Zoek
Sluit dit zoekvak.

Arirang mass games in Pyongyang. Adembenemend!

Arirang mass games in Pyongyang. Adembenemend!

Arirang met eigen ogen aanschouwen, een droom die uitkomt

Arirang bijwonen. Noem het een bucketlistdingetje, maar sinds ik in 2005 voor de eerste keer naar Noord-Korea reisde wilde ik maar een ding. Of wacht eigenlijk twee dingen. Ten eerste terugkeren naar deze fascinerende bestemming en ten tweede Aririang met eigen ogen aanschouwen.

Eerste kennismaking met Noord-Korea

In 2005 reisde ik voor de eerste maal naar deze boeiende bestemming. Mijn reisgenoot en ik vormden samen ‘de groep’ en kregen vanuit de overheid twee gidsen en een chauffeur toegewezen gedurende ons verblijf. Het sympathieke trio rijdt ons kris kras door het land om alle belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken.

Op grote pleinen – en die zijn er zal in Noord-Korea – en parken oefenen groepen voor de aankomende arirang mass games. Iets wat er nu al zo indrukwekkend uitziet, hoe gaat moet dat zijn als het straks voor het echie uitgevoerd wordt. In gedachten zie ik reeds de dansers, militairen en atleten in prachtige kostuums het enorme May Day stadium vullen om een pracht van een show neer te zetten. “Daar wil ik een keer bijzijn,” is dan ook mijn besluit.
Noord-Korea Pyongyang Arirang


➡ Lees ook: Een verdacht pakketje

Ik ben er bij!

Inmiddels ligt mijn eerste bezoek al weer jaren achter me, maar mijn wens om een keer in mijn leven bij arirang aanwezig te zijn is niet weggeëbd. Voor reisorganisatie Your Planet begeleid ik in 2013 een reis naar het gesloten land en bofkont die ik ben, de reis valt in de periode van de beroemde mass games.

De avond van mijn leven

De deelnemers van mijn groep hebben zich keurig gekleed voor deze speciale avond. Vanuit het hele land, van heinde en verre, komen Koreanen naar de hoofdstad om het evenement mee te maken. Of om er aan deel te nemen. Zo’n beetje alle auto’s en bussen die het arme land rijk is, staan voor de megomelane arena. Als een leger mieren dringen de toeschouwers zich naar binnen. Op spartaanse houten bankjes hou ik een uur lang mijn adem in. Wat een fantastische show!

Arirang 2013 in beeld

1

2

https://youtu.be/1bkiMAkGqwY

3

https://youtu.be/VPRfuXv4SRY

4

https://youtu.be/1oGOQeW18uU

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *