Gent; prachtige stad, schitterende panden, sfeervolle cafés en een keur aan restaurants. De vroegere rijkdom hangt als een deken over de Vlaamse stad. Musea vindt je er in alle soorten en maten. Om het mezelf gemakkelijk te maken schafte ik een zogeheten CityCard Gent aan en ging groots genieten in Gent.
CityCard Gent
In steeds meer steden zie je. Van die handige pasjes waar je 24 uur of langer kris kras door de stad kunt crossen. Gent heeft de CityCard Gent. Hiermee ontdek je de stad van tram naar bus, van fiets naar boot en stap je binnen bij de beste musea en bezienswaardigheden van de stad. Vriendlief en ik testten samen hoeveel stad je voor zo’n kaart krijgt.
STAM
Op het Sint-Veerleplein stappen we het Visit Gent – Infokantoor binnen en schaffen voor drie tientjes de CityCard Gent aan. Tijd om op pad te gaan.
In 2010 opende de deuren van het nieuwe Stadsmuseum Gent, kortweg STAM. Een 14de-eeuws abdij, samen met een 17de-eeuws klooster gecombineerd met een fraai staaltje nieuwbouw vormen samen het STAM. Het museum neemt ons bij de de hand door de geschiedenis van de stad. Op een frisse vrijdagmiddag bewonderen de topstukken uit het verleden, het heden maar ook de toekomst. De luchtfoto – direct bij binnenkomst (slofjes verplicht) is fantastisch. De uitleg over de verdwenen panelen van het werk van de gebroeders van Eijck interessant en uitgebreide collectie indrukwekkend. Snap direct dat het museum in 2013 de prijs European museum of the year won.
Belfort
“Het Belfort is het trotse symbool van de onafhankelijkheid van de stad.” – Website Visit Gent
Dit toonbeeld van vrijheid en macht van de vroegere stedelijke welvaart is zeker iets om fier op te zijn. Het is zelfs (samen met andere Vlaamse & Franse Belforten) UNESCO Werelderfgoed. Voor een prachtig uitzicht over de stad zoek je het hogerop. Gelukkig is er een lift, die ons snel naar de top brengt. Een beetje mistig, maar dat maakt het niet minder spectaculair.
Sint-Baafskathedraal
Hoe een Romaanse kerk in een Gotisch exemplaar veranderde, is een verhaal dat teruggaat naar 15e eeuw. Van een eenvoudig godshuis onderging de Sint-Baafskathedraal een metamorfose tot een kathedraal vol kunstschatten.
Over kunstschatten gesproken… Het meest bekende en alom besproken absolute topstuk is zonder enige twijfel het altaarstuk ‘De aanbidding van het lam Gods’. Het werk van de gebroeders van Eijck prijkt niet meer op het altaar, maar in een gewelf waar het achter een dikke glazen vitrine te bewonderen. Of het verdwenen paneel ooit terugkeert, niemand die het weet.
De bootjes van Gent
“Ik wil eigenlijk wel een tochtje over de Leie maken,” zeg ik tegen vriendlief. “Ja?” klinkt het met enige verbazing in zijn stem. “Lijkt me best leuk,” reageer ik hoopvol. Manspersoon is weinig enthousiast. Toeval bestaat wel. Terwijl we onderweg zijn het naar het Gravensteen, staat een van de bootjes van Gent op het punt te vertrekken. “Kom op, we doen het gewoon,” meneer aan zijn arm sleurend.
Astrid is een echte Stroppendrager (bijnaam Gentenaren) en babbelt, tussen haar schipperskunsten door, er lustig op los. Over de Graslei, de tegenoverliggende Korenlei en de Lievekaai. Het Rabot en het Patershol komen net als vele anekdotes over het Gravensteen aan bod. “Was toch wel heel leuk,” geeft vriendlief schoorvoetend toe. Dat dacht ik ook!
➡️ Lees ook: Gents genieten: 11 niet te versmaden plekken in de stad
Design Museum Gent
We laten na de boottocht het plan om het Gravensteen te bezoeken varen en stappen het Design Museum binnen.
Slechts een dag of tien voor ons bezoek is de tijdelijke tentoonstelling Hands on design (19-11-2016 / 05-03-2017) geopend. De expo toont design ontworpen en gemaakt vanuit innovatieve kracht van het ambachtelijk denken, aldus de folder. Kortom alledaagse voorwerpen, maar dan oogstrelend mooi.
S.M.A.K.
S.M.A.K. staat voor Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Ooit deed het pand dienst als casino gelegen in de groene zone van het Citadelpark. Dynamisch en eigenzinnig, dat is een prima omschrijving voor dit museum.
Met de CityCard Gent naar het MSK
In Gent houden ze van afkortingen voor musea. MSK zijn de beginletters van Museum Schone Kunsten. Grote meesters uit verscheidene decennia sieren de statige zalen van een van de oudste musea van België.
Jeroen Bosch, Rubens maar ook Magritte is er te zien. Naast schilderkunst tref je er tevens prachtige (Brusselse) wandtapijten en beeldhouwwerken (o.a. Rodin) aan.
CityCard Gent Conclusie
- CityCard Gent geeft toegang tot alle topattracties, monumenten en musea (en hun volledige aanbod) + gegidste boottocht + openbaar vervoer + huur van een fiets (1 dag) + gebruik van de hop on hop off watertram (1 dag).
Voor het actuele aanbod en prijzen check je even deze website. - Wij maakten in ons weekend van vrijdag – zondag gebruik van de 48 uur kaart. Strategisch bezochten we onze eerste bezienswaardigheid op vrijdag na de lunch en stapten op de zondag kort voor het middaguur bij het laatste museum binnen.
- Hadden we de kaart niet aangeschaft dan was het totaal aan entreegelden € 51 per persoon geweest. Of € 43 als je de boottocht niet meerekent, want ik kan me voorstellen dat we die wellicht toch overgeslagen zouden hebben als we concreet onze portemonnee hadden moeten trekken.
- Omdat we Gent bezochten in het kader van het werk van vriendlief, hadden we niet het gehele weekend de mogelijkheid onze tijd naar eigen inzicht in te delen. Was dit wel het geval geweest, dan hadden we zeker een fiets gehuurd en wellicht nog een museum bezocht.
Kortom was de aanschaf van de CityCard Gent de moeite waard? Ja, wat ons betreft wel.
Als jij een stad bezoekt, schaf je dan een citycard aan?
2 reacties
Gent is top! En de CityCard ook trouwens, je kunt er echt veel mee doen. Wij waren in oktober een weekend in Gent, fantastische stad!
Hi Narelle, ik was zes jaar niet in Gent geweest, heb me voorgenomen dat het volgende bezoek niet nog eens zes jaar op zich laat wachten 😉