Search
Close this search box.

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express

Beste treinreis ter wereld? Er zijn vast tal van prachtige routes, maar niet geheel onbevooroordeelt, kies ik voor de Trans Siberië Express en wel hierom.

Beste treinreis ter wereld: Trans Siberië Express

Al meer dan honderd jaar dendert de Trans Siberië Express dwars door Rusland. De kranige provodnitsa’s (condutrices) regeren het rijtuig waar voor ze verantwoordelijk zijn met ijzeren hand. In het restauratierijtuig zit de een aan het ontbijt, terwijl de andere de bodem van zijn fles wodka in zicht ziet komen. Door het passeren van de diverse tijdzon’s lijkt iedereen besef van tijd verloren. Berkenbossen, tallloze dunne witte stammen, rij aan rij. Kilometer na kilometer. Ach, ik zou nog uren door kunnen mijmeren over deze beste treinreis ter wereld.

➡️ Lees ook: 3 x Alternatief voor de Trans Siberië Express

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express

9.258 kilometer spoor

Ik heb er geen nader onderzoek naar gedaan, maar ik kan me voorstellen dat er misschien landen zijn waar nog langere trajecten aangelegd zijn. Toch vind ik de 9.258 kilometer rails behoorlijk indrukwekkend. Reizen van het Westen van Rusland naar het Oosten. Een trein die het wereldse Moskou in 8 verschillende tijdzones verbindt met de havenstad Vladivostok. Onafgebroken treinen, dagen achtereen. Fascinerend.

Geen boek of netflix nodig

Ook al lijkt het landschap de eerste uren in de trein eentonig, dat is het allesbehalve. Naast de eerder genoemde berkenbomen, zoeven er naaldbomen langs je raampje, velden vol met wilde bloemen en rijen dikke Siberische larixen. De heuvels van de Oeral, het kristalheldere water van het Baikalmeer met in de verte een uienkoepeltje van een nabijgelegen dorp. Geloof me, daar kan geen boek of ander vermaak tegenop.

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express uitzicht

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express Baikal meer

Nostalgie

In de eeuw dat de Trans Siberië Rusland doorkruist is aan de coupés weinig verandert. Misschien een ander stofje, een ander kleurtje, maar de indeling is al meer dan honderd jaar gelijk. In twee categoriën: Eenvoudig en iets minder eenvoudig. De tweede klas bestaat een coupé die je met vieren deelt. De eerste klas geeft je wat meer privacy en is bestemd voor twee personen. Zelfs de toiletruimte is in al die tijd niet echt met zijn tijd meegegaan.  Avonturiers wagen zich aan de 3e klasse. Een heel rijtuig vol passagiers, zonder enige vorm van privacy. Ik reisde (5x) tweede klas, dat was prima.

Hoe een Westerling in een Aziaat verandert

Het meest fascinerende van deze beste treinreis ter wereld, is hoe je een westerling in een aziaat ziet veranderen. Hoe verder je treint, hoe anders de mensen op het perron tijdens de stopplaatsen uitzien. Oh, en niet alleen de mensen langs de treinrails zijn interessant. Vrienden maken met verschillende nationaliteiten aan boord is all part of the fun.

Provodnitsa, je beste vriendin(?)

Ik heb ze in vele vormen en humeuren meegemaakt, de provodnitsa’s. Type stugge Russin, maar wanneer door dat masker heen weet te prikken en aardig tegen haar bent, is zij het ook voor jou. Als je geluk hebt, brengt ze je thee of krijg je zomaar een extra set schone lakens tijdens je reis. Trap je onrust, dan heb je aan haar een kwade en zal ze niet schromen versterking in te schakelen om je een lesje te leren.

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express provodnitsa

Stop

Hoe leuk het in de trein ook is en hoe mooi het landschap is dat aan je voorbij trekt, wanneer de trein een stop maakt, is het feest. Even de benen strekken. Voor degenen die roken de ideale gelegenheid om een peuk op te steken, maar vooral leuk om te zien wat er op de perrons aangeboden wordt. Een enkele keer staat een local met wat zelfgemaakte waar (eten of snuisterijen) al op je te wachten zodra je het rijtuig verlaat. Vaker zijn het de vaste kioskjes met etenswaar die het doelwit van de reiziger zijn. Fruit, yoghurt, bier of wat lekkers, het is er allemaal te koop.

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express stroopwafels

Ik vond zelfs een keer (in 2018) een pak stroopwafels.

Tijd, wat is tijd?

Hoeveel uren, dagen? Hoe laat is het? Is het Moskou-tijd, lokale tijd of de tijd in Nederland? Hoe lang duurt het voordat we bij de volgende stop zijn. Hoe lang staan we daar stil? In welke tijdzone zitten we nu? Maak je niet druk om de tijd. Wanneer je je bestemming bereikt, zal de provodnitsa dat je op tijd melden. Dus relax en geniet.

De beste treinreis ter wereld is voor mij dus de Trans Siberië Express en voor jou?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. ah ik kan er niet over meepraten, want ben er nog nooit geweest. Het klinkt wel heerlijk en erg lekker. Tijd kende ze in Thailand tijdens de treinreis ook niet en dat hij gerust 2 uur niet kwam opdagen, zorgde ook niet echt voor problemen.

  2. Hi Eva, Ja! De Trans Siberië Express, wat een fantastische manier van reizen. Zelf heb ik het Trans Mongolië Traject afgelegd en vond het fantastisch om kennis te maken met alle culturen in en om de trein.

    Ben je echt 5 keer gegaan? En welke trajecten heb je allemaal afgelegd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *