Met je boardingpass in je hand begeef je je na het inchecken van je bagage naar de paspoortcontrole. Nog even shoppen in het tax-free gedeelte van de luchthaven en je bent klaar om te gaan vliegen. Heb je je echter wel eens afgevraagd wat al die letters, cijfers en codes op je boardingpass betekenen? OmniTraveler legt het je graag uit.
Zonder boardingpass geen toegang tot het toestel
Het maakt niet uit of je je boardingpas thuis uitprint, op de luchthaven krijgt of op je telefoon opslaat, zonder kom je simpelweg het vliegtuig niet in. Het is een uniek document, dat enkel voor jou van toepassing is. Verlies het dus niet.
Elke boardingpass heeft een Bar code
Elke boardingpass heeft een bar code een onzichtbaar magnetische strip, die in jargon ook wel BCBP, of bar-coded boarding pass genoemd wordt. Doorgaans is deze code rechts onderaan je instapkaart te vinden. Eenmaal bij de gate zal dit gedeelte van de pas gescand worden en versnelt op deze wijze de incheckprocedure. Wist je dat je tegenwoordig al je smartwatch kunt gebruiken om in te checken? Wifiwijs heeft de handigste modellen op een rijtje gezet.
Eenmaal de code langs de scanner gehaald, ontvangt het grondpersoneel de volgende informatie op het beeldscherm: hoeveel passagiers zijn er al aan boord gegaan, welke zitplaatsen hebben zij en hoeveel bagage hebben zij ingecheckt.
PNR
PNR staat voor Passenger Name Reference. Het is een code van cijfers en letters door elkaar en is feitelijk je reserveringsnummer voor de desbetreffende vlucht. Wanneer je self check-inn verricht op de luchthaven, zal de automaat je naar deze combinatie vragen om je boeking op te halen. Deze code voorkomt verwarring. Stel dat er toevallig iemand met dezelfde naam op dezelfde vlucht zit, dan weet de luchtvaartmaatschappij dat het om twee verschillende individuen/reservering gaat, vanwege het PNR. Binnen je PNR staat ook je voorkeuren opgeslagen, zoals speciale maaltijd aanvragen.
Vluchtcode en nummer
Twee letter in combinatie met (maximaal) 4 cijfers. Dat is je vluchtnummer. De letters zijn een afkorting voor de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, de nummers geven de specifieke vlucht aan. Om verwarring, spraakverwarring, te voorkomen, zijn aanwijzingen van de piloot omtrent de vlucht richting verkeerstoren in deze codes.
Losse letter
Dikwijls zweeft er op je boardingpass ergens zomaar een letter los rond. Een eenzame B bijvoorbeeld. Deze eenzame letters hebben uiteraard wel degelijk een functie. Helaas, gebruikt niet elke luchtvaartmaatschappij dezelfde letters voor dezelfde doeleinden, maar laat ik er toch een paar aanstippen. Zo’n letter is dikwijls een indicatie of je wel of niet in aanmerking komt voor een upgrade. A of F duidt doorgaans op first class. Wanneer je een B op je instapkaart ziet staan, is de kans een stuk groter dan wanneer er een Q of Y op het papiertje pronkt.
SSSS op je boardingpass
Je mag hopen dat de code SSSS niet op je boardingpass terug te vinden is. Deze code staat voor Secondary Security Screening Selection, hetgeen houdt in dat je behalve de reguliere paspoortcontrole gevraagd wordt voor een nadere, grondige, controle. Het kan gaan om verdenking van terrorisme, maar ook dragers van besmettelijke ziekten zullen voor Secondary Security Screening Selection opgeroepen worden.
Lees ook:
Foto’s van je boarding pass delen op sociale media? Liever niet!
Vliegangst, je zal er maar last van hebben