onderweg fiets je langs veengebieden, natuurlijke rotsformaties, dammen en kom je langs de hoogste berg van het gebied genaamd Klínovec.

Folklore in Uherské Hradiště

De gezellige stad Uherské Hradiště in Oost-Moravië zit vol historie en folklore. Bovendien zijn er in de nabije omgeving vele bezienswaardigheden om te ontdekken. De koninklijke stad werd gesticht in de 12e eeuw door koning Ottokar II. Zijn doel was simpel; de zuidoostelijke grens van het land beschermen tegen plunderende Hongaren. Uherské Hradiště heeft twee pleinen waarvan één van met een prachtige fontein in barokstijl. Een groot aantal historische gebouwen in Uherské Hradiště zijn gebouwd op houten palen. Door deze constructie is het stadhuis door de eeuwen heen gekanteld. De stad wordt daarnaast gezien als de metropool van Moravisch Slowakije. Een regio bekend om folklore, goede wijn en mooie historische kostuums.

In het gezellige stadsdeel Mařatice wordt de beroemde Pinot Blanc (Rulandské bílé) gemaakt met de karakteristieke aroma van zuurdesembrood. De wijnkelders hier worden beschouwd als één van de beste voorbeelden van de Slovácko-kelderarchitectuur. Vlakbij de wijngaarden en wijnkelders ligt het natuurpark Rochus. Ook het folklore dorp Strážnice met een openluchtmuseum en de fotogenieke wijnkelders van Plže zijn een bezoek waard. Elk jaar,  begin september, vindt het Slovácko wijn festival plaats in Uherské Hradiště. Een geweldig moment om de Moravische folklore te bewonderen en de Moravische wijnen te proeven.

Leukste reisbestemmingen in Tsjechië: Pardubice; stad van peperkoek en paarden

Pardubice leukste reisbestemmingen in Tsjechië in 2020
In Oost-Bohemen ligt de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook van de paarden race Velká Pardubická. Eén van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten. Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is.

Op een half uur rijden van Pardubice ligt het nieuwste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië. In de stoeterij in Kladruby nad Labem worden als sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarden gefokt. Dit oude Tsjechische paardenras werd veel gebruikt bij koninklijke ceremonies.

pardubice gingerbread
Foto credits: www.protext.cz

Meer Tsjechië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *