Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nationaal park Arikok, zand happen en zwemmen in natuurlijke baden

Aruba Nationaal park Arikok

Net na de lunch wacht ik op mijn transfer richting Nationaal park Arikok. Deze middag neem ik deel aan een zogeheten UTV Adventure Afternoon. Geen idee wat me precies te wachten staat, maar ik ga het avontuur graag tegemoet.

Op naar Nationaal park Arikok

Een groepje Amerikanen begroet ons (ik en reismaatje Monique) bij het instappen van de bus. Amper hebben ze voet aan wal gezet, het cruiseschip nog in het zicht, storten zich op een middagje in het Nationaal Park. “Tot hoe laat zijn de winkels open,” klinkt het twijfelachtig uit een van de aanwezige dames. De excursie die ze nu gaat ondernemen lijkt haar heel leuk, maar shoppen, dat staat toch ook echt nog op haar lijstje voordat ze vanavond weer verder vaart naar een ander Caribisch eiland.

Via de low rise hotelzone en Oranjestad rijden we richting het Nationaal park Arikok. Echter, de bus waarin we zitten, is niet ons vervoermiddel in het park zelf. Ben je mal! Deze middag rijden we in zogeheten UTV – 2 persoons buggy – over de geasfalteerde, maar vooral niet geasfalteerde paden.

Ben je er klaar voor?

Aruba Nationaal park Arikok Monique Eva
De bus slaat af naar een parkeerterrein. Een rij vrolijk blauwgekleurde voertuigjes staan te wachten tot ze aan het werk kunnen gaan. Een korte uitleg over de werking van de buggy’s volgt. Blauwe buffs (sjaaltjes) worden uitgedeeld, water en snacks worden ingeladen en dan is het moment daar. Rijden maar!

De logge UTV’s vormen een lint op de openbare weg richting Nationaal park Arikok. Mooie gelegenheid om aan het voertuigje te wennen. Zodra we bij het park aankomen, de polsbandjes, ter bewijs van het betaalde entreegeld, zijn omgedaan, is het tijd voor het echte werk. Let’s go!
Aruba Nationaal park Arikok
Meer dan zandhappen

Het landschap, het rijden met de open wagentjes is natuurlijk fantastisch! Toch zou je jezelf en het park tekort doen als je er enkel en alleen rondrijdt. Daarom houden we tijdens de tour op verschillende plaatsen halt.

Een harde gil klinkt uit een van de Amerikaanse dames. In de  Guadirikiri grot, spot ze een vleermuis. Niets aan de hand, ze zijn niet gevaarlijk. Bovendien huizen er wel honderden van deze beesten in de spelonken in dit ondergronds domein. Laten we haar dat maar niet verklappen. Deze grot is beroemd om zijn twee kamers, verlicht door natuurlijk zonlicht dat door de gaten in het dak van de grot naar binnen valt.
Aruba Nationaal park Guadirikiri grot

Een stuk verderop zetten we opnieuw de motor stil. De oorspronkelijke eilandbewoners waren de Caquetio Indianen. In de Fontein grot vind je tekeningen van hen terug. Zo bijzonder dat dit bewaard is gebleven.
Aruba Nationaal park Arikok grottekeningen
Nabij deze grot ligt een verlaten landhuis van de Plantage Fontein. De gids gebruikt dit stukje binnen het park om even te relaxen. Bij de zoetwaterbron gaan de schoenen even uit, want hier krijg een gratis en voor niets een Dr. Fish behandeling. (je weet wel van die visjes die het eelt van je voetzolen knabbelen).
Aruba Nationaal park Arikok visjes

Opfrissen

De grootste trekpleister van het Arikok National Park is zonder enige twijfel de zogeheten Natural Pool. Dit natuurlijk gevormde bad ligt in het noorden van het nationale park. Het is maar goed dat we in van die stoere buggy’s rijden, want met een gewone huurauto hier komen is eigenlijk niet te doen. Terwijl bij iedereen het zand diep in zijn poriën is gedrongen, is het nu tijd het stof van je af te wassen. In het natuurlijk gevormd zwembad, glip je via een opening in de rotsen zo het kraakhelder water in.
Aruba Nationaal park Arikok poel zwemmen

Nationaal park Arikok

“Bijna 20% van Aruba wordt aangemerkt als nationaal park en het is de thuisbasis van vele soorten flora en fauna. Het Arikok National Park herbergt ook zeldzame, kostbare, inheemse dieren, bomen- en plantensoorten die je alleen op Aruba vindt.”- Bron: Aruba.com

➡ Wist je dat: Nationaal Park Arikok vernoemd is naar de Nederlander Arie Kok? Hij woonde ooit op het park en had tevens kleine plantage op Aruba.

Nationaal park Arikok Praktisch:

Aruba Nationaal park Arikok Eva buggy

 • Wil je niet levend verbranden, zorg dan voor lange(re) mouwen en pijpen
 • Smeer jezelf goed in, door de wind die tijdens het rijden ontstaat, lijkt het koel, maar de zon is meedogenloos
 • De uitgereikte buff (sjaaltje) is geen overbodige luxe, geloof me
 • Voor water en snacks wordt tijdens de tour gezorgd
 • Neem niets of in ieder geval niet teveel van waarde mee. Overal kruipt stof in en de kans dat je tijdens de stuiterende rit iets verliest is aanwezig
 • Neem zwemkledij en een handdoek mee als je voornemens bent een duik in het de natural pool te nemen
 • Kleine persoonlijke bezittingen kunnen in het handschoenenkastje en onder de motorkap gestopt worden. Zoals eerder gezegd, laat andere spullen liever in het hotel
 • Misschien een beetje overbodig om het te zeggen; de bestuurder dient een rijbewijs te hebben
 • Ook interesse in deze tour, ik reed mee met de UTV Adventure Afternoon tour van EL Tours

Meer Aruba:

7 x must do op One Happy Island Aruba

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

 1. Helemaal heimwee nu ik dit ARI KOK verslag zit te lezen .Mijn dochter woont al bijna 25 jaar op ARUBA dus ben ik er al vele malen geweest.Maar ARI KOK is wel een van mijn favorieten .
  Zij stuurde zojuist wat foto s van het park,want zij komen er ook nog regelmatig .Ook van de restanten van een landhuis(?).En zo kwam ik bij jullie verslag.Hartelijke groet ,Maria

  1. Beste Maria, bedankt voor je berichtje. Wij snappen direct dat je heimwee hebt naar Aruba en Arikok, het is er prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *