Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 x doen in de Zuidwijk van Brussel van hippe hotels tot oude ambachten

Telkens als ik een bezoek aan Brussel breng, wil ik nieuwe dingen ontdekken. Brussel is zo groot en zoveel meer dan de Grote Markt en Manneken Pis. In 2015 ontdekte ik vanuit een trendy hotel de Zuidwijk van Brussel.
Brussel_Be_Manos

BeManos Hotel, trendy hotel in de Zuidwijk

Als uitvalsbasis voor mijn speurtocht door de Zuidwijk van Brussel, koos ik Be Manos hotel als strategisch uitgangspunt. volgens Condé Nast Traveler is het Be Manos hotel is één de meest luxueuze en trendy hotels in de wereld. Voordeel van dit hotel, het ligt op pak weg vijf minuten lopen van Gare du Midi. Vanuit de Thalys rol je zo naar je hotel.
Brussel Zuidwijk Hotel Be Manos kamer
Hip of niet, ik vond mijn kamer in het hotel, vooral heel donker door alle zwarte details. Het personeel was een tikkeltje grumpy en het ontbijt vond ik voor een ***** hotel eigenlijk wat aan de sobere kant.

Abattoir: Slachthuizen en markten van Anderlecht

Brussel Zuidwijk slachthuizen Anderlecht
De slachthuizen van Anderlecht zijn de belangrijkste leverancier van vers vlees in het Brussels Gewest maar ook voorziet het Waals- en Vlaams Brabant van een stuk vlees op het bord. Dikke kans dat jouw biefstuk die je in een van de vele restaurants in Brussel op de kaart staat (mét friet natuurlijk) hier vandaan komt. Niet gek als je bedenkt dat het de grootste overdekte veemarkt van België is en tevens een van de oudste (1890). De hal is overdekt en elke vrijdag, zaterdag en zondag is het hier markt. Niet enkel vlees ook kleding, groenten, fruit en meer.

Kelders van Cureghem

Op hetzelfde terrein liggen de kelders van Cureghem. Meer an 10.000 m² aan zuilengalerijen en gewelven ligt hier onder de grond. Op het moment dat ik terrein bezocht, waren de deuren gesloten. De locatie wordt veel gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen, lezingen en festiviteiten. Wellicht heb je tijdens jouw bezoek geluk en kun afdwalen in deze wonderbaarlijke plek.

Zuidmarkt trots van de Zuidwijk

Brussel Zuidwijk ZuidMarkt
Elke zondag bij het krieken van dag prijzen zo’n 500 marktkooplui uit volle borst hun waar aan. Het is de grootste wekelijks terugkerende markt in Brussel en de een na grootste in Europa. Aan verse producten geen gebrek, tegen zeer fijne prijzen.

Riolenmuseum Brussel tref je in de Brusselse Zuidwijk

“Het museum vertelt wanneer, waarom en hoe de riolen werden aangelegd; het toont het werk dat mensen daar onder de grond verrichten; het legt meer uit over de watercyclus in de stad, van de middeleeuwen tot onze tijd. Maquettes, reliëfkaarten, films en bijzondere voorwerpen verklaren op didactische en speelse wijze de verschillende aspecten van de waterzuivering die de riolen uitvoeren voor de stad.” – website Rioolmuseum

Hoogtepunt van het bezoek: een wandeling in het riool. Ik ben zelf zeer benieuwd hoe dat is, aangezien ik in Antwerpen al eens ondergronds ging in de Ruien (daarover lees je hier meer).

Het Brussels museum van de Geuze


In het levend erfgoed Brouwerij Cantillon legt de familie Van Roy het brouwproces van Geuze en Lambik stap voor stap uit. Proeven is natuurlijk ook mogelijk! (Lees hier meer over mijn bezoek aan het Brussels museum van de Geuze)

Stichting Raymond Leblanc | het ‘Kuifjegebouw’

Brussel Zuidwijk Lomard
Moelijk te missen; Kuifje en zijn trouwe hondje Bobby. Ze sieren samen het dak van het ‘Lombard’gebouw recht tegenover het Zuidstation. Stripliefhebbers kunnen hier terecht om permanente en tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Allen in het teken van de 9e kunstvorm, zoals de stripkunst genoemd wordt. (Meer Brussel in strips, lees dan hier verder)

Monument voor de Foorreizigers

Brussel Zuidwijk Monument aan de Foorreizigers
Na de oorlog richtte Koning Albert I dit monument op ter nagedachtenis aan de foorreizigers (kermis-en circusexploitanten) die voor hun vaderland sneuvelden. Het beeldje van de Pierrot staat bijna direct voor de ingang van het BeManos hotel.

De foor speelt nog altijd een belangrijke rol in de Zuidwijk, elk zomer (midden juli – midden augustus) is het feest op de Zuidlaan compleet. Zwieren, zwaaien tijdens de jaarlijkse kermis in de stad.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van dit boeiende stuk Brussel, lees dan ook eens mijn artikel over Anderlecht, meer dan voetbal.

En, zeg eens eerlijk. Wijk je bij een volgend bezoek af van het Atomium en Rue des Bouchers? Dan loop ik je vast een keer tegen het lijf in de Zuidwijk van Brussel. Tot dan!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *