Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dalí daalt neer in Luik-Guillemins

Dalí daalt neer in Luik en hoe ik in de ban raakte van deze bijzondere kunstenaar.

Er was eens..

Er was eens….. Of eigenlijk er waren eens. Er waren eens twee meiden, krap twintig,  die samen per pendelbus naar de Spaanse kust trokken, voor een vakantie van tien dagen. Echter, kozen zij niet voor zon, zee, zuipen, maar voor culturele uitstapjes met als klapper een bezoek aan het Dalí museum in Figueres.

➡️ Lees ook: Als 19-jarige naar de Costa Brava. Zon, zee en….

Calella vs. Figueras

Stappen en feestvieren is leuk, maar daar hoeft het niet eerste vakantie voor te worden. Je reist niet naar Spanje om er enkel het nachtleven te verkennen, besloten de dames (red. ik en vriendinnetje) unaniem. De trip werd een goede combinatie tussen op het strand liggen, dansjes doen tot vroege uurtjes, stedentripjes naar Barcelona en Girona ondernemen én een bezoek aan het museum van Dalí.

Dalí Figueras Luik

Theater, graftombe, museum

Het rode, met broodjes belegde (Dalí had een obsessie voor brood) Teatro-Museo Dalí huist in het oude Figueres theater.  Nadat het pand aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939 door een brand in de as werd gelegd, mocht Dalí met toestemming van de toenmalige burgemeester er zijn eigen museum van maken.  De deuren van ’s werelds grootste surrealistische object opende in 1974 haar deuren. Na zijn overlijden in 1989 werd Dalí in het museum begraven, tussen zijn kunstwerken.

Teatro-Museo_Dalí

Alleen logica voldoet niet

Volgens surrealisten als Dalí voldoet enkel logica niet in het leven. Om dieper te gaan wendde deze groep kunstenaars zich tot het onderbewuste en dromen. En dat is precies wat je ervaart als je een beeld, object of doek van deze Spaanse snorremans bewondert. In de paar uur dat ik door het museum dwaal (van de ene verbazing in de andere vallend), kijk ik mijn ogen uit. Dagelijkse zaken worden onwerkelijk, met een twist weet deze Catalaan je steeds op het verkeerde been te zetten.

Dalí Luik
© ExpoDali.be

Dalí in Luik

Zoveel jaren na mijn eerste kennismaking met Dalí verheug ik me (na een bezoek aan een tentoonstelling in Wenen en het aanschouwen van zijn werken in Museum Boijmans Van Beuningen) op een nieuwe tentoonstelling van deze kunstenaar die in het Belgische Luik plaats zal gaan vinden.

Van kille winter tot hartje zomer

Eerder was de tentoonstelling in Shanghai, Londen, Singapore, Parijs en Tokyo te zien, maar vanaf februari tot en met eind augustus is station Luik-Guillemins het domein van Dalí. De vooraankondigingen liegen er niet om:

“Dalí zoals u hem nog nooit eerder zag! Een indrukwekkende tentoonstelling met de bedoeling om het artistieke en intellectuele werk van de kunstenaar te promoten.”

Praktisch:

  • De tentoonstelling ‘Van Salvador tot Dalí’ loopt van 27 februari t/m 31 augustus 2016
  • Station Luik-Guillemins is de plek waar het allemaal gebeurd. Dit hypermoderne gebouw is vanuit Nederland prima (via Maastricht) per trein te bereiken
  • Toegangskaarten kosten € 12,- (weekdag) of € 14,- (weekend)
  • Voor € 2,50 huur je een audiogids en leer je alle ins & outs over de kunstenaar en de stukken waar je tussendoor wandelt
  • Alle informatie lees je rustig na op deze website

Ga je met me mee naar Luik? Wanneer schikt het je? Ik zie je daar!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *