Zoek
Sluit dit zoekvak.

City Tour Donostia | San Sebastian rond in een knalrode bus

Nadat ik eerder in Valencia en Rotterdam aan boord van een sightseeingbus ging, stapte ik in San Sebastian in een knalrode bus van City Tour Donostia.

City Tour Donostia

City Tour Donostia

In schattig San Sebastian stel ik mijn kleutermeisje de vraag: “Trein of bus?” City Tour Donostia heeft namelijk twee manieren om de stad te verkennen. “Bus!, want we zijn in Nantes al in zo’n treintje geweest.” Wat ik een goed argument vind om inderdaad voor de knalrode bus te kiezen. “En…,” volgt het – alsof er meer overredingskracht nodig mocht zijn – “bij dat treintje kun je niet bovenin zitten.”

On top of Donostia

De volgende dag zijn we ruim voor 11.00 uur aanwezig bij het opstappunt van City Tour Donostia aanwezig. “Straks moeten we toch beneden zitten,” piept iemand van 1.20 m. naast me. “Dat zal wel meevallen,” zeg ik hardop. In gedachten denk ik eigenlijk hetzelfde. Terwijl ik met de mevrouw van de bus met de betaling hannes, maan ik vriendlief snel met kind naar boven te gaan. Hebbes! Precies de laatste twee plekken. Wel wat warm met z’n drietjes, maar ach, we zitten.

City Tour Donostia

Beginnerspech

Een mededeling. Ah, dat is jammer. Vanwege de aanstaande Semana Grande – belangrijke feestweek in San Sebastian – slaat de City Tour Donostia de eerste twee haltes over. Werklui zijn er druk in de weer podia op te bouwen voor de aanstaande festiviteiten. Monte Urgull moet het, helaas, zonder ons doen. En wij zonder de 123 m. hoge berg.

City Tour Donostia

De wielen van de bus gaan rond en rond, als de bus gaat rijden….

Het Plaza Gipuzkoa wordt gedomineerd door het regeringsgebouw van Gipuzkoa – de kleinste provincie van Spanje – een gigantisch Neoclassicistisch gebouw. Over Puente de la Zurriola, langs het Kursaal rijden we de wijk Gros binnen. Zurriola Beach is het domein van de inwoners van Gros en alle surfliefhebbers. Naast grote terrassen en fijne pinxtosbarretjes tref je hier veel (surf)sportzaken.

City Tour Donostia

Oud en romantisch

Via het oude centrum en het zogeheten Area Romantica rijdt onze rode City Tour Donostia bus verder. Te voet vond ik San Sebastian al schitterend, vanuit de bus zijn de vele details op de panden nog beter te zien. Een plaatje. Oh, en wat dacht je van de Puente de María Cristina brug uit 1905 met rijkversierde 18 m. hoge zuilen?

City Tour Donostia

Beachlife

“Nog een strand, mam!” Correct. San Sebastian beschikt niet over een, maar zelfs twee stranden. Naast het Zurriola Beach vormen Playa de la Concha en Playa de Ondarreta samen de zogeheten Concha baai. “Lekker windje,” terwijl ik losgewaaide plukken uit mijn mondhoek vis. Op de Paseo Miraconcha flaneert men naar lieve lust. En gelijk heeft men, als er een plek in de stad is om te zien en gezien te worden dan is het deze boulevard wel.

City Tour Donostia

Daarboven naar de berg

Nee, City Tour Donostia neemt je niet mee naar de top van de Igeldo berg, wel heb je de mogelijkheid hier de bus te verlaten en per funicular naar boven te gaan. Vanwege de langgerekte vorm van San Sebastian keert de bus hier om. Via de wijk Ondarreta keren we langzaamaan terug naar waar we ongeveer een uur eerder begonnen.

Nu al afgelopen?

“Moeten we er al weer uit,” klinkt het teleurgesteld vanaf de schoot van vriendlief. “Het zit er op, het rondje is rond, we worden verzocht uit te stappen.” De 55 minuten – in ons geval wat langer, vanwege omleiding in verband met de eerder vermeldde feest week – vliegen voorbij. Een aantal plekken zouden we zelf niet zo snel bezocht hebben, maar hebben we nu toch een glimp van opgevangen. San Sebastian is echt een topstad!

City Tour Donostia

Praktisch

  • Je kunt aan boord tickets kopen, maar ook online is wel zo handig
  • Ja, de stoelen bovenin zijn populair. Het is aan te raden je tour bij het beginpunt aan te vangen, daar is de kans op een plekje onder de zon het grootst. Wanneer de bus zich eenmaal in beweging heeft gezet, bewaakt eenieder zijn zitplaats met z’n leven
  • Wij kozen voor de busrit, stap je aan boord van het treintje dan sla je Monte Urgull, de wijk Gros en een stuk van het stationsgebied over
  • Onderweg luister je via een koptelefoontje in negen talen naar de gegeven tekst en uitleg (geen Nederlands)
  • Voor actuele prijzen en vertrektijden, check je simpelweg de website van City Tour Donostia

Lees ook:

Sla dit sowieso niet over in San Sebastian
Pintxos smullen in Baskenland, van vroeg tot laat

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *