Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dilemma: Stedentrip Rome of Barcelona? Welke stad kies jij?

dilemma Rome Colosseum

Wat een dilemma. Laatst vroeg iemand me: “Als je moet kiezen tussen Rome of Barcelona, welke stad kies je dan?”

Stedentrip dilemma: Rome of Barcelona?

Hoe kan ik deze vraag nou beantwoorden? De hoofdstad van Italië vergelijken met de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Als ik eerlijk ben, ben ik (veel) vaker in Barcelona geweest dan in Rome. Echter maakt daarmee Barcelona niet per definitie mijn favoriet. Laten we deze twee steden eens nader onder de loep nemen.

Citytrip Rome

Tijdens mijn studie aan de NHTV (Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer) was kunstgeschiedenis een vast onderdeel in het vakkenpakket. Ik hing aan de lippen van de docent, die boeiend vertelde over het Romeinse rijk, het Forum Romanum en de rijk versierde villa’s uit vervolgen tijden. “Dat moet ik eens met eigen ogen zien,” besloot ik steevast. Zo gezegd zo gedaan. Samen met een goede vriend boekte ik een citytrip Rome en genoot. Een aantal dagen dompelde ik me in la dolce vita in de eeuwige stad. Een paar favorieten op een rijtje:
dilemma Rome Colosseum
dilemma Rome


Colloseum

Oké, ik vermoed dat het Colloseum weinig introductie nodig heeft. Het grootste en meest indrukwekkende amfitheater uit de oudheid staat simpelweg symbool voor de Italiaanse hoofdstad.

Forum Romanum

Eindelijk zag ik dan met eigen ogen het het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad, tijdens de oudheid dan. Ondanks het feit dat er niet veel meer dan ruïnes resten, een fantastische plek om rond te dwalen.

Sint-Pietersbasiliek

Enkel voor de beroemde Pietà van Michelangelo wilde ik al naar de Pietersbasiliek. Daarnaast wilde ik dolgraag de koepel beklimmen om Rome van bovenaf te zien. Een enorme rij schrok me in eerste instantie af, maar wow, wat is het wachten en het trotseren van de trappen, de moeite waard.

Vaticaanstad & de Vaticaanse Musea

Ja, ook hiervoor moet je even in de rij staan, maar ook dan word je rijkelijk beloont. Vaticaanstad & de Vaticaanse Musea zijn in een woord een lust voor het oog!

Meer Rome

Ik vind het al een dilemma om een keuze te maken, welke toffe plekken ik in dit artikel vermeld. Want Rome is natuurlijk meer dan restanten uit de oudheid. Trastevere, een schilderachtige wijk aan de oever van de Tiber is een fijne plek voor een diner tijdens zonsondergang. Rome mag je uiteraard niet verlaten zonder een bezoek (en een muntje werpen in) de Trevi fontein. Een ijsje eten een van de treden van de Spaanse trappen. Rome is simpelweg een hele toffe bestemming voor een stedentrip.

Barcelona stedentrip

Dan ga ik het nu hebben over Barcelona. Stad waar het altijd lekker weer lijkt te zijn, de zee nimmer ver weg is en overheerlijke tapas continu naar je lonken. Tijd om een Barcelona stedentrip nader onder de loep te nemen.

Sagrada Família

Sinds mijn allereerste bezoek aan Barcelona (in 1994) tot en met de dag van vandaag is de beroemde Sagrada Família nog altijd niet voltooid. Het streven is het bouwwerk in 2026 – 100 jaar na het overlijden van Gaudi – te voltooien. Hoe dan ook, indrukwekkend is het bouwwerk wel. Koop een kaartje en beklim een van de torens, voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Dilemma Barcelona of Rome stedentrip stedenreis citytrip

Passeig de Gràcia

Deze straat staat vooral bekend om Casa Milà (La Pedrera) en Casa Batlló van Gaudí. Net als de Sagrada Família een lust voor het oog.

Las Ramblas

Love it or hate it, Las Ramblas in Barcelona. Slenter vanaf Plaça Catalunya tot aan de Columbuszuil naar haven. Een wandeling die je simpelweg niet over mag slaan tijdens je bezoek aan deze Spaanse stad.

Barri Gòtic

Al slenterend door de kleine straten middeleeuwse Barcelona ontdekken. Barri Gòtic staat bol van de prachtige paleizen, verborgen binnenplaatsjes en een keur aan kerken.

Meer Barcelona

Ook hier weer sta ik voor het dilemma, welke must-sees tijdens een Barcelona stedentrip niet mogen ontbreken. Park Güell is ook zo’n plek die niet mag overslaan tijdens je trip. Bezoek zeker de opkomende wijk El Born of beklim de Montjuïch. Maak een avondje vrij om de licht- en geluidshow van Font Màgica, vlakbij Plaça Espanya bij te wonen.
Tip: Bezoek ook eens – net buiten Barcelona – Colonia Güell
➡ Kies je voor Barcelona met kinderen? Lees dan dit artikel even vol leuke tips

Dilemma: Rome of Barcelona?

Het spijt me, ik kan niet kiezen. Sterker nog, ik heb enorme zin om zowel Rome als Barcelona weer eens te gaan bezoeken. Wat kies jij?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *