Zoek
Sluit dit zoekvak.

Els is gek op Holland America Line en cruist er lustig op los

Holland America Line Koningsdam

Els is gek op cruisen met Holland America Line . Via reisorganisatie Cruisetravel is regelmatig aan boord van deze rederij te vinden. We spreken Els over haar bijzondere momenten tijdens de vele reizen met deze rederij.

Zoveel zeeën, zoveel momenten van onschatbare waarde

Haar meest recente trip betreft een 17-daagse cruise door het Middellands Zeegebied. “Een prachtig gebied om te cruisen. De ene aanlegplaats is nog pittoresker dan de andere.” Een echte voorkeur voor een gebied heeft Els niet, maar haar hart gaat wel sneller slaan wanneer ze door Noord-Europa vaart. “Wie van de natuur houdt, kiest voor een cruise in het noordelijk gebied van ons werelddeel. Noorwegen, de Noordkaap, IJsland of de Baltische zee.” Els bevoer de gebieden allemaal. Niet verwonderlijk dat zij inmiddels de zogeheten 4-sterren Mariner status behaald heeft bij Holland America Line. “Wanneer je meer dan 200, wat HAL cruisedagkredietpunten noemt, hebt verzameld, wordt je lid van de 4-sterren Mariners. Een keur aan kortingen en gratis evenementen maken deel uit van dit loyalty programma.”

Met Holland America Line Noorwegen ontdekken

fjord Noorwegen

Wanneer we Els vragen wat een cruise in dit gebied zo speciaal maakt, heeft ze direct haar antwoord paraat. “De fjorden,” klinkt het enthousiast. “Een fjord aanschouwen vanaf het vasteland is al prachtig, maar erlangs varen helemaal. Het aanzicht van zo’n natuurwonder doet je jezelf klein en nietig voelen. Wat een natuurpracht.”

Afhankelijk van de gekozen route sta je tijdens de reis oog in oog met onder andere het Oslofjord, Eidfjord of Geirangerfjord.

Het is slechts een van de facetten die cruisen in en rond Noorwegen voor haar zo interessant maakt. “Naast het feit dat je met Holland America Line in Nederland aan boord gaat en je reis in eigen land al begint, ontdek je tijdens zo’n reis zoveel mooie plekken. Neem nou Ålesund. In de nacht van 22 op 23 januari 1904 verwoestte een brand nagenoeg de volledige stad. Zonde, maar wat een pracht keerde er voor terug. De vele Jugendstil panden zijn een lust voor het oog.

stavanger Noorwegen Holland America Line

In Stavanger, de ‘lieveling van de Noordzee’, is de sfeer eveneens goed. Gamle (oud) Stavanger staat bol van de witte huisjes, schattige straatjes en heeft een gezellige haven. Het lijkt wel een openluchtmuseum.”

Do as the locals do

“De plaats Bergen staat bekend om haar neerslag. Helaas, was dat tijdens mijn bezoek niet anders. Wanneer ik met mijn echtgenoot de Fløibanen verlaat, vallen de eerste druppels uit de lucht. We worden een beetje nat, maar wat boeit het. Opeens doemt er een stoere Noorse man, type Viking, op en vraagt ons waar we vandaan komen. Ad rem regeer ik door hem een wedervraag te stellen. “Wie zegt dat we hier niet vandaan komen?” Het blijkt dat onze paraplu ons verraden heeft. Volgens onze nieuw verworven vriend zetten de locals die niet snel op.”

Aan wal

Flåmsbana Noorwegen

“Het handige van Cruisetravel is het feit dat zij naast het aanbod aan excursies van Holland America Line ook een eigen aanbod aan uitstapjes op de wal aanbieden. De Flåmsbana, een van de steilste spoorwegtrajecten ter wereld en een van de belangrijkste toeristenattracties in Noorwegen, is bijvoorbeeld zo’n trip die net even anders uitgevoerd wordt.

Een dag op zee met Holland America Line

preikestolen Noorwegen

“Veel mensen die voor de eerste keer cruisen vinden de terminologie die aan boord wordt gebezigd soms verwarrend. Het niet altijd duidelijk wat er anders is aan ‘een dag op zee’ of ‘cruisen’. Els legt het met al haar ervaring graag uit. “Waar je bij de term een dag op zee voornamelijk water ziet is dat bij de term cruisen echt wel anders. Het schip vaart langs bezienswaardigheden (bijvoorbeeld Preikestolen, het 600 meter hoge plateau dat over het water heen hangt) of interessante havens. De boeg wordt opengesteld, er wordt langzamer gevaren en bepaalde dekken die anders niet betreedt mogen worden, zijn geopend. Alles om de opvarenden optimaal van de omgeving te laten genieten.”

Dit was het nieuws

De Nederlandse reisbegeleiding van Cruisetravel bezorgt al haar opvarenden elke dag een nieuwsbrief. “Ontzettend handig, want je ziet zoveel in zo’n korte tijd, maakt zoveel mee, dan is het fijn dat de belangrijkste zaken op papier worden gezet. Het geeft houvast tijdens de reis, maar is ook een fijn geheugensteuntje bij thuiskomst.”

Holland America Line staat garant voor talloze verhalen

Els kan nog uren vertellen over haar cruises met Holland America Line. Over die keer dat ze om 04.00 op het dek stond om de eerste zonnestralen op te vangen ter hoogte van de Noordkaap of over Ijsland, het land van hunderd shades of green. Stap ook aan boord en vaar de volgende keer met Els mee.

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine

Meer cruiseverhalen:

Blue Cruise zeilvakantie, Nathalie van SWS Sailing weet er alles van
MSC Cruises | Welkom in de Perzische Golf
Cruise life met Star Clippers zeilcruise

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *